PİYASALAR

  • BIST 1009117.170.41%
  • ALTIN2325.6220.82%
  • DOLAR32.3670.14%
  • EURO35.0420%
  • STERLİN40.971-0.14%
  1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Altın fiyatlarında uçuş başladı! Haziran ayına dikkat
Altın fiyatlarında uçuş başladı! Haziran ayına dikkat

Altın fiyatlarında uçuş başladı! Haziran ayına dikkat

Altın fiyatlarıyla ilgili son dakika açıklaması geldi. Altın fiyatlarında başladı. Altın fiyatları rekordan döndü. Geçtiğimiz güne 1903 dolardan başlayan ons altın 1937 doları görerek 1.5 ayın zirvesine ulaştı. Ons altın günü 1918 dolardan kapattı. Dün 1161 liradan açılan gram altın ise 1183 lirayı test ederek 1.5 ayın zirvesini gördü. Gram altın günü 1171 lira seviyesinden kapattı. Bugüne 1918 dolardan başlayan ons altın şu dakikalarda gerileyerek 1915 dolardan işlem görüyor. Ons altında gün iç

A+A-

Altın fiyatlarında yukarı yönlü seyir yatırımcıların dikkatini çekiyor. Dün ons altın ve gram altın 1.5 ayın en yüksek seviyelerini test etti. Peki altın fiyatları neden yükseliyor? İşte detaylar...

ABD’de yaşanan banka iflasları sonrasında para ve emtia piyasaları bu hafta oldukça hareketli bir seyir izliyor. Geçen hafta ABD’de 2 bankanın iflas etmesi ve ardından bu hafta 1 bankanın daha bu sürece dahil olmasıyla birlikte piyasalarda risk algısı değişti.

SİLİKON VADİSİ BANKASI’NIN BATMASI PİYASALARI SARSTI

ABD’nin en büyük 16. Bankası olan Silikon Vadisi Bankası’nın elinde tuttuğu hazine tahvili ve bonoları zararına satması ve mevduat sahiplerinin paralarını çekmesiyle birlikte likidite sıkışıklığı yaşanmıştı. Banka riskleri iyi yönetemediğinden dolayı iflas bayrağını çekti.

ABD’li regülatörler mevduat sahiplerinin güvence altında olduğunu söylese de banka için bir kurtarma planı olmadığını belirtti. Bu, ABD’de 2008 krizinden bu yana görülen en büyük banka iflası olarak kayıtlara geçti.

Özellikle ABD Merkez Bankası’nın (Fed) geçtiğimiz yılın mart ayından bu yana faiz artırmaya başlaması finansal piyasalarda dengeleri değiştirdi.

FED’DEN 25 BAZ PUAN FAİZ ARTIŞI BEKLENİYOR

Piyasaların gözü kulağı ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 22 Mart tarihinde vereceği faiz kararında olacak. ABD’de banka iflasları ve son açıklanan enflasyon rakamlarının beklentilere paralel gelmesiyle birlikte birçok kurum Fed’den 25 baz puanlık faiz artışı bekliyor. Ayrıca bu ay Fed’in faiz artırımına ara vereceğini bekleyen kurumlar da var.

PİYASALARDA CREDIT SUISSE ENDİŞESİ

Öte yandan İsviçre merkezli dev banka Credit Suisse’nin büyük hissedarlarından birinin bankaya daha fazla yatırım yapmayı reddetmesi hisselerde sert satış getirdi. Bu durum ABD’den Avrupa’ya finansal piyasaların çalkalanmasına neden oldu.

Bu gelişmeler üzerine İsviçre Merkez Bankası (SNB) ihtiyaç duyması halinde bankaya likidite sağlayacağını duyurdu. Bu gelişme piyasaların bir nebze rahatlamasına yol açtı.

ABD ve Avrupa’da bankalar özelinde görülen bu durumlar piyasalarda risk algısını değiştirdi. Son dönemde riskten korunmak isteyen yatırımcıların güvenli liman olarak görülen altına yöneldiği görülüyor. Bu gelişmeler altın fiyatlarında sert hareketleri beraberinde getiriyor.

ALTIN FİYATLARI 1.5 AYIN ZİRVESİNDEN DÖNDÜ

Geçtiğimiz güne 1903 dolardan başlayan ons altın 1937 doları görerek 1.5 ayın zirvesine ulaştı. Ons altın günü 1918 dolardan kapattı.

Dün 1161 liradan açılan gram altın ise 1183 lirayı test ederek 1.5 ayın zirvesini gördü. Gram altın günü 1171 lira seviyesinden kapattı.

Bugüne 1918 dolardan başlayan ons altın şu dakikalarda gerileyerek 1915 dolardan işlem görüyor. Ons altında gün içerisinde en düşük 1907 dolar, en yüksek ise 1924 dolar seviyeleri görüldü. Haftanın dördüncü işlem gününe 1171 liradan başlayan gram altın şu dakikalarda gerileyerek 1169 işlem görüyor. Gram altında gün içerisinde en düşük 1158 lira, en yüksek ise 1184 lira seviyeleri test edildi.

Finans analisti İslam Memiş, gram altındaki yükselişleri değerlendirdi. Memiş, piyasalardaki diğer gelişmelere dair öngörülerini de sıraladı.

Açıklamalarının yatırım tavsiyesi olmadığının altını çizen İslam Memiş, şunları söyledi:"22 Mart'ta Amerika Merkez Bankası FED'in faiz kararı açıklanacak, muhtemelen 25 baz puanlık bir faiz arttırımıyla tekrar yoluna devam eden bir FED var. Ancak 50 baz puanlık bir beklenti vardı, bu bankacılık kriziyle alakalı haber akışları FED'i biraz daha frenlemesine neden olduğunu tahmin ediyorum.

O yüzden 50 baz puan değil de 25 baz puanlık bir faiz arttırımı gündeme gelebilir. Önemli olan Amerika Merkez Bankası hazirandan sonra biraz daha kenara çekilebilir.

Bu faiz arttırımlarını geciktirebilir ve 2024 yılının ilk çeyreğiyle alakalı tekrar faiz indirimlerine gideceği beklentisi var. Bu da altın fiyatlarının önünü açacak faktörler arasında."

İSLAM MEMİŞ GRAM ALTIN İÇİN SONUNDA O CÜMLEYİ KURDU İslam Memiş, gram altında yaşanan yükselişlere dair Twitter hesabından yeni bir değerlendirme yaptı.

-Altının ons fiyatı, değerinin altında kalmaya devam ediyor ve toparlanma hızlı olabilir. Haziran sonrası altın fiyatlarında rekorlar gelmeye devam eder.-Gram altın, Haziran sonrasında 1.450-1.500 liraya kadar yükselebilir. Her sıkışma, her baskılanma daha büyük atakların habercisi.

Memiş, "Gram altın serbest piyasalarda 1.200 lirayı gördü. Yani, artık altın yükseliş trendine girdi diyebilirim. Ekranlarda 1.183,80 Lira ama geçerli değil zaten" diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.