PİYASALAR

  • BIST 1009079.973.1%
  • ALTIN2321.8370.64%
  • DOLAR32.3280.27%
  • EURO34.982-0.02%
  • STERLİN40.7651.21%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Alıç Meyvesinin Faydaları
Alıç Meyvesinin Faydaları

Alıç Meyvesinin Faydaları

Doğanın insanlara sunmakta olduğu birbirinden farklı şifalı bitkiler arasında yer alan Alıç hakkında merak edilen tüm sorularınızı cevapladık. Alıç nedir? Faydaları nelerdir? Zararları nelerdir? Nelere iyi gelir? Alıç tarifi nasıl yapılır? işte tüm sorularınızın cevabı sizlerle..

A+A-

Yüzyıllardır kullanıma sahip olan alıç meyvesi “şifa kaynağı” olarak bilinmektedir. Çalı ve ağaç görünümünde ki bitkide meydana gelen alıç dünyanın  bir çok farklı bölgesinde yetişmektedir. Özellikle ılıman iklim kuşağını seven bitki hastalıkların önüne geçmektedir. Özellikle “kalp hastalığı, sindirim sistemi rahatsızlıkları, psikolojik rahatsızlıklar ve mevsimsel hastalıklar” için oldukça etkili sonuçlar göstermektedir. Hastalıklara karşı “iyileştirici ve önleyici” özelliği ile alternatif tıbbın her zaman kullanmakta olduğu ve doktorların da tavsiyeleri ve klinik araştırmalarına konu olmuş doğal tedavi yöntemidir.

Alıç Nedir

Kalp Sağlığı

Kalp sağlığı konusunda oldukça etkili olan alıç “kalp dostu” olarak adlandırılmaktadır. Kalp hastalıklarına karşı önleyici özelliğe sahip alıç kalp krizi, kalp krampları, kalp ağrıları ve kalp yetmezliği problemlerine karşı iyileştirici özelliğe sahiptir.

Kalp yetmezliğini engelleme özelliğine sahip olan alıç bitkisi kan dolaşımını hızlandırarak kan taşınmasına destek olmaktadır. Kan dengeleyici özelliği sayesinde kalbin düzenli çalışmasına katkıda bulunarak kalp yetmezliğinin de önüne geçmektedir.

Kalp kaslarını güçlendirme etkisine sahip alıç kalp hastalıklarının da önüne geçmektedir. Yapılan araştırmalar neticesinde kalp akslarının güçlenmesi neticesinde kan akışının hızlandığı ve kan dolaşımında yeterli düzeyde oksijen desteği sağladığına saptanmıştır. Alıç aynı zamanda antioksidan özelliği ile kan hücrelerinin korunmasına da destek olmaktadır.

Kan akışını hızlandırma özelliğine sahip alıç düzenli tüketimlerde koroner arterlerdeki akışı düzenleyerek kan basıncını dengede tutmaktadır. Yüksek kan basıncı sorunu yaşamakta olan bireylerde oldukça iyileştirici özelliğe sahip olan alıç aynı zamanda kolesterol problemi yaşamakta olan bireylerde de koruyucu etkiye sahiptir.

Psikolojik Sağlığı

Psikolojik sağlığı konusunda oldukça etkili sonuçlar göstermekte olan alıç sinir sistemlerinde oldukça etkili olmaktadır. Genç ve yetişkin bireylerde meydana gelen depresyon, ruh bozuklukları, sinir, stres ve anksiyete karşı oldukça etkili olduğu klinik araştırmalar ile gösterilmiştir.

Depresyon dindirici özelliğe sahip alıç içerdiği zengin mineral ve vitaminler sayesinde depresyona oldukça iyi gelmektedir. Günümüzde sıklıkla rastlanan stres ve depresyon durumlarına karşı iyileştirici özelliği göstermektedir. Düzenli tüketimlerde depresyon ve stres durumlarını hafifletmektedir.

Psikolojik bozukluklara karşı iyileştirici özelliğe sahip alıç düzenli tüketimlerde ruh bozuklukları ve stres oluşumlarını hafifletmektedir. Yüzyıllardır insan psikolojisi için kullanımakta olan alıç hormon seviyesini düzenleme etkisi ile duygu bozukluklarının önüne geçmektedir. Bu özelliği ile alıç “doğal antidepresan” etkisi yaratmaktadır.

Antioksidan Özelliği

Antioksidan özelliği oldukça güçlü olan alıç meyvesi yapılan klinik araştırmalar sonucunda hastalıklara karşı bakteri ve mikropların vücuttan uzaklaştırıldığı ve vücut sağlığını koruduğu görülmüştür. Vücut sistemini güçlendirmekte oldukça etkili OPC, oligomerik, quercetin antioksidanları ile oldukça zengin olan alıç serbest radikallerin vücut içerisine barınmasını engelleyerek vücut sağlığına katkıda bulunmaktadır.

Alıç Meyvesi

Göğüs Sağlığı

Göğüs sağlığına oldukça etkili sonuçlar göstermekte olan alıç göğüste meydana gelen ağrı, kramp ve enfeksiyon oluşumlarını kısa süre içerisinde yok etmektedir. Kalbe bağlı olarak gelişen göğüs ağrıları için kan akışının hızlanmasına yardımcı olarak göğüs ağrılarının önüne geçmektedir. Aynı zamanda anjin hastalıkları için de oldukça etkilidir.

Bağışıklık Sistemi Kuvvetlendirici

Bağışıklık sistemini güçlendirmekte olan alıç içerdiği zengin mineral ve yüksek oranda C vitamini ile bağışıklık sistemini dengede tutmaktadır. Özellikle alıç meyvesi içerisinde yer alan antioksidanlar sayesinde kan içerisinde ki beyaz kan hücrelerini dengeleyerek bağışıklık sitemini dengeleme özelliğine sahiptir.

Enerji Verici

Enerji verici özelliğe sahip alıç meyvesi kan basıncını azaltarak kan akışını hızlandırmaktadır. Bu durumda koroner damarların genişlemesine yardımcı olarak kan dolaşımını dengede tutmaktadır. Kan dolaşımının vücut içerisinde dengesini koruyarak beden içerisinde enerji hissi yaratmaktadır. Böylelikle alıç doğal “enerji deposu” özelliğine sahiptir.

Sindirim Sistemi Düzenleyici

Sindirim sistemi düzenleyici özelliğine sahip alıç meyvesi içerdiği mineraller ve vitaminler sayesinde sindirime bağlı hastalıkların önüne geçmektedir. Özellikle kabızlık, şişkinlik ve hazımsızlık problemleri ile başı dertte olan bireylerde düzenli kullanımlarda bağırsak florasını düzenleyerek sindirim problemlerini yok etmektedir.

Enfeksiyon Önleyici

Enfeksiyon önleyici özelliğe sahip olan alıç içerisinde bulunan mineral ve vitaminler sayesinde enfeksiyonel hastalıklarının oluşumuna engel olmaktadır. Özellikle sindirim sistemlerine bağlı olarak gelişen bağırsak enfeksiyonlarında “iyileştirici ve düzenleyici” özelliğe sahiptir. Bağırsak içerisine bulunan mikrop ve bakterilerin idrar ve dışkı yoluyla atılmasını hızlandırmaktadır.

Alıç Faydaları

Alıç Meyvesinin Faydaları

Şifa kaynağı özelliği ile vücut sağlığına tam destek sağlamakta olan alıç meyvesi kalp hastalıkları, göğüs hastalıkları, sindirim sistemi problemleri, bağışıklık sistemi problemleri ve antioksidan özelliğinin yanında bir çok hastalığa karşı “önleyici ve iyileştirici” etkiye sahiptir. Alıç meyvesinin bilinen ve bilinmeyen tüm faydaları ile vücudunuzda meydana gelecek olan hastalıklara karşı kendinizi doğal bitki tedavisi ile koruyabilir, düzenli kullanımlarda iyileştirici özelliğinden yararlanabilirsiniz.

  • Soğuk algınlığa bağlı olarak gelişen vücut direnci düşüklüğüne dengeleyerek enerji verici özelliğe sahiptir.
  • Öksürük, balgam ve boğaz gıcıklarına karşı iyileştirici özelliğe sahip olan alıç meyvesi sigara ve göğüs hastalıklarına bağlı olarak gelişen balgam oluşumlarına karşı doğal söktürücü özelliğe sahiptir.
  • Tansiyon hastalıklarına karşı etkili sonuçlar göstermekte olan alıç yüksek tansiyon ve düşük tansiyon hastalarında dengeleyici özelliğe sahiptir.
  • Zengin vitamin ve antioksidan özelliğine sahip alıç ciltte meydana gelen sivilce, akne ve enfeksiyon oluşumlarına karşı cildi korur.
  • Menopoz döneminde ki kadınlarda duygu değişimleri ve vücut bozukluklarını ortadan kaldırarak sağlıklı bir dönem atlatmanıza destek olmaktadır.

Alıç Meyvesinin Zararları

Hastalıklara şifa kaynağı olan alıç meyvesinin saymakla bitmeyen faydaları arasında az da olsa fazla kullanımlarda ve hastalıklara karşı yan etkiler oluşturabilmektedir. Yeterli miktarda ve uygun ayarda kullanılmaması durumunda yan etkilerin önüne geçseniz dahi bazı hastalıklara sahip bireylerin kullanımında problem yaratabilmektedir.

  • Hamile ve emzirme döneminde ki kadınları alıç tüketimleri doktor kontrolünde gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
  • Migren ve baş ağrısı problemleri yaşamakta olan bireylerin fazla tüketmesi durumunda ağrıların armasına neden olabilir.
  • Alıç meyvesinin fazla tüketilmesi baş ağrısı ve migrene bağlı olarak vertigo hastalığını da tetikleyebilmektedir.
  • Kalp hastalıklarına bağlı tedavi görmekte olan bireylerin alıç kullanımı konusunda oldukça dikkatli olması ve doktora danışması gerekmektedir.

Alıç Çayı

Tavsiyeler

Hastalıklara karşı oldukça etkili C vitamini deposu alıç meyvesinin tüketiminde oldukça dikkat etmeniz gerekmektedir. Küçük ve lezzetli mucizevi meyve yeterli miktarda tüketilmemesi durumunda yan etkilere neden olabilmektedir. Alıç meyvesini tüketmeden önce iyice yıkamış olduğunuzdan emin olunuz. Daha sağlıklı olması açısından az bir sirkeli su ile dezenfekte edebilirsiniz. Aynı zamanda taze ve olgunluğunu tamamlamış olmasına dikkat ediniz. Alıç meyvesini sade olarak, çay olarak demleyebilir , sirke ve reçel olarak tüketebilirsiniz.

Alıç Çayı Nasıl Demlenir?

Hastalıklarda iyileştirici etkiye sahip olan alıç çayı için alıç meyvesinin yanında alıç yapraklarını da kullanabilirsiniz. Ancak alıç çayını yaparken dikkat etmeniz gereken durumlar bulunmaktadır. Öncelik olarak alıç meyvesi ve yapraklarının suda dezenfekte edildiğinde emin olunuz. Aksi taktirde bakteri ve mikropların vücudunuza girmesine neden olabilirsiniz.

Malzemeler

  • 1 litre su
  • 5 yemek kaşığı alıç (kurutulmuş yada yaş olarak)
  • Göz kararı alıç yaprağı

Yapılışı

Alıç çayınızın uygun miktarda ve yeterli sayıda su kullanarak etkili bir sonuç oluşturabilirsiniz. Çayınızı hazırlamadan önce alıç meyvesi ve yapraklarını iyice yıkayınız. Sonrasında 1 litre suyunuzu kaynayıncaya dek ısıtınız. Kaynama noktasına ulaşan suyunuza alıç yaprakları ve alıç eklentilerini yaparak kısık ateşte 10 dakika pişiriniz. Pişirmenizin tamamlanması ile çayınızın altını kapatarak 4 dakika demlemeye bırakınız. Hazır hale gelmiş olan alıç çayınızın içerisine limon eklentisi yaparak etkili sonuçlar alabilirsiniz.


İlginizi Çekecek / Akdiken Otunun Faydaları

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.