PİYASALAR

  • BIST 1009716.77-0.05%
  • ALTIN2427.694-0.04%
  • DOLAR32.570.15%
  • EURO35.0030.66%
  • STERLİN40.8050.89%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Akdikenin Faydaları
Akdikenin Faydaları

Akdikenin Faydaları

Doğanın insanlara sunmakta olduğu birbirinden farklı şifalı bitkiler arasında yer alan Akdiken hakkında merak edilen tüm sorularınızı cevapladık. Akdiken nedir? Faydaları nelerdir? Zararları nelerdir? Nelere iyi gelir? Akdiken tarifi nasıl yapılır? işte tüm sorularınızın cevabı sizlerle..

A+A-

Akdiken Nedir?

Akdiken otu halk arasında “geyik dikeni” olarak da adlandırılan yüksek oksijen üretiminin olduğu alanlarda Avrupa ve Anadolu’nun ormanlık bölgelerinde sıklıkla yetişmektedir. Otsu ve dikenli yapısı ile yaprak ve çiçeklerden meydana gelmektedir. Akdikenin alternatif tıbbın hastalıklara karşı mücadelesinde kullanılmakta olan “şifalı bitkiler” arasında yer almaktadır. Başlı başına kullanımda bir çok hastalıkta iyileştirici özellik gösteren akdiken karışımlar ile de vücut sağlığına katkıda bulunmaktadır. Şifalı bitki olarak anılan akdikenin içeriğinde vücut fonksiyonlarına iyi gelmekte olan “organik asit, lavon, antrakinon, şeker, antresan, lacain” mineralleri ile oldukça zenginleştirilmiş olup beraberinde yüksek oranda “ramnoksantin, lokain ve C vitamini” içermektedir. Sağlık açısından da oldukça önemli olan bu mineral ve vitaminler sayesinde “doğal müshil” görevi göstermektedir. Aynı zamanda “kalp dostu” olan akdiken bitkisi bir çok hastalığın tedavisinde ilaç görevi üstlenmektedir.

Akdiken Otu

Akdikenin Faydaları

Halk arasında geyik dikeni olarak da bilinen akdikenin adı her ne kadar uzak gelse de bir çok hastalığın tedavisinde “iyileştirici ve önleyici” özelliği ile alternatif tıbbın şifa kaynağı olmaktadır. Ormanlık alanlarda sıklıkla rastlayacağınız mucizevi bitkinin en baskın özelliği doğal müshil görevi üstlenmesidir. Yalnızca müshil değil aynı zamanda “uyku problemi, kalp hastalıkları, saç hastalıklar, deri hastalıklar ve ağız enfeksiyonlarına” karşı oldukça iyileştirici özelliğe sahiptir. Tüm bu mucizevi etkileri ile yüzyıllardır ilaç olarak kullanılmakta olan akdiken bitkisini çay olarak tüketebilir, sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz.

Bağırsak hastalıkları problemi çekmekte olan bireylerde oldukça etkili içeriğe sahip olan akdiken bitkisi, parazit oluşumlarını kısa süre içerisinde yok etmektedir. Akdikenin içerisinde yüksek oranda bulunan “laksatif enzimleri” sayesinde bağırsak problemlerinde oldukça etkili sonuçlar göstermektedir. Yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde akdiken bitkisinin “kabızlık, hazımsızlık, bağırsak enfeksiyonları” problemlerinde “iyileştirici” özelliği kanıtlanmıştır. Sindirim sistemine destek sağlayan akdiken otu kalın bağırsağın yumuşamasına ve rahatlamasına yardımcı olmaktadır. Bu yönü ile alternatif tıbbın “doğal müshil” ilacı olarak adlandırılmaktadır.

Ağız sağlığı açısından oldukça önemli olan akdiken otu yüksek oranda  ramnoksantin, lokain ve C vitamini” elementleri ile “bakteri ve mikropları yok eder.” Ağız içerisinde meydana gelen yara, tahriş ve dil yarıklarında oldukça sağlıklı sonuçlar göstermekte olduğu Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği birimleri tarafından desteklenmektedir. Akdiken otunun bakteri ve mikrop oluşumlarını engellemesi ile beraberinde sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olmanıza da destek sağlamaktadır. Ağız içi enfeksiyonlarına karşı da oldukça etkili sonuçlar göstermektedir. Ağız sağlığınız için akdiken otu ile “doğal gargara” işlemi sağlayabilirsiniz.

Deri hastalıkları sorunu yaşamakta olan bireylerde deride ki bakteri  ve mikroba bağlı olarak enfeksiyon oluşumlarının önüne geçmekte olan akdiken otu “sağlıklı doku” üretimini destekleyici mineraller içermektedir. Özellikle sedef hastalığı, siğil, sivilce, akne ve deri tahrişlerine karşı oldukça etkili olduğu dermatoklar tarafından kanıtlanmıştır. Akdiken günümüzde krem ve ilaçların içerisinde kullanılan doğanın sunmakta olduğu şifalı bitkiler arasında cildin “sağlıklı ve nemli” olmasına yardımcı olmaktadır.

Sinir sistemi bozuklukları ile başı dertte olan bireylerde depresyon oluşumlarını engelleme özelliğine sahip akdiken iyi bir “sakinleştirici” olarak sinir sistemi bozukluklarının önüne geçmektedir. Özellikle stres, sıkıntı ve panik oluşumlarına karşı kısa sürede “dindirici” özelliğe sahip olan akdiken çay olarak tüketilmesi dahilinde sinir sistemlerinin gevşemesine ve rahatlamasına yardımcı olmaktadır. Bu yönü ile psikolojik travma yaşamış olan bireylerin sıklıkla tercih etmekte olduğu bitkiler arasında yer almaktadır.

Uyku problemi yaşamakta olan bireylerde oldukça etkili sonuçlar göstermekte olan akdiken otu derin bir uyku çekmenize yardımcı olmaktadır. Günlük iş yorgunluğu, stres, sıkıntı ve tedirginliğe bağlı olarak gelişen uykusuzluk problemlerinde “uyarıcı” özelliği sayesinde beynin sağlıklı ve güçlü kalmasına yardımcı olmaktadır.

Saç sağlığı açısından oldukça zengin elementlere sahip olan akdiken otu saç minelerini besleyerek bakteri ve mikrop oluşumlarını yok etmektedir. Saç derisinde meydana gelen kepek, deri dökülmesi ve bit tedavilerinde “saç derisini onarıcı” etkisi ile hastalıklardan kurtulmanıza yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda güçsüz saçlar içinde oldukça besleyici olan akdiken otu saç yapısını koruyarak dökülme problemlerinin önüne geçmektedir. Akdiken otu ile doğal saç maskeleri yaparak saçlarınızda “güçlü ve parlak” görünüm kazandırabilirsiniz.

Safra problemi yaşamakta olan bireylerde iyileştirici özelliğe sahip akdiken otu zengin  “gastrointestinal” maddeleri sayesinde “safra salgısı arttırıcı” özelliğe sahiptir. Safra suyunu dengelemekte olan akdiken otu içeriğinde barındırdığı “gastrointestinal” “organik asit, lavon, antrakinon” elementleri ile aynı zamanda safra taşı problemi çekmekte olan bireylerde iyileştirici özelliğe sahiptir. Hastalığın ilk evrelerinde düzenli akdiken çayı kullanımı “safra taşı dökücü” etki yaratmaktadır.

Kalp sağlığı açısından oldukça önemli enzimleri içerisinde barındırmakta olan akdiken otu ve yaprakları düzenli kullanımlarda kalp hastalıkları riskini azaltmaktadır. Özellikle kalp çarpıntısı, kalp sıkışması ve kalp krizi oluşumlarının önüne geçmekte olan akdiken otu kalp ağrılarını kısa süre içerisinde dindirmektedir. Dindirici ve engelleyici özelliği ile akdiken otu “kalp dostu” olarak bilinmektedir.

Akdiken Faydaları

Akdikenin Diğer Faydaları

Her derde deva özelliği ile vücut fonksiyonlarına tam destek sağlamakta olan akdiken otu sindirim sistemi bozuklukları, sinir sistemi bozuklukları, saç hastalıkları ve ağız sağlığının korunması özelliklerinin yanında bir çok hastalığa karşı “önleyici ve iyileştirici” etkiye sahiptir. Akadikenin bilinen ve bilinmeyen tüm faydaları ile vücudunuzda meydana gelecek olan hastalıklara karşı kendinizi doğal bitki tedavisi ile koruyabilir, düzenli kullanımlarda iyileştirici özelliğinden yararlanabilirsiniz.

  • İçerdiği flavonlar ve doğal asitler sayesinde sindirim sistemi enfeksiyonlarına karşı önlem alan güçlü bir “idrar söktürücü” etkiye sahiptir.
  • Sağlıksız diş yapılanmalarını ortadan kaldırarak güçlü diş köklerine sahip olmanıza yardımcı olan akdiken diş eti kanamalarını da engellemektedir.
  • Fazla kilolardan şikayetçi olan genç ve yetişkin bireyler için düzenli kullanımlarda idrar söktürücü ve “yağ yakıcı” özelliği sayesinde spor ile beraber tüketiminde kilo pronlemlerinizi ortadan kaldırmaktadır.
  • Tümör oluşumu ve kötü huylu hücre yayılımlarının önüne geçmekte olan akdiken otu kanser riskini azaltmaktadır.
  • Ciltte meydana gelen sivilce, akne ve leke oluşumlarında onarı etkiye sahip olan akdiken düzenli kullanımlarda cilt sağlığını destekleyerek cildin nemli ve parlak görünüme kavuşmasına yardımcı olmaktadır.
  • Hemoroit hastalığını önleyerek vücut sisteminin dengede kalmasına yardımcı olmaktadır.

Akdikenin Zararları

Hastalıklara şifa kaynağı olan akdikenin saymakla bitmeyen faydaları arasında az da olsa fazla kullanımlarda ve hastalıklara karşı yan etkiler oluşturabilmektedir. Yeterli dozda ve uygun ayarda kullanımlarda yan etkilerinin önüne geçseniz dahi bazı hastalıklara sahip bireylerin kullanımında problem yaratabilmektedir.

  • Akdiken otu içerinde barındırdığı etken maddeler ile fazla tüketimlerde bağırsak sisteminin yapısını zedeleyerek hastalıklara davetiye çıkartabilir.
  • Mide ameliyatı geçirmiş bireyler için akdiken otunun kullanımı uygun görülmemektedir.
  • Bağırsak iltihaplanmaları, mide iltihaplanmaları problemleri yaşamakta olan bireylerde ciddi yan etkiler oluşturabilen akdiken otunun iltihaplanmalara karşı kullanımı uygun değildir.
  • Düzenli ilaç tedavisi görmekte olan bireylerin akdiken otu kullanımı sakıncalı olabilir. Sebebi ise akdiken otunun içerisinde ki minerallerin ilaç yapısı ile etkileşime geçerek yan etkiler meydana getirmesi olacaktır.

Akdiken Çayı

Tavsiyeler

Akdiken otu ve meyvesini yeterli olgunluğa ulaşmadan tüketmekte midede ve bağırsaklarda ciddi problemler yaşatabilmektedir. Aynı zamanda akdiken kullanımında meyve, çiçek ve yaprak kısımlarını iyice dezenfekte ettiğinizden emin olunuz. Tüketiminize uygun olarak günlük ihtiyacınıza uygun miktarda yapmanız oldukça önemlidir.

Akdiken Çayı Nasıl Demlenir?

Mide problemleri ve bağırsak problemleri başta olmak üzere bir çok hastalığa iyi gelecek olan akdiken çayınızı ile sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz. Ancak akdiken çayınızı uygun ayar ve dozda yapmanız oldukça önemlidir. Fazla tüketime bağlı olarak ciddi yan etkiler meydana getirebilmektedir.

Malzemeler

  • Kurutulmuş akdiken meyvesi 1 yemek kaşığı
  • Kurutulmuş akdiken yaprağı 1 yemek kaşığı
  • 500 milim su

Yapılışı

Akdiken çayınızı yapmadan önce meyve ve yapraklarını iyice dezenfekte etmeniz gerekmektedir. Hemen ardından 500 milim suyunuzu cezve içerisinde kaynatınız. Kaynama işleminin tamamlanmasının ardından içerisinde 1 yemek kaşığı akdiken yaprağı ve akdiken meyvesini ekleyerek kısık ateşte 5 dakika pişiriniz. Pişirme işleminizin tamamlanması ile çayınızı 4 dakika demlenmeye bırakınız. Demleme işleminizin tamamlanması ile çayınız içime hazır hale gelecektir. Sıcak tüketmeye dikkat ediniz.


İlginizi Çekecek / Adaçayı'nın Faydaları

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.