PİYASALAR

  • BIST 1009524.59-0.06%
  • ALTIN2492.8470.86%
  • DOLAR32.5150.28%
  • EURO34.7270.1%
  • STERLİN40.51-0.09%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Zeki İnsanların yaptığı 8 aptalca davranış
Zeki İnsanların yaptığı 8 aptalca davranış

Zeki İnsanların yaptığı 8 aptalca davranış

Zekâ maalesef insanların tüm davranışlarının da zekice olmasını birlikte getirmez. İşte size seki insanların sıklıkla yaptığı akılsızca davranışlara örnekler.

A+A-

Zeki insanlar, tüm hayatları boyunca zekâları dolayısıyla övgü aldıkları için zekâlarına ve yeteneklerine sınırsız bir güven duyma eğiliminde olurlar. Bunun da her işi başarabilecekleri beklentisine yol açması olasıdır. Ancak bu tehlikeli bir beklentidir. Zeki insanlar bir konuda yardıma ihtiyaçları olduğunu anlamakta zorlanırlar; anladıkları zaman da kimsenin kendilerine yardım edecek kapasitede olmadığını düşünmeye eğilimlidirler.

İnsanları Fazla Zorlarlar

Zeki insanlar kendileri için kolay olan bazı şeylerin başkaları için aynı ölçüde kolay olmayabileceğini anlamakta zorlanabilirler. Çıtayı çok yükseğe koyarlar ve başkaları kısa sürede belirledikleri hedefe ulaşamazsa bunun yeterince çaba göstermemekten kaynaklandığını düşünme eğiliminde olurlar. Sonuçta karşılarındakini daha da zorlarlar ve başarıya ulaşmasını istedikleri kişilere gerçekten yardım etme şansını bütünüyle kaçırırlar.

Her Zaman Haklı Olmak Zorundadırlar

Yanılmış olduğunu zerafetle kabul etmek herkes için zordur. Zeki insanlar bunda daha da zorlanırlar çünkü hep haklı çıkmaya alışmışlardır, bu onların kişiliğinin bir parçası haline gelmiştir. Yanılmış olduklarının söylenmesini kişiliklerine bir saldırı olarak alırlar, söylediklerinde haklı çıkmış olmayı ise bir zorunluluk olarak görürler.

Duygusal Zekâdan Yoksun Olabilirler


Zeki (yani yüksek IQ değerine sahip) insanlar başka insanlar kadar yüksek duygusal zekâya (EQ) sahip olabilirler. Ne var ki zeki birinin duygusal zekâdan yoksun olması göze çok batan bir durum yaratır. Yüksek IQ’lu, düşük EQ’lu bireyler dünyayı sadece yeteneklilerin yönetime katılma hakkı olduğu bir meritokrasi gibi görürler. Önemli olan tek şey başarıdır ve duygular sadece engel teşkil eder. Aslında bu görüş yanıltıcıdır, yapılan araştırmalar en yüksek IQ’ya sahip insanlar arasında da en iyi performans gösterenlerin yüksek EQ’lular olduğunu göstermiştir.


Azimli Olmakta Zorlanırlar

Her şey size kolay geliyorsa, sıkı çalışmayı yeterince nitelikli olmamaktan kaynaklanan olumsuz bir gösterge olarak görmeniz mümkündür. Zeki insanlar herhangi bir konuda olağanüstü bir çaba göstermeden yeterince başarılı olamazlarsa sinirlenirler ve utanırlar. Bu da yanlış bir varsayımı beraberinde getirir: eğer bir şeyi kolayca yapamıyorlarsa, kendilerinde bir sorun vardır. Sonuç olarak zeki insanlar en üst seviyede başarılı olmak için gereken kuvveti geliştirmeye zaman bulamadan kendi özdeğer algılarını destekleyen başka bir alana kayma eğiliminde olurlar.


Aynı Anda Birden Çok İş Yaparlar

Zeki insanlar hızlı düşünür, bu da onların sabırsızlanmalarına neden olabilir. Aynı anda bir çok şeyle uğraşmayı ve bu sayede boşa zaman geçirmekten kurtulmayı severler. Bu sayede az zamanda daha çok iş hallettiklerini düşünürler ama Stanford’da yapılan bir araştırma durumun böyle olmadığını göstermiştir. Aynı anda birden çok iş yapmak üretkenliğinizi düşürür.

Geri Bildirimleri Kabul Etmekte Zorlanırlar


Zeki insanlar başkalarının fikirlerine gereğinden az değer verme eğilimindedirler; dolayısıyla herhangi birinin kendilerine geri bildirimde bulunabilecek donanımda olduğunu da kabul etmekte zorlanırlar. Bu sadece onların gelişimlerine ve performanslarına ket vurmakla kalmaz, gerek işteki, kişisel yaşamlarındaki ilişkilerine de zarar verir.

 

 

Talentsmart.com

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.