PİYASALAR

  • BIST 1009915.622.05%
  • ALTIN2439.2820%
  • DOLAR32.4250%
  • EURO34.6530%
  • STERLİN40.3410%
  1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Yazın tüketilmesi gereken sebze ve meyveler nelerdir?
Yazın tüketilmesi gereken sebze ve meyveler nelerdir?

Yazın tüketilmesi gereken sebze ve meyveler nelerdir?

A+A-

Yaz mevsiminde beslenmeye dikkat etmek, bazı sebze-meyveleri düzenli tüketerek yazı sağlıklı geçirmek mümkün.

Sıcaklıkların artışıyla daha fazla hissedilmeye başlanan yaz mevsimi, insanların enerjilerini düşürerek iştahlarını azaltıyor. Enerjisi düşen ve iş yapma isteği düşen insanların kendini daha zinde hissederek işlerine yoğunlaşması önemli.

Yaz mevsiminde sıcakların yüksek derecelere ulaşması hem kilo kaybına hem güçsüzlüğe neden olabilmekte. Yazı zinde ve enerjik geçirerek, kilo kaybını engellemek sizin elinizde. Bunun için beslenmeye çok dikkat etmek ve bazı sebze-meyveleri düzenli tüketerek yazı sağlıklı geçirmek mümkün.

Yazın beslenme neden önemli?

Yaz aylarında tüketilen sebze-meyveler kilo kaybını önlemek, zinde olmayı sağlamak yanında kanser, kalp ve sinir sistemi hastalıklarının önlenmesinde, kan şekerinin düzenlenmesinde, inme gibi ciddi rahatsızlıkların gerçekleşmesinin engellenmesinde etkili olmaktadır.

Sıvı tüketimi

Yaz aylarında tüketilmesi önerilen içecekler arasında başta su olmak üzere, ayran, gül şerbeti, meyan kökü şurubu, lavanta çayı, taze sıkılmış meyve suyu gelmektedir. Yazın sıcaklara bağlı olarak aşırı su kaybedilmesi ile sodyum ve potasyum gibi pek çok mineralin vücut dışına çıkmasına neden olmaktadır. Vücutta fazla su kaybı meydana gelmesi sonucunda bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri baş gösterebilir. Özellikle yaz aylarında terleme ile artan sıvı kaybını karşılamak amacıyla günde 2.5-3 litre su içilmelidir. Yine yaz aylarında egzersiz ve spor yapılırken kış aylarına göre daha fazla sıvı kaybı yaşanacağı için egzersize başlamadan 15 dk. önce 1-1.5 bardak, egzersiz sırasında ise 10-15 dakikada bir yarım bardak su içilmesi öneriliyor.

Beslenme önerileri

Yazın meyve olarak üzüm, karpuz, kayısı, çilek, şeftali, avokado, erik gibi meyvelerin tüketilmesi önemli.

Her öğünde salata tüketimi önerilir.

Serinlemek için -fazla abartmadan- dondurma tercih edilebilir.

Serinletici olan yoğurt içerdiği kalsiyumla sadece kemik ve dişler için değil, içeriğindeki magnezyum ve potasyumdan dolayı kas kas fonksiyonları ve sinir iletimleri içinde oldukça yararlıdır.

Kışa göre tabaklarınızdaki yemek porsiyonlarını daha küçük tutunuz.

Kan şekerinin hızla yükselip, hızla düşmesine sebep olan yağlı, şekerli, ağır tatlılar yerine sütlü tatlıları tüketiniz

Yağlı, kızartılmış, ağır olan hamur işleri yerine kan şekerinizi daha iyi düzenleyen kepek ekmek, bulgur, kepekli makarna gibi gıdaları tüketiniz.

Tam buğday ekmeği, sebze yemekleri, meyve gibi posalı gıdaları tercih ediniz.

Yenikapı Haber

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.