PİYASALAR

  • BIST 1009079.973.1%
  • ALTIN2324.040.77%
  • DOLAR32.3480.14%
  • EURO34.960.04%
  • STERLİN40.810.42%
  1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Yazıcı'dan vesayetçi söyleme tepki
Yazıcı'dan vesayetçi söyleme tepki

Yazıcı'dan vesayetçi söyleme tepki

A+A-

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, partisinin genel merkezinde düzenlenen "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Eğitim Programı"nda, AK Parti'yi "siyasetin markası" olarak nitelendirdi.


Anayasa değişikliğiyle yeni bir hükümet modelinin inşa edileceğine işaret eden Yazıcı, değişiklikle yasama ve yürütmeyi doğrudan milletin belirleyeceğini bildirdi. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle kanun yapma yetkisinin tekel halinde TBMM'ye ait olduğuna değinen Yazıcı, muhalefetin "söz konusu sistemde gensorunun olmadığı"na yönelik eleştirilerine, "İşin doğası bunu gerektiriyor" karşılığını verdi.

Yeni sistemle iki başlılığın ortadan kalkacağını, yürütmenin tek başlı hale geleceğine işaret eden Yazıcı, şöyle devam etti:

"Mevcut anayasada yetkilerle donatılmış, ancak sorumsuz konumda olan bir cumhurbaşkanı var. Getirdiğimiz modelde cumhurbaşkanı hem Meclise hem millete karşı sorumlu duruma getiriliyor. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde millet adına egemenlik yetkisi kullanıp da hesap sorulmayan, hesap veremeyen, hesap verebilir olmayan hiçbir makam ve kişi bırakmıyoruz. Demokrasinin temel unsurlarından biri de görev ve yetki kullananların hesap verebilir, hesap sorulabilir olmalarıdır."

"Tamamen vesayetçi söylemdir"

Muhalefet partilerinin değişikliğe yönelik "rejim değişikliği" söylemlerini de hatırlatan Yazıcı, "Rejim devletin yapısıyla şekliyle alakalı bir kavramdır, biz hükümet modeli getiriyoruz." ifadesini kullandı.

Yazıcı, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine yönelik muhalefet tarafından "diktatörlük" söylemlerinin olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Dünyanın neresinde seçim süresi 5 yıl olacak, Meclisin araştırma, inceleme, soruşturma, yazılı soru önergeleriyle soruşturabileceği bir diktatörlük var? Buna ilaveten şöyle bir şey de söylüyorlar; 'Tamam, bugün Recep Tayyip Erdoğan var neyse ona bir şey demeyelim de ondan sonra ya gelirse.' Bu yaklaşım var ya bu tamamen vesayetçi söylemdir. Bu anayasayı yapanlar da o darbeciler de 'Ola ki bu millet yanlış bir yere girerse şu önlemi alalım. Bu siyasetçiler ülkeyi başka bir yere yönlendirirlerse, badireye sürüklerlerse şu önlemi alalım' dememin bir başka versiyonudur bu. Onların sözcülüğünü yapmaktır bu. Ya bu millet aptal mı? Bu millet 15 Temmuz darbe girişimi sürecinde topuyla tüfeğiyle kendisine saldıran hainlere karşı göğsünü siper etmedi mi? İş olsun diye mi etti? Vatanına, bayrağına, demokrasisine sahip çıkmadı mı? Böyle aziz bir millet 'gelecekte yeteneksiz birisini getirir' demek bühtandır, bühtan. Bunu kim derse millete hakarettir."


AA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.