PİYASALAR

  • BIST 1009645.02-0.5%
  • ALTIN2429.254-0.19%
  • DOLAR32.5520.19%
  • EURO34.8810.59%
  • STERLİN40.5440.81%
  1. HABERLER

  2. BİLİM-TEKNOLOJİ

  3. World Wide Web (www) nedir? Çalışma ilkeleri nelerdir? Kim icat etti
World Wide Web (www) nedir? Çalışma ilkeleri nelerdir? Kim icat etti

World Wide Web (www) nedir? Çalışma ilkeleri nelerdir? Kim icat etti

Dünyaca tanınan arama motoru Google Doddle'a 30. yıldönümünde World Wide Web'i (Dünya Geniş Alan Ağı) ekledi. Herkesin merak ettiği şeyse nedir bu World Wide Web oldu. İşte www nedin sorusunun cevabını sizler için hazırladığımız makalede ele aldık.  World Wide Web (WWW ya da Web), İnternet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi ağıdır.

A+A-

Google arama motorunu açanlar bugün World Wide Web (WWW ya da Web) ile karşılaştı. 30. yılında WWW Google Doddle'a eklendi.

World Wide Web nedir?

Bugün Google'ın Doodle'ında World Wide Web eklendi. Bunun ardından insanlar World Wide Web nedir? sorusuna cevap aramaya başladı. World Wide Web nasıl çalışır sorusunun cevabını merak edenler için açıkladık.

WWW açılımı ne anlama geliyor? WORLD WİDE WEB (WWW) ne demektir? 

Günümüzde herkesin bildiği ve kullandığı Web, Robert Cailliau ve Tim Berners Lee tarafından bulundu. 1989 yılında bilgi paylaşımı için bir köprü metni veri tabanı sistemini  öngördüler. Yıl 1990’a geldiğinde temel Web sistemini ve tarayıcıyı icat ettiler.

Web CERN'deki bilim adamları için icat edildi

Web'in mucitlerinden Tim Berners Lee, 1980 senesinde CERN (Avrupa Nükleer Araştırmalar Örgütü) için çalışıyordu. Bilim adamları verileri paylaşmalarının bir yolunu bulmaya çalışıyordu. Bilim adamları kullanılacak şey için World Wide Web ismini uygun buldu.

mucit.jpg

Tim Berners Lee

Tim Berners Lee, Robert Cailliau ile birlikte Web’in temel özelliklerini HTTP (köprü metni biçimlendirme protokolü), HTML (köprü metni biçimlendirme dili) ve bir tarayıcı yaptı. 1992 yılında geliştirdikleri Erwise adlı bir tarayıcı grafik, FTP ve haber grubu yeteneklerine sahipti. Bununla birlikte, Web hâlâ bilimsel araştırmalar için kullanılmaya devam ediyordu.

Onların ardından Marc Andreessen de eklemeler yaptı

1993 yılına gelindiğinde NCSA’da (Ulusal Süperbilgisayar Uygulamaları Merkezi) çalışan Marc Andreessen, Mosaic tarayıcısını yaptı. Bu tarayıcı resimler, metin ve diğer medyaları destekleyebiliyordu.

1993’de Windows’un Cello'su ortaya çıktı

1994’te Marc Andreessen (Mosaic tarayıcısının mucidi) ve James Clark, Mosaic tarayıcısını "Netscape" olarak güncellediler. Tarayıcı sadece metin ve grafikleri desteklemekle kalmadı aynı zamanda ses ve animasyon için üçüncü parti eklenti de sundu.

World Wide Web (WWW ya da Web), internet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgiler sistemi bütünüdür. Bu dokümanların her birine Web sayfası adı verilir ve Web sayfalarına İnternet kullanıcısının bilgisayarında çalışan Web tarayıcısı adı verilen bilgisayar programları aracılığıyla ulaşılabilir. Web sayfalarında metin, imaj, video ve diğer multimedya ögeleri bulunabilir ve diğer bağlantı ya da link adı verilen hiper-bağlantılar ile başka Web sayfalarına geçiş yapılabilmektedir.

WORLD WİDE WEB'in çalışma prensibi

İnternet üzerinde kendi sitesini barındırmak isteyen x firması ya da kişisi, kendisine ait bir alan (domain) adı alır. Örneğimizde bu alan adı x.com olsun. Sonrasında kişi ya da firma, alan adı kaydı yapabilen bir firmaya giderek (registrar) kendisi için belirlemiş olduğu alan adını, belli bir süre için (bir yıldan az olmamak şartı ile) satın alıp tecil ettirir. 2. İnternet üzerindeki sunucuların adresleri IP (Internet Protocol) denilen her biri 0..255 arasında olan dört basamaktan oluşur. (Ör: 10.23.12.5; 192.168.5.3 gibi). İşte bunlar bir yere giderken sorduğumuz adreslere benzer.

İnsanlar IP adreslerini akıllarında tutmakta zorlanacağı için İnternet üzerinde alan adı – IP adresi eşleştirmesi yapan servisler bulunuyor. Bu servislere DNS (Domain Name Services – Alan Adı Servisi) olarak tanınır. DNS'ler kendilerine sorulan alan adlarını IP adreslerini soran kullanıcılara verip kavuştururlar.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.