PİYASALAR

  • BIST 1009722.090.8%
  • ALTIN2428.571-0.03%
  • DOLAR32.52-0.1%
  • EURO34.8-0.22%
  • STERLİN40.476-0.17%
  1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Ünlü yönetmen Khemir: Amerika'yı örnek alamam
Ünlü yönetmen Khemir: Amerika'yı örnek alamam

Ünlü yönetmen Khemir: Amerika'yı örnek alamam

A+A-

Ünlü yönetmen Khemir, sinemanın kültürel anlatım tekniğine dikkat çekerek İslam sinemasının Hollywood olmadığını, İslam sinemasında Amerika'nın örnek alınamayacağını söyledi.


"Bab'Aziz" , "Kayıp Güvercin Gerdanlığı", "Çöl İşaretçileri" gibi filmleriyle tanınan Tunuslu yönetmen Nacer Khemir, "3. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Yarışması" kapsamında Siyer Vakfı tarafından düzenlenen "Medeniyet Anlayışımızın Sinemada Temsili" başlıklı söyleşinin konuğu oldu.

Söyleşide İslam dünyasının sinemaya bakışını değerlendiren Khemir, Müslümanların sözlü kültürden geldiğini ifade ederek, "Sinemayı bir yerden alıyor ve sunuyoruz. Kitap ya da görsel yok. Sinemanın şeytanın işi olduğunu düşünenler var. İslam dünyası matbaanın icadında kaldı biraz. Matbaanın gelişmesine pek izin verilmedi. Bu nedenle matbaayla ilgili bu devrimi kaçırmış olduk. Bugün de görsel devrimi kaçırıyoruz. Sinema açısından düşünecek olursak, Müslümanların en büyük düşmanı Müslümanlar." diye konuştu.

Khemir, "Sinemacı olma yolunda 'Binbir Gece Masalları'nı, 'Mesnevi'yi, 'Taberi Tarihi'ni, Yaşar Kemal'i, Nazım Hikmet'i okudum. Yola nereden çıktığımız önemli. Bir kültürün temeli, istediğin her yere kaybolmadan gidebilmektir, bir odada tıkılıp kalmak değil. Babanızla yan yana yürürken babanız düşse ne yapardınız? Onu kaldırır ve yüzünü temizlerdiniz. Ben de filmlerimle babamın yüzünü temizliyorum. Sinema umrumda değil." değerlendirmesinde bulundu." diye konuştu.

Khemir, Hollywood filmleri hakkında da konuştu. "Onların yapım güçleri var ama bu da göreceli. Her kültür kendi anlatım tekniğini geliştirmeli. İşte o zaman gerçek sinemayı yapmış oluruz. Biz hiçbir zaman Amerika olmayacağız. Amerikan sineması da şiddet sinemasıdır. İslamdan konuşacaksak örnek olarak Amerika'yı alamam." değerlendirmesinde bulundu.

Khemir, Muhyiddin İbn-i Arabi'nin hayatını anlattığı, 4 yıllık bir çalışmanın ardından tamamladığı "Looking For Muhyiddin (Muhyiddin'i Aramak)" filminin de Türkçe altyazı çalışmalarının sürdüğünü aktardı.

Yönetmen, çekimleri Türkiye, Tunus, Suriye, Yemen, İngiltere, Amerika, İspanya gibi 10 ayrı ülkede yapılan dökü-drama türündeki yapımın galasını Türkiye'de yapabileceğini de sözlerine ekledi.


AA
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.