PİYASALAR

  • BIST 1009722.090%
  • ALTIN2428.571-0.03%
  • DOLAR32.52-0.1%
  • EURO34.8-0.22%
  • STERLİN40.476-0.17%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Turpun Faydaları Nelerdir? Fazla Turp Tüketmenin Bir Zararı Var Mıdır?
Turpun Faydaları Nelerdir? Fazla Turp Tüketmenin Bir Zararı Var Mıdır?

Turpun Faydaları Nelerdir? Fazla Turp Tüketmenin Bir Zararı Var Mıdır?

Kara turp, kirmizi turp, siyah turp... Tüketilmesi açısından çok popüler bir gıda olmamasına rağmen sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır.İşte Turpun faydaları...

A+A-

Turp içerisinde bulundurmuş olduğu mineraller ve vitaminler sayesinde sayısız yarara sahip olmaktadır.

1-076.jpg

100 gram turpun içerisinde bulunan besin değerleri ise şöyle sıralanmaktadır;

  • Kalori (kcal): 15
  • Toplam yağ: 0,1 g
  • Kolesterol: 0 mg
  • Sodyum: 39 mg
  • Potasyum: 233 mg
  • Karbonhidrat: 3,4 g
  • Diyet lifi: 1,6 g
  • Şeker: 1,9 g
  • Protein: 0,7 g
  • A vitamini: 7 IU
  • C vitamini: 14,8 mg
  • Kalsiyum: 25 mg
  • Demir: 0,3 mg
  • D vitamini: 0 IU
  • Piridoksin: 0,1 mg
  • B12 vitamini: 0 µg
  • Magnezyum: 10 mg

2-073.jpg

1. Sarılık oluşumuna engel olmaktadır.

Turp içerisinde barındırdıkları sayesinden karaciğer ve mide için kuvvetli bir detoxifie özelliği göstermektedir. Açıkçası, kanın saflaşmasına yardımcı olmakta ve toksinler yardımıyla atıkların vücuttan atılmasını hızlandırmaktadır.

Buna ek olarak, özellikle sarılık oluşumuna neden olan bilirubin maddesinin vücutta bulunmasına engel olmaktadır. Bilirubin seviyesinin vücudunuzda sabit olmasına yardımcı olur.

3-048.jpg

2. İdrar sorunları ile savaşmaktadır

Turpun diüretik bir özelliği bulunmaktadır. Yani, bu idrar söktürücü anlamına gelmektedir. Böylece sindirim sisteminizdeki sorunları çözerek, vücuttan idrar atılımı sağlamaktadır.

Buna ek olarak, idrar yaparken acı bir hisse sahip olan kişilerin bu durumdan kurtulmasını da sağlamaktadır. Turp, böbrekleri ve böbrekteki idrar enfeksiyon sorunlarını yok ederek temizlemektedir. Bu kapsamda turp tüketimi, toksinler tarafından arttırılan çeşitli üriner sağlık sorunlarının oluşmasını engellemektedir.

4-026.jpg

3. Kilo kaybetmenize yardımcı olmaktadır.

Turp içerisinde bulundurdukları sayesinde, tokluk hissi yaratmaktadır. Böylece, fala gıda tüketmenize gerek kalmamaktadır. Bu sayede kilo vermeniz daha hızlı ve sağlıklı olacaktır.

Turp, sindirilebilir karbonhidrat miktarının az olması ve içerisindeki su miktarı çok olmasından dolayı diyet listelerinin vazgeçilmez gıdalarından birisi olmaktadır. Bu sayede kalori alımlarınız azalmaktadır. Turp, yüksek lif ve düşük glikemik barındırdığı için aynı zamanda bağırsak hareketlerinizi düzenleyerek, sindirim sisteminizin tam olarak çalışmasına imkan vermektedir.

Metabolizmanızında daha hızlı çalışmasını sağlamaktadır. Tüm bunlar sonucunda düzenli turp tüketimi kilo açısından sizlere büyük bir yardım sağlamaktadır.

dfsf.jpg

4. Kalp sağlığını korumaktadır.

Turpun içerisinde bulunan ve ona rengini veren flavonoid adlı antioksidan çeşidi bunun yanı sıra bizler açısından çok faydalı olmaktadır. Yapılan araştırmalar kapsamında antioksidanlar özellikle kalp sağlığımız açısından oldukça önemlidir.

Kalp sağlığının yanı sıra kanser gibi sorunlara karşı da bizleri korumaktadır. Antioksidan seviyesinin fazla olması, kalp sağlığımızı koruyarak bizlerin daha sağlıklı bir yaşam sürmesine olanak sağlamaktadır.

yani-xccsggg.jpg

5. Kanser oluşumunu engellemektedir.

Turp, detoksifier açısından, C vitamini, folik asit ve antioksidan açısında zengin olan bir gıdadır. Bu içerisinde bulundurdukları sayesinde, tedavisi zor olan kanser gibi ciddi bir sağlık sorununda bile kurtarıcı rolünü oynamaktadır.

Turp, kolon, böbrek, bağırsak, mide ve ağız kanserleri başta olmak üzere birçok kanser türünün oluşumuna engel olmaktadır. Antioksidan bakımından zengin olması nedeniyle, vücudumuzda bulunan ve serbestçe dolaşan radikallerin,kontrolsüz bir şekilde birleşmesine engel olarak, tümör oluşumunu durdurmaktadır. Bu anlamda, kanser riski taşıyorsanız düzenli olarak turp yemeye özen göstermeniz gerekmektedir.

kabizlik.jpg

6. Kabızlık gibi sindirim sorunları yok eder

Turp, içerisinde barındırdığı yüksek lif sayesinde sindirim sisteminizi düzenlemektedir. Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi ile birlikte özellikle kabızlık gibi sorunlarınız ortadan kalkacaktır. Sindirim sorunları yaşayan kişilerin her gün düzenli olarak bir miktar turp yemeleri gerekmektedir.

solunum-enfeksiyonlari.jpg

7. Solunum enfeksiyonlarının yok olmasına yardımcı olur

Turp tüketimi ile birlikte, özellikle burun, boğaz ve akciğerlerde meydana gelen solunum enfeksiyonları yok olmaktadır. Bu kapsamda ise, buralarda oluşan tahrişleri iyileştirir veya ilerlemesini durdurmaktadır. Buna ek olarak, içerisinde barındırmış olduğu vitaminler sayesinde solunum sisteminizi dezenfekte etmekte ve daha rahat nefes almanıza yardımcı olmaktadır.

reesim.jpg

8. Daha güzel bir cilde sahip olursunuz

Turpun içerisinde bulunan C vitamini, B vitamini kompleksi, çinko ve fosfor ile birlikte cildinizin daha dinç ve sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Ayrıca cildinizde meydana gelen yaralarında iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.

Cildinizin daha nemli olmasına yardımcı olmaktadır. Bu sayede cildinizde meydana gelen çatlakları engeller. Turp içerisinde bol miktarda C vitamini bulundurmaktadır. Gün içerisinde 1.5 bardak turp suyu içmek, gün içerisinde ihtiyacınız olan C vitaminin yüzde 15'ini karşılamaktadır. Bu sayede bağışıklık sisteminiz daha güçlü olacak ve mikroplara karşı direnciniz daha güçlü olacaktır.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum