PİYASALAR

  • BIST 1009543.360.14%
  • ALTIN2492.8270.86%
  • DOLAR32.4860.13%
  • EURO34.7690.15%
  • STERLİN40.5760.02%
  1. HABERLER

  2. Türkiye, yatırımlar için önemli bir geçiş ülkesi
Türkiye, yatırımlar için önemli bir geçiş ülkesi

Türkiye, yatırımlar için önemli bir geçiş ülkesi

A+A-

Türkiye-İtalya İş Forumu'nda iki ülkenin ekonomik ve ticari ilişkilerini daha da ilerletmek için yeni bir sürecin başlayacağı belirtildi.



Ekonomi Bakanı Nihat  Zeybekci, Türkiye-İtalya İş Forumu'nda yaptığı konuşmada "Türkiye ile İtalya rakip değil." diyerek, iki ülkenin birbirini tamamlayıcı özelliklere sahip olduğunu dile getirdi.

Zeybekçi ayrıca iki ülkenin üçüncü ülkelere birlikte gideceğini ve oradaki fırsatları birlikte takip edeceğini kaydetti.

Bakan Zeybekci, Eximbank'ın sermayesini güçlendirmek için çok önemli adımlar attıklarını, bu anlamda Kore'den sonra ikinci sırada olduklarını ama yakın bir sürede bir numara olacaklarını ifade etti.

Nihat Zeybekci, İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanı Carlo Calenda ile karar aldıklarını, en kısa sürede isim isim projeleri ve şirketleri bir araya getirip eşleştirdikleri bir süreci başlatacaklarını söyledi.

Forumda İtalyancada çok beğendiğini belirttiği, "Uyuya kalan, balığı kaçırır" sözünü söyleyen Zeybekci, uyumayacaklarını, iki ülke birlikte olduğu zaman yakalanabilecek çok önemli fırsatlar olduğunu, bunları birlikte değerlendireceklerini kaydetti.

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan da İtalya'nın ekonomik ve ticari ilişkiler açısından uyum ve senkronizasyon içerisinde olunan bir ülke olduğunu söyledi.

Ancak ikili ticaretin düşüş eğiliminde olduğunu aktaran Vardan, "2011 yılında neredeyse 21,5 milyon dolar olan ikili ticaret hacmi, önce 19 milyon dolar seviyesine, sonrasında 17 milyon dolar seviyesine gerilemiş durumda. Bu kadar ortak yönü olan iki ülkenin iş dünyası temsilcileri olarak bizlerin bu hacmi, hızla büyütmesi gerekiyor. Bu kapsamda, İtalya'nın 2017 ve 2018 yılları için Türkiye'yi 'hedef ülke' olarak belirlemiş olmasını çok önemli buluyoruz." ifadelerini kullandı.

İki ülke arasındaki iş birliğinin sadece ülkelerle ve Avrupa ile sınırlı kalmaması gerektiğini vurgulayan Vardan, iki ülkenin üçüncü ülkelerde ortak iş kovalaması ve iş yapması gerektiğini de dile getirdi.

Vardan, artık Türkiye'nin yatırımlar için önemli bir geçiş ülkesi olduğunu, pek çok ülkenin Afrika'daki, Ortadoğu'daki ve Orta Asya'daki yatırımlarını, operasyonlarını Türkiye üzerinden yönettiğini ve Türkiye ile ortaklık kurduğunu ifade etti.

AA
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.