PİYASALAR

  • BIST 1009645.02-0.5%
  • ALTIN2414.538-0.8%
  • DOLAR32.580.29%
  • EURO34.8130.41%
  • STERLİN40.3630.37%
  1. HABERLER

  2. MAGAZİN

  3. Türk söz yazarı Şehrazat kimdir?
Türk söz yazarı Şehrazat kimdir?

Türk söz yazarı Şehrazat kimdir?

Şehrazat Kemali Söylemezoğlu, Türk söz yazarı, besteci, yapımcı, şarkıcı. Türkçenin yanı sıra İngilizce ve Fransızca'yı da çok iyi düzeyde bilen Şehrazat, dokuz yıl Beyrut'ta yaşadığı için Arapça'yı anlayabilmektedir.

A+A-

Şehrazat kimdir? ile ilgili görsel sonucu

Şehrazat Kimdir?
Tam adı Şehrazat Kemali Söylemezoğlu’dur. Çocukluğunun büyük bir kısmı İzmir’de geçtikten sonra Anne babası onu 1960 yılında Lübnan‘ın başkenti Beyrut‘a gönderdi ve orada Choueifat Uluslararası İngiliz Koleji (International School of Choueifat) adlı okulda okudu ve 1970 yılında Uluslararası Bakalorya ile mezun oldu.

Şehrazat, Türkçe’nin yanı sıra İngilizce, Arapça ve Fransızca’yı da çok iyi düzeyde bilmektedir. Yüzlerce bestesi olan Şehrazat’ın ilk meşhur olanı; “990 yılında Ajda Pekkan‘ın yorumladığı “Yaz Yaz Yaz” isimli şarkıdır.

Şehrazat, 2004 yılında sanatının 30. yılını İş Sanat’ta özel bir gecede daha önceden Şehrazat şarkıları seslendirmiş Sezen Aksu, Nilüfer, Ajda Pekkan, Aşkın Nur Yengi, Emel Müftüoğlu, Muazzez Abacı ve daha birçok önemli ismin katıldığı “Şehrazat Şarkıları” adı altında özel gece düzenlenmiştir. Şehrazat, 1990 yılında evlendi. 4 sene sonra boşandı…

Şehrazat’tın Meşhur Şarkıları:
Gülben Ergen– Ben Sana Abayı Yaktım, Elveda, Uçacaksın, Teşekkür Ederim, Fıkır Fıkır,
Gökhan Özen – Helal Olsun,
Demet Sağıroğlu – Kınalı Bebek,
Aşkın Nur Yengi – Hesap Ver,
Yonca Evcimik – Kendine Gel, Çok Alemsin,
Emel Müftüoğlu – Faka Bastın,
Ayşegül Aldinç – Alimallah,
Ajda Pekkan – Aşka İnanma, Aynen Öyle, Flu Gibi, Eline Gözüne Dizine Dursun ,
Nilüfer – Beni Mi Buldun, Namussuz Akşamlar,
Bengü – Kocaman Öpüyorum ve Sırada Sen Varsın

Şehrazat’ın 45’lik plakları:
1967 – İki Gölge
1968 – Dün Gece
1969 – Beni Unutma
1969 – İmkânsız Aşk
1973 – Kelebek
1974 – Dili Dost, Kalbi Düşman
1974 – Söz Sevgilim, Söz (Cömert Baykent ile düet)
1970ler – Kolkola
1970ler – Ne Kapımı Çalan Var
1970ler – Nerede olsan

Şehrazat’ın Maxi singlelar:
1980 – Sevemedim Karagözlüm

Şehrazat’ın Lp-Ep’leri:
1980 – Sevemedim Karagözlüm
1980 – Hürüm Artık
1980 – Bahşiş
1980 – Seni Sevmişim1981 – Sevdim Genç Bir Adamı
1981 -Kendim Ettim, Kendim Buldum (Eyvah)
1981 – Yanında
1981 – Aşk Bir Kumarsa
1981 – Kulakların Çınlasın
1981 – Lay la, Lay la (Yaşamaya Bak Sen)
 

Şehrazat’ın Derleme stüdyo albümleri: 
2002 – Bak Bir Varmış Bir Yokmuş: 60’lı ve 70’li Yılların Orijinal Kayıtları
2007 – Our Golden Songs
2008 – Çınar Vol. I
2008 – Rüşvet

 

Ä°lgili resim

Sanat hayatı

Binlerce bestesi olan Şehrazat'ın ilk hiti Ajda Pekkan'ın yorumladığı "Yaz Yaz Yaz" (1990) isimli şarkıdır. Bu bestesi ile Türk Pop Müziği'nde onun önderliğinde yeni bir kapı açılmıştır. 1992 yılında Gülden Karaböcek'in "Kısmetse Olur" albümünde, "Kısmetse Olur", "Kırgınım Anılara" ve "Zaman Hırsızı"  adlı şarkı sözlerine yer verilir. Gülden Karaböcek tarafından bestelenerek yorumlanan bu eserlerin düzenlemesi ise Garo Mafyan'a aittir. Son zamanlardaki çalışmalarına, Bengü'nün "Kocaman Öpüyorum" "Sırada Sen Varsın", Gökhan Özen'in "Ezdirmem" ve "Helal Olsun" ile Meyra'nın "Aşklayalım" gibi hit şarkıları örnek gösterilebilir. Kendisi, Demet Sağıroğlu'nun en ünlü şarkılarından "Kınalı Bebek"in de söz yazarı ve prodüktörüdür. Oldukça kuvvetli bir sesi olmasına rağmen ses sanatçısı olarak çalışmalarına uzun yıllardır ara vermiş olan ve daha çok prodüktör, şarkı sözü yazarı ve besteci kimliğiyle sanat hayatında yer alan Şehrazat, 1960'lı yılların sonundan 1980'lerin sonuna değin söylediği aranjmanlar ile müzik dünyasında önemli yer kazanmıştır. Kendisi tarafından seslendirilen bu aranjman şarkılardan en ünlüleri arasında "Aşk Bir Kumarsa" (ABBA'nın "The Winner Takes It All" şarkısı coverı), "İki Gölge" (Sandy Posey'nin "All Hung Up In Your Green Eyes" şarkısı coverı), "İmkânsız Aşk" (Dusty Springfield'ın "I Close My Eyes and Count to Ten" şarkısı coverı), ve Kelebek (2:58; Engelbert Humperdinck'in "Free as the Wind (Theme from Papillon)" şarkısı coverı) bulunmaktadır. 

1975-1987 döneminde ise, birden çok lisan biliyor olması ile bunun sonucunda kazandığı ve o döneme ait modern veya klasikleşmiş öyküsel İngilizce şarkılardan oluşan eklektik ve oldukça geniş repertuvarı sayesinde, Türkiye'nin en meşhur sanatçılarının sahne aldığı ve son derece seçkin konuklara sahip Playboy ve Gala gibi İstanbul'un en ünlü mekânlarında sahne almayı bir solist olarak başarmıştır[20] . Zengin müzik bilgisi ve başarılı sahnesi ile yoğun performansı hem izleyicinin hem de medyanın takdirini toplamasına rağmen Şehrazat, 1987 yılında sahneyi bırakma kararı alarak şarkı yazarlığına odaklanmayı tercih etmiştir. Kendisinin ses genişliği ve türü, yüksek nota dizili kontralto olarak adlandırılır. Bunun sebebi ise kayda değer bir vokal dayanıklılık ve çabukluğa sahip olmasından ötürü yüksek soprano notaları söyleyebildiği kadar düşük bariton notalarını da seslendirebilme yeteneğidir.

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.