PİYASALAR

  • BIST 1009673.91.57%
  • ALTIN2495.2610.45%
  • DOLAR32.5850.11%
  • EURO34.8320.2%
  • STERLİN40.634-0.01%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Trakeostomi nedir?
Trakeostomi nedir?

Trakeostomi nedir?

Trakeostomi bir tıp terimidir. Trakeostomi yapılan hastanın beden imajındaki değişiklik ve konuşma yetersizliği nedeniyle yeni durumunu kabullenmesi zaman alabilir. Trakeostomili hastalarda vokal kordların fonksiyonunda azalma olduğundan hastalar sözel iletişim kurmakta problem yaşar.

A+A-

Trakeostomii Latincede "trakea: nefes borusu" ve "stoma: dışarı açılan delik" kelimelerinin bileşimden oluşmuştur. Nefes borusuna tıbbi amaçlarla gırtlak seviyesinin altından dışarı delik açılarak yeni bir nefes alma deliği elde etme işlemimin adıdır.

 Trakeostomi ile ilgili görsel sonucu

Trakeostomi işlemi acil olarak yapılabildiği gibi geçici, kalıcı ve koruyucu amaçla da gerçekleştirilebilir. Trakeostomi, akut üst solunum yolu obstrüksiyonunda acil olarak açılabildiği gibi laringeal cerrahi sonrası uzun dönem için de açılabilir ancak trakeostomi en sık olarak uzamış endotrakeal entübasyon durumunda yapılmaktadır. Trakeostomi endotrakeal tüpten hastanın kurtulmasını sağlar. İşlem açık olarak yapılabileceği gibi perkütan olarak da yapılabilir. Her iki yöntem de deneyimli doktorlar tarafından anestezist eşliğinde yeterli donanımı olan yoğun bakım ünitesinde yatak başında veya ameliyathane şartlarında yapılabilir.

 

 

Trakeostomi ile ilgili görsel sonucu

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.