PİYASALAR

  • BIST 1009693.461.77%
  • ALTIN2496.1610.03%
  • DOLAR32.4970.13%
  • EURO34.598-0.09%
  • STERLİN40.049-0.49%
  1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'Telif haklarım için savaşıyorum'
'Telif haklarım için savaşıyorum'

'Telif haklarım için savaşıyorum'

Yeşilçam filmlerinin en önemli senaristlerinden ve aynı zaman ödüllü birçok Yeşilçam eserine imza atmış yönetmen Safa Önal, yıllardır filmlerinin telif hakkını almak için mücadele ediyor. İşte Yeşilçam'ın rekortmen senarist ve yönetmeni Safa Önal'ın devam eden telif hakkı savaşı...

A+A-

Yeşilçam sinemasında daha çok senarist olarak tanıdığımız Safa Önal'ın 420 senaryosunun, 395’iyle Guinness Rekorlar Kitabına girdi.

15 yaşından itibaren yazmaya merakı olan Safa Önal, sinemanın daima kendisini cezbettiğini ve ilk kez Yeşilçam sinemasına 1953 yılında girdiğini dile getiren.

Yaşamı boyunca Yeşilçam sinemasına birçok film kazandıran “Sinemanın kazancı edebiyatın kaybı” olarak tanından Safa Önal, "Hiç durmadan çalıştım hiç durmadan ürettim, öyle kolay değil 420 film" diyerek 17 yıldır filmleri için verdiği telif hakkı mücadelesine ilişkin  "Telif Hakları meselesi böylesine başlamış bir dünyada, sizin omuzlarınıza aldığınız bu yükü taşırken, sizden sonra bu filmi televizyonlarda üç defa, beş defa, elli defa yüz defa oynatanlar  bu işin kolayını bulmuş, kremasını yemektedirler.

safa_onal_senarst_yonetmen_.jpg

Bütün dava da orada başlamaktadır. 17 yıldır yüzlerce defa gösterilen filmlerimden, açtığım bütün davalarıma karşın bir tek lira bile kazanamamış hepsini kaybetmiş durumdayım... " açıklamalarını yaptı.

17 YILDIR TELİF HAKKI SAVAŞI VERİYOR

17 yıldır telif hakkı savaşında çekmediğim kalmadı diyen Safa Önal, "Televizyonlar her filmde, yüz, yüz on dakikalık bir zaman kazanmaktalar gün içinde. Her bir filmde  iki veya üç defa reklam kuşağı almaktalar. Böyle bir şanstan sonra size verecekleri bir kaç yüz liradan kaçmaktalar, mahkemeler peşinde perişan olmaktasınız." şeklinde konuştu.

Yaşamı boyunca Yeşilçam sinemasına “Cingöz Recai”, “Fosforlu Cevriye” ve “Büyülü Gözler” gibi birçok film kazandırmış ancak bunların maddi bir karşılığını alamadığını dile getiren Safa Önal, yaklaşık 17-18 yıldır telif hakkı mücadelesi verdiğini ancak bu sürecin çok yavaş işlediğini dile getirerek “Bununla ilgili girişimlerim 17-18 yıldır sürmektedir., bir de adli tatil filan vardır bunun arasına giren... Böyle olunca davanın başlaması, bilirkişilerin seçilmesi, hakimin karar verecek duruma gelmesi, epey zaman alır... İki-üç seneyi bulur. Sonra kim kaybederse o temyize verecektir. Temyizden gelince yeniden tashih kararı istenir ve hiç ummadığınız bir telif davası uzar da uzar... " şeklinde konuştu.

sefa_onal_telif_hakki.jpg

TELİF HAKLARINDAN VAZGEÇMEYECEK

Telif haklarını almak için birçok zorlukla ve engelle karşılaşan Safa Önal, kendisinin ve sinemacı arkadaşlarının verdikleri telif hakkı mücadelesinden geri adım atmayacaklarını belirterek "420 filmim var, birçok dizi yazmışım ve telif alamadığım gibi benim emekli maaşım da yok!" dedi.

TELİF HAKKI NEDİR?

Kişinin her türlü fikri emeği ile meydana getirdiği ürünler üzerinde hukuken sağlanan haklardır.

TELİF HAKKI NEDEN ÖNEMLİDİR?

Telif hakkı birçok yönden fikri, projeyi oluşturan kişiyi korumaya yöneliktir. Telif hakları 1948 yılında İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ile net olarak yaşamımıza girmiştir. Telif hakları bir fikir ya da sanat eseri oluşturan kişinin maddi ve manevi çıkarlarını korumak adına yararlıdır.

 

 

Yenikapı Haber / ÖZEL

 

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.