PİYASALAR

  • BIST 1009524.59-0.06%
  • ALTIN2492.3230.33%
  • DOLAR32.5530.1%
  • EURO34.686-0.03%
  • STERLİN40.497-0.24%
  1. HABERLER

  2. Tam bir ay oldu: ABD'de sular durulmuyor
Tam bir ay oldu: ABD'de sular durulmuyor

Tam bir ay oldu: ABD'de sular durulmuyor

A+A-

ABD Başkanı Trump, göreve başladığı 20 Ocak'tan bu yana tartışmalı kararlara imza attı.


ABD tarihinin en sıra dışı başkanlarından olan Donald Trump'ın Oval Ofis'teki ilk ayına pek çok tartışmalı kararıyla damga vurdu.

Trump'un, nüfusunun çoğunluğu Müslüman 7 ülke vatandaşlarına 3 ay boyunca vize yasağı öngören ve federal bir yargıç tarafından yürütmesi durdurulan kararnamesi büyük tartışmalara neden oldu.

Trump, ilk ayında 4 yabancı devlet temsilcisini Beyaz Saray'da ağırladı, birçoğuyla da telefon görüşmeleri yaptı. Trump ilk yabancı devlet temsilcisi olarak 27 Ocak'ta İngiltere Başbakanı Theresa May'i, daha sonra 10 Şubat'ta Japonya Başbakanı Şinzo Abe'yi, 13 Şubat'ta Kanada Başbakanı Justin Trudeau'yu ve 15 Şubat'ta da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu ağırladı.

Trump, ilk 1 aylık süreçte yabancı devlet ve hükümet başkanları düzeyinde 29 telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 8 Şubat'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Trump arasındaki 45 dakikalık telefon görüşmesinde, iki ülkenin DEAŞ'a karşı ortak mücadelesine vurgu yapıldı.

Trump'ın en çok konuşulan telefon görüşmesi ise Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull ile yaptığı görüşme oldu. Turnbull'a, "Şimdiye kadarki en kötü telefon görüşmem buydu." dediği iddia edilen Trump'ın, Obama döneminde iki ülke arasında yapılan bir mülteci anlaşması dolayısıyla Avustralya Başbakanı'na yüklendiği ve görüşmenin tatsız bir havada geçtiği medyaya yansıdı.

İlk ayında 24 başkanlık kararnamesine imza atan Trump, en çok da 27 Ocak'ta vize yasağı öngören kararnamesiyle tartışıldı.

Meksika sınırına duvar örülmesini öngören bir başkanlık kararnamesine de imza atan Trump, kampanya döneminden bu yana tartışmalara neden olan vaadini yerine getirmek için ilk somut adımı da böylece atmış oldu.

ABD'yi Trans-Pasifik İşbirliği Anlaşmasından (TPP) geri çeken, Obamacare sağlık reformunun iptaline kapı açan, çok sayıda ekonomik ve finansal regülasyonu düzenleyen kararnameler de Trump'ın ilk ayındaki önemli imzaları oldu.

Trump, sosyal medya hesabı üzerinden isim vererek, kendisini eleştiren ana akım medya kuruluşlarını karşısına aldı. İlk ayında günlük ortalama 6 tweet atan Trump, çoğu tweetinde Amerikan medyasını hedef aldı.

Trump'ın en yakınındaki isimlerden eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn'in "Washington'daki Rus Büyükelçi ile görüşmesi" kapsamında başlayan tartışmaların büyümesi üzerine, Trump'ın isteği doğrulusunda istifa ettiği bildirilen Flynn, ABD tarihinde görevinden en kısa sürede ayrılan ulusal güvenlik danışmanlarından biri oldu.

Çalışma Bakanı adayı Andrew Puzder'in yoğun baskılara dayanamayıp adaylıktan çekildiğini açıklamasıyla Trump yönetimi, ilk ayında iki önemli fire vermiş oldu.

İlk ayında Trump'ın başını en çok ağrıtan konulardan biri de kabine üyelerinin Senatodaki onaylanma süreçlerinin oldukça yavaş gerçekleşmesi oldu. Önceki birçok başkanın aksine Trump, kabine üyelerinin sadece 14'üne Senatodan onay alabildi. Çalışma Bakanı adayı Andrew Puzder ise yoğun baskı üzerine adaylıktan çekildi, yerine Alexander Acosta aday gösterildi.

İkisi de asker kökenli olan Savunma Bakanı James Mattis ile İç Güvenlik Bakanı John Kelly, diğerlerine oranla görece hızlı onay alırken Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Adalet Bakanı Jeff Sessions ve Eğitim Bakanı Betsy DeVos uzun tartışmalar sonucunda Senatoda onaylanabildi.

Ekonomi yönetimiyle ilgili bazı bakan adayları hala onay bekleyen Trump, Senatodaki Demokratları "hükümeti kilitlemeye çalışmakla" suçluyor.

Trump, Yüksek Mahkeme'deki boş sandalye için de Neil Gorsuch'u aday gösterdi. Henüz 49 yaşında olan Gorsuch'un muhafazakar kimliğinin yanı sıra Trump'la olan ilişkisinin de kararlarına nasıl yansıyacağı şimdiden kamuoyunun gündemini meşgul ediyor.

AA
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.