PİYASALAR

  • BIST 10010336.50.68%
  • ALTIN2400.893-0.46%
  • DOLAR32.265-0.16%
  • EURO34.686-0.36%
  • STERLİN40.344-0.62%
  1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Sözleşmeli Personel Hakları Nelerdir?
Sözleşmeli Personel Hakları Nelerdir?

Sözleşmeli Personel Hakları Nelerdir?

Devlet kurum ve kuruluşlarında görev yapan birçok sözleşmeli personel bulunmaktadır. Sözleşmeli personellerin sahip oldukları haklar son dönemde düzenlenerek arttırılmıştır. Peki bu haklar nelerdir?

A+A-

Bilindiği gibi devlet kurumlarında görev alan ve kadrolu memur pozisyonunda çalışan kişilerin, sözleşmeli personellere göre çok daha avantajlı hakları bulunmaktadır. Sözleşmeli personel hakları sınırlıdır. Genelde eğitim ve sağlık alanında istihdam edilen sözleşmeli personelleri diğer kurum ve kuruluşlarda da görmek mümkündür. Son dönemde yapılan değişiklikler ile sözleşmeli personellerin haklarına ilişkin düzenlemeler yapılmıştır.

Sözleşmeli Personel ve Kadrolu Memur Olmak Ne İfade Eder?

Sözleşmeli personeller, kamu kurum ve kuruluşlarına geçici olarak alınan çalışanları ifade etmektedir. Sözleşmeli personel alımında, belirli mesleki alanlarda ihtiyaç doğması durumunda bu kişiler işe alınmaktadır. İhtiyacın olmaması durumunda ise sözleşme bitirilmektedir. Kişinin çalışma durumuna göre her yıl sözleşme yenilenmektedir. Sözleşmeli personel olarak görev alan kişilerin hakları, kadrolu memur olarak çalışanlara göre sınırlıdır. Kadrolu memur olarak görev yapan kişiler ise, görevini kötüye kullanacak herhangi bir davranışta bulunarak açığa alınmadığı sürece, emekliliğine kadar görevine devam ederler. Bu kişiler daha geniş haklara sahiplerdir.

Sözleşmeli Personel Hakları Nelerdir?

Sözleşmeli personellere tanınan haklar ve bazı kısıtlamalar şu şekilde sıralanabilir;

  • Sözleşmeli personeller bağlı bulundukları kurum dışında, herhangi bir gelir elde edecek görevde çalışamazlar. Bu konu ile alakalı bazı istisnai durumlar mevcuttur. Örneğin, avukat, dava vekili, belirli saatlerde görev yapması gereken uzman hekimler, ilçelerde çalıştırılan teknik personeller, bu kısıtlamanın dışında yer almaktadır.
  • Sözleşmeli personeller için 1 yıldan 10 yıla kadar görev yapanlar için yirmi gün, 10 yıldan fazla görev yapanlara otuz gün yıllık izin verilmektedir. Sözleşmeli öğretmenlik yapan kişiler, ara tatillerde ve yaz döneminde izinli sayıldıkları için yıllık izin hakkı tanınmamaktadır.
  • Sözleşmeli personel olarak görev yapan kadınlara, doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere, toplam 16 haftalık ücretli izin verilmektedir. Çoğul gebeliğin yaşanması halinde ise doğumdan önce verilen 8 haftalık izne 2 hafta daha eklenmektedir.
  • Doğum izni süresinin bitmesi ve kişinin göreve başlamasının ardından, süt izni olarak, ilk 6 ayda 3 saat, sonraki dönemde ise 1,5 saatlik izin verilmektedir.
  • Sözleşmeli personele eşinin doğum yapması halinde 10 gün izin verilmektedir. Eşinin çocuğunun, birinci dereceden bir akrabasının vefatı durumunda ise 7 gün izin hakkı tanınmaktadır.

 

Kaynak: My Memur

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.