PİYASALAR

  • BIST 1009645.020%
  • ALTIN2430.3660.04%
  • DOLAR32.5290.08%
  • EURO34.8650.09%
  • STERLİN40.5030.07%
  1. HABERLER

  2. Sistemin adı bile CHP'yi değiştirmeye yetti
Sistemin adı bile CHP'yi değiştirmeye yetti

Sistemin adı bile CHP'yi değiştirmeye yetti

A+A-

Adalet Bakanı Bozdağ, SETA Ankara'da yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanlığı Sisteminin adı bile CHP'yi değiştirmeye yetti, diye konuştu.


Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın (SETA) Cumhurbaşkanlığı Sisteminin Anayasal Tasarımı başlıklı toplantısında konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yemi sistemin bir değişimi zorunlu kılacağını anlattı. Türkiye'de hükümet sistemi tartışmasının bugünün meselesi olmadığını söyleyen Bozdağ, sistem tartışmasının Türkiye'nin sürekli gündemlerinden biri olduğunu anlattı. "Erbakan ve Türkeş siyasete ilk adımı atarken, tek başlı yürütmeyi arzu ettiklerini dile getirmişlerdi. Özal ve Demirel, siyasi tecrübelerinden sonra Türkiye'nin yeni bir hükümet sistemine, tek başlı yürütmeye ihtiyacı olduğunu söyledi ancak bunu yapabilmek için güce sahip değildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bunu Ak Parti'nin kurulduğu günden beri dile getiriyor. Ak Parti'nin gücünün zirvesindeyken bunu gündeme getirmesi, meselenin şahsi olmadığının en somut göstergesidir. " diye konuşan Bozdağ, mevcut sistemde yasama ve yürütmede istikrar olmadığını, sistemin güçlülerin siyasi yapıya ahlaksızca müdahalesine izin verdiğini, Türkiye'yi türlü operasyonlara karşı korunaksız kıldığını anlattı.

Bakan Bozdağ'ın konuşmasından satır başları:

Cumhurbaşkanı-Başbakan kavgalarıyla kaybedecek vaktimiz yok. Sezer (Ahmet Necdet) anayasayı fırlattı, bedelini Türkiye ödedi. Demirel-Çiller kavga etti, bedelini Türkiye ödedi. Kavgaları bitirecek bir değişime ihtiyacımız var. 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kaos ve kriz olmaksızın millet cumhurbaşkanını seçti. Öyle bir sistem kurmalıyız ki, güçlü iktidarlar kursun. Türkiye el birliğiyle güçlü ve daha istikrarlı olmak zorundadır.

YENİ SİSTEM CUMHURİYET'İN LAFZINA VE RUHUNA UYGUNDUR

Türkiye'nin istikrarsızlığa sokulmaması, belirsizliğe itilmemesi, kaosa ve krize çekilmemesi için yetki millete verilmelidir. Yeni sistem Cumhuriyete uygun Türkiye'nin daha güçlü ve istikrarlı olması için yaptığımız çalışma, Cumhuriyet'in lafzına ve ruhuna uygundur. Türkiye'de 1923'ten beri Cumhuriyet var ancak Cumhuriyet'in özüne uygun bir uygulama bugüne kadar uygulanmadı. Halkın seçtiklerinin halkı yönetmesi anlamına gelen Cumhuriyet, yeni sistemde daha canlı olacak. Referandumun özü şudur; Türkiye'yi yönetecek hükümeti doğrudan seçmek istiyor musunuz istemiyor musunuz?

Şu anda millet yasamayı yani milletvekillerini seçiyor, yürütme yasama içinden seçiliyor. Egemenlik kayıtsız şartsız milletin olduğuna göre millet yürütmeyi de doğrudan seçebilmeli, Cumhurbaşkanlığı Sistemi bunu getiriyor. Yeni sistem rejim değiştirmiyor, rejim tartışması getirmiyor. Sistemin adı bile CHP'yi değiştirmeye yetti CHP ve 'hayır'a çalışan çevreler korkudan medet umuyor, yalanlar söylüyor, çarpıtmalara imza atıyor. Bu millet korkutmayla karar vermez. Cumhurbaşkanlığı sistemi değişimi zorunlu kılan ve sürekli kılan bir sistemdir. Yeni sistem değişimi direkt halkın iradesiyle gerçekleştirecek. CHP bile 'Erdoğan'dan sonra ne olacak?' diye üzülüyor.

CHP, AYM'ye gitmekten vazgeçti. Başörtülü bir kızımıza yapılan saldırı sonrası Kemal Kılıçdaroğlu geçmiş olsun ziyaretine gitti. Yeni sistemle siyasetin dili, siyasetin toplumla ilişkileri değişecek. Kuvvetler tek elde toplanmıyor, bağımsız hale getiriliyor Yeni sistemle ilgili temel eleştirilerden biri de kuvvetler ayrılığını ortadan kaldıracak olduğu iddiasıdır. Sistemle kuvvetler tam ayrılıyor, birbirinden bağımsız hale getiriliyor. Söylendiği gibi tek elde toplanmıyor. Yasama da yürütme de yargı da kendi işine bakacak, kimse diğerinin işine karışmayacak. Cumhurbaşkanı hesap verecek Geçmişte Cumhurbaşkanlığı, hükümeti kontrol etmek amacına yönelik kuruluydu. Artık Cumhurbaşkanı, Ankara'daki güç odaklarının temsilcisi değil milletin temsilcisi olacak.

CUMHURBAŞKANI HESAP VEREBİLECEK!

Hesap sorulan ve hesap veren bir Cumhurbaşkanı olacak, Cumhurbaşkanına vatana ihanet dışında bir cezai sorumluluk yok mevcut sistemde. Yeni düzenlemeyle Cumhurbaşkanına yargı yolu açılacak, Cumhurbaşkanı bütün suçlarından dolayı suçlanabilecek. Cumhurbaşkanları Tayyip Bey ayarında olacak Farklılıkların teminat altına alındığı, kutuplaşmaların ortadan kalkacağı, halkla barışık, Tayyip Bey ayarında Cumhurbaşkanları olacak. Uçlarda olanların Cumhurbaşkanı olma şansı kalmayacak, merkez güçlenecek.

Referandum tahminimi paylaşmayacağım Referandum konusunda elbette tahminim var, ancak bunu kamuoyuyla paylaşmayacağım. Bu, millet iradesine sınır koymak anlamına gelir. Ben inanıyorum ki aziz milletimiz bu büyük değişimi sandıkta sağlayacaktır.


Yenikapı Haber / Sümeyye Soylu

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.