PİYASALAR

  • BIST 1009722.090%
  • ALTIN2428.571-0.03%
  • DOLAR32.52-0.1%
  • EURO34.8-0.22%
  • STERLİN40.476-0.17%
  1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Sıradışı sergi
Sıradışı sergi

Sıradışı sergi

A+A-

Küçükçekmece Belediyesi Geleneksel Sanatlar Akademisi'nin sanat ustaları tarafından hazırlanan "Renk, Mekan, Ritm" sergisi ziyaretçilerini bekliyor.



Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi'nde sanatseverlerle buluşan 'Renk, Mekan, Ritm' sergisinde, 9 sanatçının duvara yaptıkları eserleri yer alıyor.

Küçükçekmece Belediyesi Geleneksel Sanatlar Akademisi yöneticisi Hakan Dağlı, sergide, klasik sunumların dışına çıkarak, sanatçılara hikayelerini sergilemeleri için birer duvar verdiklerini, sadece çerçeve kullanımını yasakladıklarını söyledi.

Çini sanatçısı Nazan Ilgaz, "Kayıp Türk Çinileri" konulu yüksek lisans tezi hazırladığını aktararak, "Eserimi de buradan yola çıkarak yaptım. Ülkemizden çalınıp, götürülmüş çinilerimize atıfta bulunmak istedim. Eserimdeki kırık olan yerler, yerlerinden sökülmüş olan çinileri tarif etmekte. Belli bir düzenden sonra eserde dağılma var. İzleyiciye, bir bütünü bozduğunuz zaman, neler olabileceğini göstermek istedim. Yerdeki kırık çiniler de değerini bilmediğimiz tarihi eserleri simgeliyor." diye konuştu.

Tezhip sanatçısı Sevgi İrteş Yoldaş, sanata ailesi sayesinde başladığını, akademide dört yıldır tezhip dersleri verdiğini aktararak, "Biz genelde öğrencilerimizin işleriyle sergilerimizi devam ettirdik ama hocalar olarak ilk defa böyle bir sergi hazırlığında bulunduk. İstedik ki değişik olsun." dedi.

Yoldaş, mekanla ve renklerle oynayarak değişik hareketler yapmaya çalıştıklarının altını çizerek, şunları kaydetti:

"Burada sunumlar modern olsa da geleneksel sanatlarla uğraştığımız için geleneksel sanatların motiflerini kullanmaya öncelik verdik. Dolayısıyla burada hem kitabi sanatlarda hem mimaride en çok kullanılan motiflerden biri olan çintemani motifini kullanmak istedim. Bu motif, Yavuz Sultan Selim döneminde seferler sırasında nakkaşhaneye getirmiş olduğu sanatçıların geliştirdiği bir motif. Osmanlı kendine göre bunu yorumlayarak eserlerinde kullanmıştır."

AA
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.