PİYASALAR

  • BIST 1009626.791.07%
  • ALTIN2497.130.53%
  • DOLAR32.5960.14%
  • EURO34.8710.31%
  • STERLİN40.7070.17%
  1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Şehri tekstil kenti yapan mekan: Koza Han!
Şehri tekstil kenti yapan mekan: Koza Han!

Şehri tekstil kenti yapan mekan: Koza Han!

Bursa'nın tekstil merkezi olmasında önemli rol oynayan Koza Han, önemli bir dinlenme ve turistik alışveriş mekanı olarak ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

A+A-

Bursayı tekstil kenti yapan mekan: Koza Han

Sultan 2. Bayezid tarafından yaptırılan ve kozalardan elde edilen ipek kumaşlarla Bursa'nın tekstil merkezi olmasında önemli rol oynayan Koza Han'ın ipekle 5 asrı aşan birlikteliği, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor.

UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alt bileşen olarak giren Hanlar bölgesindeki Koza Han, 1491'de Sultan 2. Bayezid tarafından dönemin mimarlarından Abdül Ula Bin Pulad Şah'a İstanbul'daki eserlerine vakıf olarak yaptırıldı.

Dinlenme ve turistik alışveriş mekanı

Uzun yıllar ipek böceği kozalarının satıldığı han, kozalardan elde edilen ipekli kumaşlarla Bursa'nın tekstil merkezi haline gelmesinde ilk adım oldu.

Tuğla ve kesme taşla yapılan Koza Han 1630, 1671 ve 1784'te, ortasındaki mescit ise 1946 ve 2007'de onarım gördü.

Geniş, dikdörtgen bir avlunun çevresinde 2 katlı, 95 odalı hanın ortasındaki küçük mescidin altında bir şadırvan bulunuyor. Handaki odalar artık mağaza olarak kullanılıyor. 

Hanın doğusunda eskiden konaklamaya gelenlerin atlarını bağladıkları ahır ve depoların bulunduğu "Dış Koza Han" denilen ikinci bir avlulu bölüm yer alıyor.

Koza Han, Uzun Çarşı'ya mavi çinilerle süslü bir taç kapı ile açılıyor. Bu süslü kapı da açık çarşı ve Kapalı Çarşı'ya açılıyor.

Yapıldığı dönemden itibaren önemli ticaret merkezi olan Koza Han, yakın döneme kadar koza pazarının kurulduğu ve kıyasıya pazarlıkların yaşandığı bir yer iken, günümüzde ipekçilikle uğraşan esnafın yoğun bulunduğu bir han olarak varlığını sürdürüyor.

Koza Han, önemli bir dinlenme ve turistik alışveriş mekanı olarak ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

"Ticaret merkezi olarak yapılmış"

Koza Han Yönetimi Başkanı Mustafa Güngör, eskiden toptancıların, şimdilerde ise perakende ipekçilerin faaliyet gösterdiği Koza Han'ın Türkiye'nin en güzel çarşısı olduğunu söyledi.

Çarşıda 10 hanın bulunduğunu ancak Koza Han'ın konumunun özel olduğunu anlatan Güngör, "Daha zenginleştirilmiş, daha görkemli. Tam ticaret merkezi olarak yapılmış" dedi.

Güngör, hanı ziyaret edip alışveriş yapan ziyaretçiler arasında İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in de bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Ecdadımız çok güzel mekanlar bırakmış. Devlet büyükleri, dışarıdan gelen herkes burayı bilerek geliyor. Koza Han'ın Türkiye'de bir tane olduğunu biliyorlar. İngiltere Kraliçesi geldi, misafir oldu, yemek yedi. Zaman zaman devlet büyükleri geliyor. Hanımıza dünyanın her yerinden turist geliyor. İpeğe ilgileri çok güzel. Merak ederek geliyorlar zaten. İpeğin satışını yaparken bir yandan da ziyaretçilere Koza Han'la ilgili bilgi de veriyoruz. Hanımız yaz kış insanlarla dolup taşıyor."

Ziyaretçilerin handa hem alışveriş yaptığını hem de güzel atmosferde çay-kahve içtiğini anlatan Güngör, "Merak ederek görmek için geliyorlar. Ürünlerimiz de gayet kaliteli, güzel. Ecdadımızın bıraktığı bu güzelliklere sahip çıkıyoruz, koruyoruz, bakımını üstleniyoruz" dedi.

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.