PİYASALAR

  • BIST 1009679.80%
  • ALTIN2487.920.16%
  • DOLAR32.420.05%
  • EURO34.459-0.13%
  • STERLİN40.359-0.31%
  1. HABERLER

  2. BİLİM-TEKNOLOJİ

  3. S-400 ve Patriot Füze Savunma Sistemleri
S-400 ve Patriot Füze Savunma Sistemleri

S-400 ve Patriot Füze Savunma Sistemleri

Amerika ve Türkiye arasında yaşanan Patriot füze savunma sistemi açıklamaları devam ederken bir yandan Ankara diğer yandan Washington hattından peş peşe açıklamalar geliyor. Patriot'lara karşı oldukça alternatif olan ve teknolojik özellikleri ile konuşulan S-400'ler için Türkiye ön ödemeyi gerçekleştirmişti. Peki ya Patriot ve S-400 füze savunma sistemleri neler? Özellikleri nelerdir? S-400 mü daha iyi Patriot mu?

A+A-

S-400 ve Patriot Füze Savunma Sistemleri

S-400 füze savunma sitemi NATO kod adı SA-21 Growler olan Rus yapımı orta ve uzun menzilli füze savunma sistemidir. Modern ve gelecekte ki tüm hava ve uzay saldırı araçlarını imha etmek için geliştirilmiştir. Patriot füze savunma sistemi ABD ve müttefik ülkelerin orduları tarafından kullanılan füze savunma sistemidir. Büyük idari ve sanayi merkezleri ile kara, deniz ve hava üstlerini hava saldırılarına karşı koruma amaçlı geliştirilmiştir.

S-400 füze savunma sisteminin Rus ordusuna Almaz-Antey üretici firma tarafından 2007 yılında ilk olarak teslimatı gerçekleştirilmiştir. Patriot füze savunma sisteminin ABD ordusuna Raytheon üretici firma tarafından ilk olarak 1982 yılında teslimatı gerçekleştirilmiştir.

s-400-3.jpg

Kullanan Ülkeler

Rus yapımı S-400 füze savunma sistemi şuan için yanlızca Rusya tarafından kullanılmaktadır. Ancak ön ödeme yapan Türkiye sistemin teslim süresini beklemektedir. Öte yandan sevkiyat aşamasında olan Çin’de S-400 füze savunma sistemi kullanacaktır. Anlaşma imzalayan ülkeler arasında Suudi Arabistan’da yer almaktadır. Olası alıcı ülkeler ise Bahreyn ve Hindistan olarak görülmektedir.

ABD yapımı Patriot savunma sistemi günümüzde bir çok ülke tarafından kullanılmaktadır. Aktif olarak Patriot füze savunma sistemine sahip ülkeler arasında ABD, Almanya, Japonya, Tayvan, Hollanda, BAE, Güney Kore, Suudi Arabistan, İspanya, Yunanistan, İsrail, Mısır, Ürdün ve Bahreyn yer almaktadır.

Füze Savunma Sisteminin Ögeleri

Rus yapımı S-400’ler her biri 12 fırlatma rampasına sahip 9 füze kompleksi bulundurmaktadır. Sistem kontrol merkezi, radar merkezi, anten için seyyar kule ve güdümlü füzeler. Teknik destek sistemi, füzeler için teknik bakım aracı yer almaktadır.

ABD yapımı Patriot’lar radar, ateş kontrol merkezi, enerji kaynakları bulundurmaktadır. İletişim araçları, teknolojik ekipman, radyo-teknik ve teknik kamuflaj araçları, fırlatma rampaları ve güdümlü füzeler yer almaktadır.

patriot-1.jpg

Teknik Özelliklerin Karşılaştırılması

S-400 aerodinamik hedefleri vurma menzili 250 km iken Patriot’ların 160 km dir. S-400’ler de balistik balistik füzeleri vurma menzili 60 km iken Patriotlar’da 45 km ile sınırlıdır.

S-400’ler de hedefleri vurma yüksekliği maksimum 27 km, minimum 0,01 km iken Patriot’larda durum maksimum 24 km ve minimum 0,06 km ile sınırlıdır.

S-400 radar kapsama alanı 600 km iken Patriot radar kapsama alanı 150 km’dir. Ayrıca S-400 kuruluş süresi 5 dakika iken Patriot’lar da durum 30 dakikadır.

S-400’ler belirlenen hedefte vurulacak hedef hızı 4800 m/s iken Patriot’lar da bu durum 220 m/s olarak sınırlıdır. Ayrıca sisteme tepki süresi S-400 için 10 saniye iken Patriot için 15 saniyedir. Fırlatma açıları ise 90 derece ve 38 derece olarak bilinmektedir.

s-400-1-001.jpg

Patriot Füze Savunma Sistemlerinin Modifikasyonu

PAC-1 radar sisteminin tarama açıları geliştirildi, program yazılımı iyileştirildi. Taktik balistik füzelere karşı etkinliği artırıldı. PAC-2 program yazılımlarında değişiklikler yapıldı, yeni ateşleyici fünye ve vurucu unsurlar monte edilen füzenin muharebe bölümünde ki çalışmalar tamamladı. PAC-3 stels teknolojisi kullanılarak fırlatılanlar da dahil olmak üzere taktik balistik ve kruz füzelerinin savaş başlıklarına önleme yapacak şekilde geliştirildi. PAC-3 MSE patriot, yüksek güçlü motoru, geliştirilmiş aerodinamik özellikleri ve mükemmelleştirilmiş navigasyon sistemi ile diğerlerinden ayrılıyor. PAC-2’e kıyasla menzil çapı bir buçuk kat arttırıldı. (Füzenin mutlak özellikler gizli tutuluyor)

S-400 Füze Savunma Sistemlerinin Modifikasyonu

S-500 Prometey füze savunma sistemler uzun menzilli mobil füze savunma sistemi olup her türlü aerodinamik ve balistik hedefler için geliştirilmektedir. Önleme menzili ABD’li muadili THAAD’ın 2-3 katı üzerinde olup, öncelikli olarak yakın uzay alanında ki nesneleri imha etmek için geliştiriliyor. Çoklu görev özelliği ile kompleks, operatif-taktik hava savunma sistemlerinin ve stratejik füze savunma sistemlerinin imkanlarını bir arada barındırıyor.Sitem Rusya Federasyonluğu’nda faal olan tüm hava savunma unsurlarını ortak enformasyon alanında entegre ediyor. Hefeler arasında yerden 5 metre mesafeye kadar kat edilebilen Tomohawk kruz füzeleri yer alırken belirtilen göreve göre, sistemin reaksiyon süresi dört saniyeyi aşmıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.