PİYASALAR

  • BIST 1009524.590%
  • ALTIN2526.5761.71%
  • DOLAR32.570.12%
  • EURO34.648-0.21%
  • STERLİN40.384-0.45%
  1. HABERLER

  2. Reyhanlı davasında yeni duruşma görüldü
Reyhanlı davasında yeni duruşma görüldü

Reyhanlı davasında yeni duruşma görüldü

A+A-

Reyhanlı'da 53 kişinin öldüğü saldırılarla ilgili davanın yeni duruşması görüldü.


Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013'te 53 kişinin öldüğü 2 bombalı saldırıyla ilgili 33 kişinin yargılanmasına Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmaya, tutuksuz sanıklardan bazılarıyla, müdahiller ve tarafların avukatları katıldı. Tutuklu sanıklar Fikret Nazik, Mehmet Genç, Nasır Eskiocak, Ergin Ördek, Yusuf Büyükkasım, Doğan Özdemir, Mehmet Kılıç, Ahmet Mansuroğlu ve Süleyman Evet, bulundukları Adana F Tipi Cezaevi'nden sesli ve görüntülü sistemle bağlantı kurdu.

Kimlik tespitinin ardından söz alan avukat Tahsin Koç, davanın mayıs itibarıyla 4. yılını tamamlamış olacağını belirterek, mahkemeden dosyadaki eksikleri bir an önce giderip artık karar aşamasına gelmesini talep ettiklerini söyledi.

Avukat Özay Arıkan, iddianameyi hazırlayan savcı Özcan Şişman hakkında soruşturmayı "gereği gibi yürütmediği için" HSYK'da bir soruşturma bulunduğunu belirterek, Şişman'ın tanık olarak dinlenmesi ve HSYK'daki dosyanın bu dosyaya kazandırılmasını talep etti.
Arıkan, "Savcı iddianameyi hazırlarken Mihraç Ural'ın lideri olduğu Acilciler diye bir örgütten bahsediyor. 4 yıl sonra bu örgütle ilgili ne kadar yol alındı, biz bunu bilemiyoruz. Reyhanlı saldırısının faili kim? Acilciler mi, IŞİD mi yoksa 15 Temmuz'dan sonra FETÖ mü?" diye konuştu.

Avukatların ardından söz alan mağdurlardan Fatma Tuna, davanın bir an önce karara bağlanmasını istediğini belirterek, "Bu katiller 53 kişinin canını aldı. Cezalarının verilmesini istiyorum" dedi.
Hatice Erboz da "1,5 yaşındaki çocuğumun günahı yoktu. Adaletin yerini bulması için bir an önce davayı sonlandırmanızı istiyoruz." diye konuştu. 
Patlamada kızını kaybeden Edibe Çalım da "19 yaşında benim kızım, hayatını kaybetti. Kızımın gelinlikle cenazesini çıkardım." dedi. 

11 Mayıs Şehitler Derneği Başkanı Ahmet Tuna da davanın bir an önce karara bağlanmasını istediklerini belirterek, "Bizler yorulduk artık. Ankara'ya da gelmek istemiyoruz. Bu davanın bir an önce bitirilmesi lazım. Biz bunlardan usandık. Burada tiyatro oynanmasın. Sanık avukatları bile savunacak bir yan bulamıyorlar." dedi.
Müvekkillerinin beraatını isteyen müdafi avukatlar da MİT tırları soruşturması kapsamında tutuklu bulunan savcı Özcan Şişman'ın dinlenmesi konusundaki talebe katıldıklarını bildirdi.
Müdafi avukatlar, olayda gerçek faillerin gizlendiği görüşüne katıldıklarını belirterek, "Yargılananların perde önüne çıkarılan kişiler olduğuna inanıyoruz. Herkes aynı fikirde. Dosyada çok eksik olduğu fikrindeyiz. Bir an önce bitmesi lazım. Bu adalet değil. Adaletin gecikmemesi lazım. Gerçek suçlu olanın cezalandırılması gerekir." dedi.  

Saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınları, avukatların beraat talebine tepki gösterdi. Bunun üzerine mahkeme heyeti dinleyici kısmının boşaltılmasını istedi.

Savcının mütalaasında Özcan Şişman'ın dinlenmesi talebinin reddini istemesi üzerine karşı beyanda bulunan avukat Sevinç Hocaoğulları, şunları söyledi:
"Özcan Şişman ile ilgili HSYK'da bir soruşturma var. Bu soruşturma Reyhanlı davasıyla ilgili gereğini yapmamakla ilgili. Özcan Şişman, katliamı gereği gibi yürütmediği için yargılanacaksa o zaman buraya gelmeli. Zaten daha önce karar verildi diye bu talebimizin reddini talep ediyorsa Sayın Savcı'nın mütalaasının maddi bir dayanağı yoktur. O dosyanın bu dosyaya kazandırılması gerekir." dedi.

Tutuklu sanıkların tahliye taleplerinin alınmasının ardından mahkeme heyeti müzakereye çekildi. 
Müzakere sonrasında ara kararını açıklayan heyet, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, Özcan Şişman hakkında HSYK'da yürütülen soruşturmanın akıbetinin sorulmasına hükmetti ve davayı 14 Nisan'a erteledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.