PİYASALAR

  • BIST 1009049.362.76%
  • ALTIN2294.7370.83%
  • DOLAR32.3120.19%
  • EURO35.08-0.1%
  • STERLİN40.9870.36%
  1. HABERLER

  2. PKK-Suriye ilişkileri CIA belgelerinde
PKK-Suriye ilişkileri CIA belgelerinde

PKK-Suriye ilişkileri CIA belgelerinde

A+A-

CIA tarafından gizliliği kaldırılarak erişime açılan belgeler arasında yer alan ve 1980'li yıllarda hazırlanmış birçok raporda Suriye'nin terör örgütü PKK'ya her türlü desteği sağladığı belirtildi.


CIA'in belgelerinde 1980'lerin başından itibaren ismi geçmeye başlayan terör örgütü PKK hakkında ayrıntılı bilgiler göze çarptı. PKK'nın ideolojik ve örgütsel yapılanmasının da aktarıldığı çok sayıda belge ve raporda örgüte destek olan ülkeler hakkında da bilgi verildi.

CIA belgelerinde İran-Irak savaşının çıkmaza girmesiyle elde ettiği dış yardımlarda artış sağlayan terör örgütü PKK'nın hayatta kalması için geniş boyutta dış desteğe ihtiyaç duyduğu belirtildi. PKK'ya yardım eden ülkelerin başında ise Suriye öne çıktı.

Suriye'nin başkenti Şam'daki ABD Büyükelçiliğinden gelen bilgilere dayanan Haziran 1985 tarihli "Çok Gizli" damgalı bir raporda Suriye rejiminin yapımına 1983 yılında başlanan Atatürk Barajı'ndan dolayı rahatsızlık duyduğu bildirildi.

Raporda, "Suriye'nin Türkiye'yi anlaşmazlık yaşadığı konularda baskı altında tutabilmek için PKK'yı desteklediği" bilgisi yer aldı.

PKK'ye dış destek

CIA, terör örgütü PKK hakkında 26 Ağustos 1985 tarihinde 12 sayfalık bir başka rapor daha hazırladı. Raporda PKK terörünün tarihçesi, örgütün ideolojik yapılanması, Türkiye'nin Kürt meselesine bakışı ve terör saldırılarının yanı sıra PKK'ya yönelik "Dış Destek" başlıklı bölüm dikkat çekti.

Bu bölümde, PKK'ya destek veren ülkeler hakkındaki raporda yer alan bilgilerin büyük çoğunluğunun CIA tarafından erişime açılırken sansürlendiği göze çarptı. PKK'nın Kuzey Irak'ta faal olduğu ve İran tarafından desteklenen Kürt Hizb-i İslami partisi ile ittifak içinde olduğu belirtildi.

Aynı raporda Ankara'nın PKK'ya yapılan dış destek hakkındaki kaygılarına yer verilerek, Suriye'nin yanı sıra Libya'nın da PKK'ya dolaylı olarak destek olduğu bilgisi paylaşıldı.

"Türkiye'nin haklı gerekçeleri"

CIA'in 12 Şubat 1986'da "Suriye Tehdidi" başlığıyla hazırladığı bir başka belgede de Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkiler hakkında bilgiler paylaşılırken, iki ülke arasındaki siyasi farklılıkların her an "ciddi bir boyut" kazanabileceği ifade edildi.

Raporun "Terör Sorunu" başlığını taşıyan bölümünde Suriye yönetiminin Sovyet desteğiyle Kürt ve Ermeniler başta olmak üzere Türkiye karşıtı terör örgütlere yardım ettiğine yönelik Türkiye'nin bilgi aktardığı belirtildi.

Türkiye'nin tezlerinin haklı gerekçeleri bulunduğu vurgulanan raporda, "Suriyeliler açıkça Türkiye karşıtlarını barındırıyor ve biz Suriye'nin en azından Türkiye'ye karşı olan terörist faaliyetleri görmezden geldiğine inanıyoruz." ifadesine yer verildi.

Raporda ayrıca Suriye'nin Irak'ta da PKK'ya yardım ettiği belirtilerek, "Suriye Irak'taki PKK unsurlarına fazlasıyla destek oluyor ve Suriye hükümeti Irak'taki Kürtlerin Türkiye'deki PKK unsurlarına yardım etmesini engellemeyi istese de bunu yapmakta güçlük çekebilir." yorumu yapıldı.


AA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.