PİYASALAR

  • BIST 1009783.160.68%
  • ALTIN2435.6810.33%
  • DOLAR32.52-0.13%
  • EURO34.891-0.16%
  • STERLİN40.5940.06%
  1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Parsel, pafta sorgulama ve TAKBİS sorgulama sistemi (2019)
Parsel, pafta sorgulama ve TAKBİS sorgulama sistemi (2019)

Parsel, pafta sorgulama ve TAKBİS sorgulama sistemi (2019)

Arsa ya da tarla sahibi olmak isteyenler alacakları arsa hakkında bilgi sahibi olamka için Tapu parsel ya da  pafta sorgulaması gerçekleştirmek ister bunun için belirlenecek bazı yöntemler mevcuttur. İki şekilde sorgulama gerçekleştirilir biri TAKBİS sistemi diğeri de e-devlet üzerinden yapılan sorgulamalardır.

A+A-

Tapu Kadastro'da parsel sorgulama hizmeti ile bir çok vatandaş kolay bir şekilde bilgi sahibi olabilmektedir. Önceden tapu, parsel, pafta sorgulamak için insanlar Tapu Kadastro birimlerinde uzun sıralar oluştururdu dijitalleşen devlet işleriyle artık Tapu ve Kadastro Müdürlüklerine gitmeden internet üzerinden bu sorgulamaları yapmak çok daha kolay bir hal aldı. Arazi ve arsa sahipleri artık bir tek tıkla parsel sorgulama işlemini kolay bir şekilde yapabiliyor. Bu sorgulamaları yapmanın da çeşitli yöntemleri bulunmaktadır. Yöntemlerden biri e-devlet resmi internet sayfaları üzerinden ya da Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü üzerinden online olarak kolaylıkla yapılabilmektedir.

TAKBİS nedir?

TAKBİS sistemi internet üzerinden dijital yolla arsa, arazi, pafta, ada parsel, sorgulamalarına izin veren bir sistemdir. Bu sistem üzerinden girilip arazinin konumu , haritası gibi pekçok bilgiye ulaşabilmek mümkündür.

Birinci yöntemde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün resmi sitesi olan "https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/" resmi adresinden online olarak yapılan tapu kadastro sorgu işlemi için adres girmek yeterlidir arsa ve arazinin olduğu konum kolaylıkla görüntülenebiliyor. Hizmet üzerinden arsanın uydu görüntülerine, komşu parselleri göstermeden, mesafe ölçmeye kadar birçok hizmet yer almaktadır. Bunun yanında Tapu kadastro parsel sorgulama e-Devlet üzerinden de girilebiliyor.

Diğer bir sorgulama yönetemi de e-devlet adresinden "https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/" adresinden yapılmaktadır. Bunun için Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’ne kayıtlı olmak zorunludur. T.C. Kimlik Numarası ve TAKBİS’e kayıtlı olan vatandaşların kullandığı bu uygulama için e devlet sistemine T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile giriş yapmak yeterlidir. Buraya giriş yapıldıktan sonra e-Hizmetler bölümünden Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü seçeneklerinden Tapu Bilgileri Sorgulama bölümüne girilerek parsel bilgilerine ve harita görüntüsüne erişiliyor.

Karışık Tapu ve kadastro işlemlerinde, pekçok metod methot mevcuttur. Plan ya da haritalar üzerinde taşınmazların çevresini, ebatını, büyüklüğünü ve yerini göstermek amacıyla imar planları ve yönetmeliklerce sistematik olarak bölünmüş pafta, parsel ve ada gibi kavramlara başvurulur.

Pafta nedir?

Plan ya da haritayı meydana getiren parçalara pafta adı verilmektedir. Genelde bir plan ya da harita üzerinde bir yeri tek parça olarak göstermek zordur. Bunun için haritası hazırlanacak olan alan boylam ve eylem farkları alınıp belirli paftalara ayrılarak sistemli olarak ayrıştırılır.

Parsel nedir?

Herkesin merak ettiği diğer bir konu da "Parsel" sözcüğüdür bununla ilgili olarak İmar Kanunu’nun 18. maddesinde yapılan tanıma göre, sınırları belli arazi parçasına parsel denilmektedir. Parsele ayırma işlemi imar planına göre yapılmaktadır. Özellikle tapu tescil gibi işlemler için imar planı araziye uygulandıktan sonra pafta üzerine çizilir ve parseller ayrılır. Yapılan bu plana parselasyon planı adı verilmektedir. Ayrılan bir parsel üzerinde tek bir sahip olabileceği gibi birden fazla da sahip olabilmektedir.

Ada nedir?

Sınırları kesin olarak belirlenmiş birden çok parselden oluşan topluluğa ada parsel adı verilmektedir. Burada asıl unsur caddeler ve su kaynakları gibi şeylerdir. Sınırlar böyle belirlenmektedir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum