PİYASALAR

  • BIST 10010643.583.14%
  • ALTIN2504.0050.06%
  • DOLAR32.199-0.09%
  • EURO34.8980.11%
  • STERLİN40.77-0.03%
  1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Parapsikoloji nedir?
Parapsikoloji nedir?

Parapsikoloji nedir?

Özellikle filmlerde konu edilmesinin ardından merak konusu olan “Parapsikoloji” nedir? Parapsikoloji terimini kim ortaya attı? Tarihte paranormal olaylara nasıl bakılıyordu?

A+A-

Parapsikoloji, insanın sıra dışı yeteneklerini yani görme, duyma, dokunma, tat alma gibi 5 duyunun dışında kalan ruhsal algılamalarını araştırır. Yunanca’dan gelme bir kelime olan para “bilinmeyen” anlamına gelir. 
Parapsikoloji, duyularımız dışında vuku bulan olaylar ve  5 duyumuzla algılanamadığı için bilim dalı olarak kabul edilmiyor ama psikolojinin içinde var olan bir alandır.


TARİHTE PARANORMAL OLAYLARA BAKIŞ 


Tarihe baktığımız zaman geleceği kehanetle öğrenmeye çalışmak, cisimleri dokunmadan hareket ettirmeye çalışmak, zihin okumak gibi olayların şeytanla ilişki kurarak ortaya çıktığı düşünülüyordu. Yüzyıllar önce kehanetle uğraşmak, geleceği öğrenmeye çalışmak büyücülük sayılıp  çoğu kez ölümle cezalandırılıyordu. O zamanlar da paranormal olaylar şu an olduğundan fazla kabul görüyordu.


İlk kez parapsikoloji terimi Psikolog John Rine tarafından kullanılmıştır. Böylece başka bilim alanlarında açıklaması olmayan olaylar insanların ruhsal algılamalarında incelenmeye başlamıştır.


PARAPSİKOLOJİ NE İLE İLGİLENİR?


Parapsikoloji, daha çok olağan dışı olarak kabul gören telekinezi, hipnoz, çakra, aura, duyu ötesi algı, telepati gibi alanları inceler.


Altıncı hissi uyandıran Duyu ötesi algı:  Durugörü zihnimizle görme, algılama konuları ile ilgilenir.


Telepati : Beyin dalgaları ile iletişim kurmak


Örneğin; karşınızdaki kişinin az sonra konuşulacakları tahmin etmek, bir arkadaşımızla ilgili bir anda beliren iyi veya kötü hisler.


Durugörüde mesafeler: Parapsikolojiye göre, zaman algıya engel değildir bir cismi başka bir ortamda 5 duyumuz dışında zihnimizle görebilmek gibi. Algı fonksiyonunu 6. çakra (alnın ortası) görür. Madde ötesi algılama olarak da adlandırılır.


1960’LARDAN SONRA PARAPSİKOLOJİ ARAŞTIRMALARI ARTTI


1960’lı yıllarda 300 bilim adamı ile sürdürülen parapsikoloji şu an 10 bin üzerinde parapsikolog ile  devam ettirilmektedir.  


ABD ve Sovyetler Birliği gizli servisleri parapsikolojiden faydalanıp hipnoz, telepati yöntemleri ile gizli bilgiler elde etmiştir,  1970’li yıllarda CIA bünyesinde medyum ve hipnoz uzmanları çalışmıştı.


FİLMLERDE PARAPSİKOLOJİ


Parapsikoloji ile ilgili pek çok film yapılmıştır. Atticus Enstitüsü 2015 yapımı film psikoloji laboratuvarında yaşanan doğaüstü, şeytani deneyimleri ve 1976 yılında kurulan bu parapsikoloji laboratuvarında 10 yıl boyunca yapılan çalışmaların 40 yıl gizli kaldıktan sonra kamuoyuna açıklanmasını anlatır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum