PİYASALAR

  • BIST 1008840.691.41%
  • ALTIN2238.96-0.24%
  • DOLAR32.3380.08%
  • EURO35.1-0.3%
  • STERLİN41.023-0.34%
  1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Obezite ameliyatı öncesi yeni kriterler
Obezite ameliyatı öncesi yeni kriterler

Obezite ameliyatı öncesi yeni kriterler

Obezite ameliyatlarına yeni düzenleme geliyor. Ameliyat öncesinde hastaların psikolojik davranış değerlendirmelerine de bakılacak

A+A-

Milliyet'ten Cihat Aslan'ın haberine göre: Tartışılan obezite ameliyatlarıyla ilgili Sağlık Bakanlığı'nın öncülüğünde hazırlanan yeni protokole göre, vücut kitle endeksi 30'un altında olan hastalar kesinlikle operasyona alınmayacak.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de aşırı şişmanlık ve obezite yaygın bir sorun. Dünya Sağlık Örgütü'nün ve Türkiye'deki araştırmalara göre, ülkemizde her 3 kişiden 1'i obez. Durum böyle olunca sosyal medya, internet, TV reklamlarına denk geldiğimiz obezite ameliy atlarına büyük bir rağbet oluyor. Zaman zaman ölüme varan tehlikeli sonuçlar nedeniyle tartışılan obezite cerrahisine yönelik, Sağlık Bakanlığı'nın yayına hazırladığı yeni protokol, cerrahi müdahale için bazı ek kıstaslar içeriyor.

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı "Obezite ve Metabolik Cerrahi Klinik Protokolü"nde vücut kitle endeksi 40'ın üstü, 35 ve üstü en az bir hastalığı olanlar, vücut kitle endeksi 30-35 arasına bazı çok özel durumlarda ameliyat olabileceği belirtildi. Bu protokolde kesin olarak vücut kitle endeksi 30'un altı hastalara ameliyat yapılamayacağı netleştirildi.

Protokol, ameliyatlar için var olan 18-65 yaş sınırında da yeniliğe gitti. Çocuk endokrin onayı ile 18 yaşın altındaki çocukların uygun koşullarda obezite ameliyatları olabileceği belirtildi. Eskiden sadece psikiyatri onayı gerekli olan hastaların, şu an psikolojik davranış değerlendirmelerinin yapılması istendi. İçinde mutlaka diyetisyen bulunması gereken ameliyat eden ekibin hastaları takibini nasıl yapacağı, ne tür vitmaninler önereceği, hangi tetkiklerin yapılacağı protokole konuldu.

Beslenme ve takibin en az ameliyat kadar önemli olduğu vurgulanan protokolde ameliyat sonrası hastanın sıvı, vitamin alımı takip edilmesi ve eksikliklerin giderilmesi önerildi. Protokolde, "Günde en az 60 gram veya 1.5 gram/kg protein alımı ideal vücut ağırlığına göre beslenmelidir, bireysel ihtiyaç durumunda gerekli görüldüğü takdirde daha yüksek miktarlarda protein alımının 2.1 gram/ kilogram değerlendirilir" denildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.