PİYASALAR

  • BIST 1008718.110%
  • ALTIN2240.86-0.16%
  • DOLAR32.3270.05%
  • EURO35.141-0.1%
  • STERLİN41.087-0.19%
  1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Sanal alışveriş tatile gidiyor
Sanal alışveriş tatile gidiyor

Sanal alışveriş tatile gidiyor

Yazlık beldelerde nüfus artışı, e-ticaret talebini bu bölgelere kaydırdı. ETİD Başkanı Ekmekçi hızlı teslimat için bu bölgelere depo ve lojistik noktası kurulduğunu söyledi.

A+A-

Milliyet'ten Hanife Baş'ın haberine göre: E-ticaret alışverişleri yazlık bölgelere kaydı. Bu bölgelerde nüfusun artışıyla beraber online alışveriş verilerinde artış görülüyor. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Emre Ekmekçi, seyahat yasağının kalkması ve yaz tatilinin başlamasıyla e-ticarette yoğunluğun yazlık beldelere kaydığını belirterek, "Bu bölgelerdeki nüfusun artışına oranla online alışveriş verilerinde artış yaşanmaya başladı. Tatil yapacakların yüzde 63 oranında oteller yerine, kiralık ev, pansiyon ve kampları tercih etmesiyle tatil bölgelerinde günlük yaşam ürünlerin talebinde artış gözlendi" dedi.

Teslimat gelişti

Tatil yörelerine özel yeni teslimat yöntemlerinin de hayata geçirilmeye başlandığını aktaran Ekmekçi, şunları söyledi:

"E-ticaret platformları kendi taşıma şirketleriyle teslimatlarında geçen yıla göre yüzde yüz büyüme gösterdi. E-ticaret firmaları hızlı teslimat yapabilmek için bu bölgelere özel ürünleri, tatil bölgelerine yakın yeni lojistik noktaları kurarak, tüketiciye daha yakın yerlerde depolamaya başladı. Tatil bölgelerinde binlerce adet anlaşmalı teslimat noktaları ağı kuruldu. Bu yöntemle gelen kargonun teslimat noktasında tüketiciyi beklemesiyle tüketicilerin evde değilken satın aldıkları ürünlere kolay ulaşabilmeleri sağlanıyor."

 

 

Ekmekçi, pandeminin etkisiyle tekne turizminde yüzde 40 artışa paralel, teknelere denizden teslimat yönteminin de yaygınlaştığını kaydetti.

İdeasoft CEO'su Seyhun Özkara ise, uzaktan çalışmanın da etkisiyle turizm beldelerindeki e-ticaret hacmindeki artışın bütün yıla yayıldığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Yaz tatiliyle bu oran daha da arttı. Ege, Akdeniz bölgelerine giden gönderilerde artış yaşanıyor. Antalya, Bodrum ve İzmir gibi şehirlere gönderimler arttı. Açılmanın ardından tatilin başlamasıyla bu daha da artacak. Normalde e-ticaretin büyümesinde turistik bölgelerin etkisi büyük. Bu beldelerde nüfus yoğunluğu arttı. Bu beldelerde gıda, ev aletleri, beyaz eşya kategorilerine çok talep var."

Şehirlerde hiç düşüş yaşanmadı

TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi Cenk Çiğdemli, yazlık bölgelerdeki sanal talepte ciro ve adet bazında yüzde 11.2'lik bir artış olduğunu dile getirerek, şu bilgileri verdi:

"Yazlık beldelerde en büyük artış sırasıyla Muğla, Antalya, İzmir ve Balıkesir'de oldu. Ama bu artış yaşanırken, İstanbul, Ankara, Bursa gibi illerde düşüş meydana gelmedi. Yazlık beldelerde pandemi nedeniyle özellikle ailelerin otel yerine ev ve villa kiralaması da e-ticaretin artmasında etkili oldu."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.