PİYASALAR

  • BIST 1009693.461.77%
  • ALTIN2496.1610.03%
  • DOLAR32.4970.13%
  • EURO34.598-0.09%
  • STERLİN40.049-0.49%
  1. HABERLER

  2. Nostaljik lokomotif ile yolculuğa hazır mısınız?
Nostaljik lokomotif ile yolculuğa hazır mısınız?

Nostaljik lokomotif ile yolculuğa hazır mısınız?

A+A-

Bosna Hersek'in Banovici kasabasında bulunan eski Yugoslavya döneminden kalma buharlı lokomotifler, görenleri adeta zamanda yolculuğa çıkarıyor.


Bosna Hersek'in kuzeydoğusunda bulunan, kömür madenleriyle ünlü Banovici kasabası yarım asırlık yaşıyla kömür yükü çektikten sonra turistik amaçlar için kullanılan eski buharlı lokomotifleriyle görenleri adeta zamanda yolculuğa çıkarıyor.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra kasabaya çekilen demiryolu hattıyla bölgedeki zengin kömür yataklarının kullanılmaya başlanması, Banovici kasabası için ekonomik anlamda büyük bir katkı oldu.

Savaş sonrası dönemde kasabaya getirilen ve çoğu 1946 ila 1950 model eski Çekoslovakya yapımı buharlı lokomotifler, kömürün madenlerden çıkarılıp taşınmasında işçilerin en büyük yardımcısı oldu.

Banovici'de kömür madeninde ilk günkü gücüyle çalışmaya devam eden bu lokomotifler, son yıllarda "nostaljik" kimliğiyle şehir turizmi için yeni bir araç olarak kullanılıyor.

1946 model Çekoslovakya yapımı "Çiro" olarak da bilinen buharlı lokomotif, 2004'ten beri yerli ve yabancı turistlerin şehir ve maden ocakları gezisinde kullanılıyor. Her yıl ortalama bin turistin, nostaljik lokomotifleri görmek için kasabayı ziyaret ettiği biliniyor.

Lokomotifler, turistik olarak kullanılmasının yanı sıra sinema sektöründe de kullanılıyor.

Banovici'deki kömür madeninde makine mühendisi olarak çalışan Dzevad Hodzic, 2000 yılında kömür madeninde kullanılan lokomotiflerin kasabaya gelen turistler tarafından fotoğraf ve görüntülerinin çekildiğini anlatıyor.

Talep üzerine bazı trenlerin turistik amaçla kullanılması kararı aldıklarını aktaran Hodzic, 2004 yılında belirli sayıda yolcu vagonları da yaptıklarını, bugün bu vagonları turistik amaçla kullandıklarını ifade etti.

Banovici'nin merkezinde bulunan ve "Çiro" dışında bir diğer buharlı lokomotifin sergilendiği alana, şehirde turistlik hareketi arttıracağı düşünülen "Madencilik ve Demiryolları Müzesi" açılması planlanıyor.

Banovici Turizm Gelişimi ve Tanıtımı Merkezi Müdürü Vahid Basic, belediyenin ve maden ocağının desteğiyle gerçekleştirilmesi hedeflenen projenin birkaç ayda tamamlanacağını belirterek müzenin turizme ve belediyeye katkı sağlayacağını söyledi.

AA
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.