PİYASALAR

  • BIST 1009915.622.05%
  • ALTIN2440.1770.51%
  • DOLAR32.458-0.23%
  • EURO34.756-0.63%
  • STERLİN40.547-0.57%
  1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. NEYAD Yönetim Kurulu Başkanı Diptaş: Dünyanın yarısı kadın ve yarısını da doğuran kadın
NEYAD Yönetim Kurulu Başkanı Diptaş: Dünyanın yarısı kadın ve yarısını da doğuran kadın

NEYAD Yönetim Kurulu Başkanı Diptaş: Dünyanın yarısı kadın ve yarısını da doğuran kadın

NEYAD Yönetim Kurulu Başkanı Nilgün Diptaş, "Dünyanın yarısı kadın ve yarısını da doğuran kadın.O nedenle bizlere hem kızlarımızı hem de oğullarımızı bu hususta eğitmek için çok fazla görevler düşüyor." dedi.

A+A-

"Etkinliklerimiz ve desteklerimiz zamanla yurt dışına kadar ulaştı"

"Yukarıda bahsettiğim gibi 1994 yılında Nil Girişim Grubu olarak isimlendirdiğim yapıyı 2015 yılında NEYAD olarak faaliyete geçirme kararı aldım. Özellikle sosyal projelerde çokça karşılaştığım kız çocuklarımızın eğitim hayatında çektiği zorluklar beni bu derneği kurmaya yönlendirdi. Yurt içinde ve yurt dışında kızlarımızın üniversite, yüksek öğretim ve doktora eğitimlerinde destek olmak düşüncesi ile yola çıktık. Bu çalışmaları yaparken de bize ulaşan tüm ihtiyaç sahiplerini de ihmal edemedik. Etkinliklerimiz ve desteklerimiz zamanla yurt dışına kadar ulaştı. Dahil olduğumuz pek çok platformun etkinlik ve yardım çalışmalarında da ciddi destekler verdik. Kudüs, Myanmar, Suriye, Afrika’daki ihtiyaç sahiplerine destek olduk. Toplumsal barışa ve toplumun mutluluğuna katkıda bulunmak, ekonomik sıkıntı çeken öğrencilere burs imkanı sağlamak, eğitimler vermek, seminerler, konferanslar düzenleyip halkımızı farklı konularda bilgilendirmek derneğimizin şiarı oldu."

"Türkiye’de sivil toplum çalışmaları görünürde çok yoğun..."

"Kurumsallaşmak aslında sivil toplum çalışmalarında ne kadar doğru bir yaklaşım önce bunu bir tartışmak lazım. Gönüllülük esası derneklerin en önemli özelliği olduğunu düşünüyorum. Kurumsallaşmak bana göre bu anlayışa biraz ters. Kurumsallaşmak profesyonel kişiler ile çalışmayı gerektirir ve profesyonelleşen insanlar bunu iş olarak görür ve hiçbir zaman gönüllü insanların fedakarlığı ölçüsünde fayda sağlayamaz. Bu düşünce ülke insanımıza da yerleşmiş durumda. Sanırım bu sebepten bu kadar yoğunlaşan STK’lar arasında kurumsallaşma Avrupa’da olduğu gibi değil. Tabii ki bazı pozisyonlar konusunda istisnalar olacaktır. Burada STK’ların ağırlıklı olarak gönüllülük esası ile devam etmesi düşüncesinde olduğumu da özellikle belirtmek isterim."

"Türkiye’nin kadın yüzleri toplumun bir aynası olarak..."

"Türkiye’nin kadın yüzleri toplumun bir aynası olarak değişik kesimleri barındırmaktadır. Sosyo-ekonomik düzeyi yüksek kadınlarımız kendilerini daha iyi bir şekilde temsil imkanı bulurken, sosyal, kültürel, mali ve inançları sebebi ile temsil imkanı bulamayan pek çok kadınımız da bu toplumun bir gerçeği. Biz bu kadınlarımızın da toplumsal hayatta yer edinmelerini arzu ediyoruz. Ve çalışmalarımız esnasında şunu da farkettik ki kadınlarımıza verilen ufacık destekler ile muhteşem hikayeler ortaya çıkıyor."

"Kadınlarımızın yeterince temsil makamlarında olmaması..."

"Kadınlarımızın yeterince temsil makamlarında olmaması gibi üreten yanı da ne yazık ki görünür değil. Aslında ülkemizin her köşesinde etkin ve başarılı çalışmalar yapan kadınlar var. Ama toplumsal bilinirliğe yeterince yansımadığını düşünüyorum. Bunun yanında üretim kabiliyeti olan pek çok kadınımızın karşısına çıkan birçok engelin olduğunu da biliyoruz. İşte NEYAD bu engellerin kaldırılması noktasında eğitim faaliyetleri yanı sıra çok önemli destekler de sağlamaktadır."

"Kadın ve erkek rolleri hem Türkiye’de hem dünyada değişiyor..."

"Çünkü kadınlarımızın sosyal hayatta temsil sorunu, eğitim ve ticari hayatta karşısına çıkan engeller, evlilik hayatında üstlendiği ekstra roller ve benzeri nedenler ile yaşadığı problemler erkekler tarafından yaşanmıyor. Bu nedenle daha fazla kadınları konuşuyor ve destekleme çabası içine giriyoruz. Sanırım bu da gayet normal."

"Dünyanın yarısı kadın ve yarısını da doğuran kadın..."

"Erkek egemen toplumda iş hayatı ve siyasette kadın başaramaz algısını kırmamız gerekir. Bunun için çaba harcamak, birbirimize destek olmak ve olumlu örnekler ortaya koymak zorundayız. Dünyanın yarısı kadın ve yarısını da doğuran kadın. O nedenle bizlere hem kızlarımızı hem de oğullarımızı bu hususta eğitmek için çok fazla görevler düşüyor. Yani bu işi de çözecek olan yine kadın."

"Gönülden destek veren ekibimiz ve çevresi bu hususta bizi yönlendirdi..."

"Güvenilir ve tanınır bir ekibimizin olması bu konudaki en önemli avantajımız oldu. Gönülden destek veren ekibimiz ve çevresi bu hususta bizi yönlendirdi. Amacımız başlangıçta sadece kızlarımız için uluslararası eğitim imkanlarını kolaylaştırmaktı. Çalışmalarımızın ilerleyen dönemlerinde oluşan ilişkiler, projeler ve yurt dışındaki pek çok ihtiyaç sahibinin durumunu görmek doğal olarak bizi bu şekilde yol almaya zorladı."

"Üzerinde çalıştığınız geleceğe yönelik yeni projeleriniz..."

Tabii ki her zaman yeni ve farklı projeler ile planlı bir şekilde gelişmek düşüncesi ile bu kadar kısa zamanda etkin bir STK haline geldik. Şu anda iki projemiz üzerinde çalışıyoruz. NEYAD Yaşam Merkezi ve 1000 Kadın Patron.

 

hsasa.jpg

 

Nilgün Diptaş Kimdir?

1960 yılında Ankara’da doğdum. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden 1984 yılında mezun olduktan sonra çeşitli okullarda öğretmenlik yaptım. 1997 yılında Marmara Üniversitesi Eğitim Psikolojisi bölümünde yüksek lisansımı tamamladım. Özel sektörde şirket yöneticiliği yaparken bir yandan sivil toplum kuruluşları ve siyasi çalışmalar yapmaya da başladım. Teşkilat içi eğitimler vermenin yanı sıra Ana-Baba okulu, okul-öğretmen-öğrenci ilişkileri ve kadın ve aile ile ilgili eğitim ve seminerler verdim. Halen Türk Gençlik Vakfı, Tarih ve İslam Araştırma Vakfı ve İstanbul Kadın Araştırmaları Merkezi (İKAM) Yönetim Kurulu Üyeliği yapmaktayım. Lisede başlayan amatör siyasi hayatımı 1990 yılından 2013 yılına kadar aktif olarak devam ettirdikten sonra 1994 yılında Nil Girişim Grubu’nu 2015 yılında Nil Eğitim ve Yardımlaşma Derneği (NEYAD) adı altında tekrar faaliyete geçirme kararı aldım. Ayrıca tüm bunlar bir yana hamd olsun mutlu bir evliliğim ve iki kız evladım var.

 

Yenikapıhaber - Turuncudergi / ÖZEL

 

 


 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.