PİYASALAR

  • BIST 1009079.973.1%
  • ALTIN2322.6110.7%
  • DOLAR32.3450.04%
  • EURO34.8970.26%
  • STERLİN40.8130.29%
  1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Milli göç politikası oluşturulacak
Milli göç politikası oluşturulacak

Milli göç politikası oluşturulacak

A+A-

İçişleri Baknaı Soylu, 'Göç Politikaları Kurulu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada Türkiye'nin düzensiz göçle mücadelede ve Türkiye'de geçici koruma kapsamında bulunan Suriyelilerle ilgili veri tabanı çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.


İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Vali Galip Demirel Vilayetler Evi'nde düzenlenen "Göç Politikaları Kurulu Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin göç politikasının oluşturulması amacıyla oluşturulan kurulun ilk toplantısını yaptığını belirtti.

Soylu, Suriye kaynaklı göç hareketinin vicdani sorumluluk nedeniyle, Türkiye ile ilgili olduğunu vurguladı. 'Batılıların yaptığı gibi sorumluluğu Aylan bebek kıyııya vurunca fark etmedik' diyen Soylu, Türkiye'nin göç tecrübesinin dünyanın diğer ülkelerine kıyasla fazla olduğunu bildirdi.

Bakan Soylu, Suriye ve Irak'taki gelişmelerin ardından yaşanan göç dalgasının göç yönetimini temel alan yeni bir kurumsal yapılanma ihtiyacını doğurduğunu kaydetti.

İçişleri Bakanlığı bünyesinde Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün kurulduğunu anımsatan Soylu, Türkiye'nin Suriye kriziyle bağlantılı olarak artan insan hareketliliği karşısında gerek mevzuat gerekse kurumsal alanda verdiği hızlı tepkilerle dünyaya örnek teşkil ettiğini ifade etti.

Soylu, "Türkiye, hiç kimseyi kapıdan çevirmemiştir. Kitleleri, arkalarından gelen kurşunlara ve bombalara geri döndürmemiştir. Kurumsal alt yapıyı hazırlarken de gerek sosyal, gerek güvenlik anlamında büyük zafiyetlere, çatışmalara müsaade etmemiştir. Bu kolay bir iş değildir. Türkiye'de bugün halen göçmen, mülteci olarak bulunan insan sayısı 3 milyon 551 bin 78 kişidir. AFAD verilerine göre, Türkiye'nin Suriye krizinde mülteciler için kamu kurumu, sivil toplum kuruluşları ve halk tarafından yapılan toplam harcaması ise toplam 25 milyar dolardır. Türkiye bunları yaparken terörle mücadele etmiştir. PKK, PYD, FETÖ, DEAŞ'la mücadele emiştir. Seçimler atlatmıştır. Darbe girişimleri atlatmıştır. Ekonomik operasyonlara maruz kalmıştır." diye konuştu.

Bakan Soylu, Türkiye'nin izlediği göç politikasının insan hakları temelinde uluslararası normlara uygun olduğuna dikkati çekti.

İçişleri Bakanı Soylu, Türkiye'de geçici koruma kapsamında kalan bütün Suriyelilerin detaylı verilerinin güncellenmesini amaçlayan doğrulama çalışmalarının devam ettiğini, ülkedeki bütün yabancılara ait verilerin toplandığı parmak izi destekli veri tabanı kurma çalışmalarının hızlı bir şekilde ilerlediğini kaydetti.

Türkiye'nin göç konusunda üzerine düşeni insani ve kanuni anlamda eksiksiz yerine getirdiğini kaydeden Soylu, AB ülkelerinin tamamının kabul ettiği Suriyeli sığınmacı sayısının 3,3 katını bugün Türkiye'nin kabul ettiğini söyledi.

Göç Politikaları Kurulunun hükümete ve devlete önereceği politikaların en önemli başlıklarından birisinin düzensiz göçmen konusu olduğunu vurgulayan Soylu, 7 Şubat itibarıyla, 2017'de yakalanan düzensiz göçmen sayısının 10 bin 695 kişi olduğunu aktardı.

Soylu, "2010 yılından bu yana tutuklanan göçmen kaçakçı sayısı ise 4 bin 856 kişidir. Ortadoğu'daki bu kitlesel hareketlilik içerisinde bir temel problemimiz de yabancı terörist savaşçıların geçişidir. Bu da ülkemiz için ciddi bir sorundur. Bu bağlamda 145 ülkeden 52 bin 75 kişiye giriş yasağı konulmuş, 99 ülkeden 4 bin 369 kişi sınır dışı edilmiştir." ifadelerini kullandı.

Göç Politikaları Kurulunun ilk toplantısında elde edileceklerin milli göç politikasını oluşturacağını dile getiren Soylu, bunun Türkiye için ilk olduğunu belirtti.

Bakan Soylu, Türkiye'nin, doğusunda büyük bir yangın, batısında büyük bir duyarsızlık arasında  büyük bir sorumluluk altında olduğuna ve bu sorumluluğu insanlığın tamamına yönelik olarak gördüklerini söyledi.

AA
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.