PİYASALAR

  • BIST 1009645.02-0.5%
  • ALTIN2429.254-0.19%
  • DOLAR32.5520.19%
  • EURO34.8810.59%
  • STERLİN40.5440.81%
  1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Meşal'in yerine kim geçecek?
Meşal'in yerine kim geçecek?

Meşal'in yerine kim geçecek?

A+A-

Filistin'deki İslami Direniş Hareketi Hamas'ın yeni yönetimi için seçim süreci başlarken, uzmanlar Hamas'ın başına Meşal'den sonra Heniyye'nin gelebileceğini düşünüyor.


Filistin'deki İslami Direniş Hareketi (Hamas) içinde yeni yönetimin belirleneceği seçim süreci başladı.

Mevcut Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal?in iç tüzük gereği üçüncü dönem için başkanlığa aday olamaması nedeniyle Hamas'ta yeni yönetim başka bir ismin liderliğinde oluşacak.

Hamas'a yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre hareket içindeki seçim süreci basına kapalı ve gizlilik içinde yürütülüyor, bu süreçte hukukçulardan oluşan yüksek seçim komitesi ve olası şikayetler için bağımsız mahkemeler görev alıyor.

Bölge liderlikleri ya da üst yönetime adaylıkta herhangi bir ön koşul bulunmadığı belirtiliyor. Bununla birlikte adayların belirlenmesinde hareketin bazı özel kıstaslarının dikkate alındığı ifade ediliyor. 

Beytül Hikme İstişare ve Uyuşmazlık Çözümü Merkezi Başkanı Ahmed Yusuf, adayların seçim kampanyası yürütmesinin yasak olduğunu aktardı.

Filistinli araştırmacı Hüsam ed-Deceni de Hamas'ın iç seçim komitesi tarafından denetlenen gizli bir seçim tüzüğü oluşturduğunu belirterek şu bilgileri verdi:

"İç seçim tüzüğü Filistin'de seçim düzeninin bölgelere ayrılarak yürütülmesini öngörüyor. Seçim bölgeleri de camiler etrafında belirleniyor. Büyük camiler tek başına ya da üç küçük cami beraberce bir seçim bölgesini oluşturuyor.? 

Bölgelerde seçilen kişilerin idare heyetine atandığını ve bu heyetin Şura Meclisini seçtiğini kaydeden Deceni, Şura Meclisinin de siyasi büro üyelerini seçtiğini, nihayetinde bu üyelerin Hamas'ın liderini seçmekle görevli olduğunu ifade etti. 

Siyasi analist Hamza Ebu Şeneb ise seçimlerde Siyasi Büro Başkanı olarak İsmail Heniyye'nin öne çıktığını belirtti. Şeneb, Musa Ebu Merzuk'un da muhtemel başkan adayları arasında yer aldığına dikkati çekti.

Eyyam gazetesi yazarı Ekrem Ataullah da Meşal sonrası Hamas liderliğine en yakın isim olarak Heniyye'yi gördüğünü aktardı. Ataullah bununla birlikte kim seçilirse seçilsin Hamas'ın, liderin kimliğinden çok fazla etkilenmeyecek sağlam bir yapıya sahip olduğunu vurguladı.

Filistinli yazar ve siyasi analist Mustafa İbrahim de "Seçimlerde izlenen yolu ve süreci bilmiyoruz ama Heniyye'nin en şanslı kişi olduğu aşikar." dedi. İbrahim ayrıca Hamas'ın seçimleri kamuoyuna açık şekilde yapmasını istedi.

AA
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.