PİYASALAR

  • BIST 1009484.37-0.42%
  • ALTIN2493.5050.38%
  • DOLAR32.5980.14%
  • EURO34.8030.11%
  • STERLİN40.635-0.01%
  1. HABERLER

  2. KADIN

  3. Meryem El-İcliyye: İlk Müslüman Kadın Mucid
Meryem El-İcliyye: İlk Müslüman Kadın Mucid

Meryem El-İcliyye: İlk Müslüman Kadın Mucid

2018 yılının son aylarını yaşadığımız şu dönemde kadın ve bilim, kadın ve sanat tartışmalarını hala dar sularda yapıyoruz.

A+A-

Ne doğuda ne de batıda kadının düşünce dünyası, derinliği, Allah’a bir kul olarak ibadet etme, tefekkür etme ve yeryüzünde üretme sorumluluklarını konuşan hiçbir grup, oluşum yok. Kadınları kapitalizmin ağzına bırakan bir sistem var. Kapital sınırlar kadınları ne kadar yutarsa o kadar mutlu olacaklar.

Kadın hakları ile sözde övünen Avrupa ülkelerinde de durum bizden farklı değil. Kadınlar için oluşturulmuş cam duvarlar var bu duvarları kıramıyorsunuz. Hala eşit işe eşit ücret ödemeyen Batı’nın kadın hakları söz konusu olduğunda kürtajı tartışmalarını başlatması ya da kadınlara sözde ‘sınırsız’ özgürlüğü verdiği sosyal alanlardaki yıkımın çöküntüsünü görmeyip ekonomik olarak kalın çizgiler çizmesi de oldukça manidar.

Kadın İslam’da ayetle muhatap olunandır. Kuran-ı Kerimde adı geçen kadınlar imtihanları ve verdikleri mücadelelerle onları müstesna kılmıştır. Mekke İslam la şereflendiğinde cahiliye adetlerinden en çok muzdarip olan kadınlar Allah’a kul olmanın ve en güzel dini yani İslamı bulmanın huzurunu, mutluluğunu yaşadılar. Hz. Hatice büyük ticaretler yapan örnek bir kadındı. Hz. Aişe ilimin peşinden koşan bir âlimeydi. Hz. Sümeyye savaştı ve şehit oldu. Buna benzer nice örnek sahabe kadınları, nice büyük mücadeleler vermiş kadınlarımız var.

Birbirinin tekrarı olan kadın tartışmalarının uzağında kadından bahsedeceğiz size. Dünyanın ilk Müslüman kadın mucidi ve gökbilimcisi Meryem El-İcliyye’den…

kjhfytgvbnmo.jpg

Meryem El-İcliyye  10. yüzyılda Halep’te dünyaya geldi.

El Usturlabi olarak da bilinen El-İcliyye, Bağdat’ta ünlü bir usturlap yapımcısın çırağı olan babasının öğrencisiydi. El-İcliyye, 944-967 yılları arasında o dönem Bağdat’ın yöneticisi olan Seyfüddevle’nin destekleri ile çalışmalarını sürdürdü.

Saatin henüz yaygın olarak kullanılmadığı dönemlerde vakitlerin doğru bir şekilde saptanmasına yardımcı oldu.
İcliyye, bugün pusula, navigasyon cihazları başta olmak üzere zaman ve mesafe ölçümüne, astronomik hesaplamalara yarayan pek çok cihazın atası olan ‘usturlab’ı geliştirerek çağlar aşan bir bilim insanı olduğunu kanıtladı. Yaptığı bu çalışma ile gök cisimlerinin yüksekliğini ölçmeyi başardı. İcliyye, usturlaba eklediği yei özelliklerle adeta çığır açtı. Böylece bilim dünyasına katkıda bulunan ilk Müslüman kadın mucid oldu. 
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.