PİYASALAR

  • BIST 1009716.77-0.05%
  • ALTIN2427.694-0.04%
  • DOLAR32.570.15%
  • EURO35.0030.66%
  • STERLİN40.8050.89%
  1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Memuriyetten, İkiden Fazla İstifa Edenler, KPSS ile Geri Dönebilir mi?
Memuriyetten, İkiden Fazla İstifa Edenler, KPSS ile Geri Dönebilir mi?

Memuriyetten, İkiden Fazla İstifa Edenler, KPSS ile Geri Dönebilir mi?

Kamu kurumlarına ataması gerçekleşen kişilerin kaç kez istifa hakkı vardır? İki kereden fazla istifa eden kişiler yeniden memuriyete dönebilirler mi?

A+A-

Memuriyete istifadan sonra tekrar dönülür mü?  Devlet kurum ve kuruluşlarına ataması gerçekleşen kamu personeli olarak görev yapan kişilerin çeşitli hakları bulunmaktadır. Bu haklardan biri de istifa hakkıdır. Kişiler bu haklarını kullanmaları durumunda, daha sonra yeniden memur olarak çalışıp çalışamayacaklarını merak etmektedirler. Devlet Memurları Kanunu kapsamında, kişiler belirli şartların sağlanması durumunda memuriyete geri dönebilmektedirler. Ancak memuriyete geri dönüşte belirli sınırlamalar bulunmaktadır.

Memur olarak görev yapan kişiler de özel sektör çalışanları gibi herhangi bir sebeple görevlerinden istifa edebilmektedirler. Ancak kişilerin memuriyete geri dönebilmeleri için istifa sayısının ikiyi geçmemesi gerekmektedir. Aksi halde memur olarak görev yapan kişilerin memuriyete geri dönmeleri mümkün değildir.

Üçüncü İstifa Sözleşmeliyken Yapılırsa Memurluğa Engel Olur mu?

Bilindiği gibi, memur olarak görev yapan kişilerin iki kere görevlerinden istifa etmelerinin ardından yeniden memuriyete geri dönmeleri söz konusu değildir. Kişiler bu sebeple üçüncü kez verdikleri istifanın sözleşmeliyken yapılmasının da aynı sonuçları doğurup doğurmayacağını merak etmektedir. Memurluktan çekilenlerin KPSS sınavı ile yeniden atanmasına yönelik ilgili madde incelendiğinde;

‘’İki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerden veya bu Kanun hükümlerine göre çekilmiş sayılanlardan tekrar memurluğa dönmek isteyenler, ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunmak ve bu sınıfın niteliklerini taşımak şartıyla ayrıldıkları tarihte almakta oldukları aylık derecesine eşit bir derecenin aynı kademesine veya 71 inci madde hükümlerine uyulmak suretiyle diğer bir sınıfta eşit derecedeki kadrolara atanabilirler.’’ Şeklinde bir hüküm olduğu görülmektedir.

Ancak, kişilerin sözleşmeli olarak görev yapmaları ve istifa etmeleri memurluktan istifa olarak sayılmamaktadır. Bu sebeple sözleşmeliyken istifa eden kişilerin yeniden memur olmasına herhangi bir engel bulunmamaktadır.

Memurluktan İstifa Ne Şekilde Olmaktadır?

İlgili kanunlar incelendiğinde, kamu personeli olarak görev yapan kişilerin çalıştıkları kurumlardan istifaları görevden çekilme olarak tanımlanmaktadır. Ancak görevden çekilmek isteyen kişilerin belirli bir süre çalışmaları gerekmektedir. Görevinden çekilmek isteyen kişilerin yerine başka bir kişinin gelmesine kadar, görevden çekilmek isteyen memur görevine devam etmektedir. Görevden çekilmek isteyen memurun yerine, 1 ay içinde yeni bir görevli memur gelmediği durumda, kişiler amirlerine bilgi vererek görevden çekilebilmektedirler.

 

Kaynak: My Memur

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.