PİYASALAR

  • BIST 1009915.622.05%
  • ALTIN2435.6810.33%
  • DOLAR32.52-0.13%
  • EURO34.891-0.16%
  • STERLİN40.5940.06%
  1. HABERLER

  2. Lifta halkı bir gün evine dönecek olma ümidini taşıyor
Lifta halkı bir gün evine dönecek olma ümidini taşıyor

Lifta halkı bir gün evine dönecek olma ümidini taşıyor

A+A-

Osmanlı nahiyesi olan Lifta, 1948'de İsrail'in halkı göçe zorlaması sonrası terk edilince harabeye dönmüş ancak Liftalılar evlerine dönecek olmanın ümidini taşıyor..



1948'de İsrail'in, halkını sürgüne yolladığı Lifta kasabasının önemli bir kısmında bugün Yahudilere ait binalar yükselirken, kasabanın merkezindeki tarihi evler harabeye dönmüş durumda.

Binlerce yıllık geçmişe sahip Lifta kasabası, Osmanlı Devleti döneminde bir nahiye olarak kayıtlara geçmişken, Siyonist harekete bağlı Yahudi terör örgütleri tarafından halkı göçe zorlanmış.

Lifta kasabasında yaşayan halk, komşu köyleri Deyr Yasin'de 1948'de Yahudi örgütü "Irgun" tarafından işlenen korkunç katliamın ardından kasabalarını terk etmek zorunda kalmış. Liftalı Filistinliler kasabalarını terk etmekle de Yahudi terör örgütlerinin şiddetinden kurtulamamış, 1947-1948'de iki ayrı saldırıya maruz kalan kasaba halkından pek çoğu bu saldırılarda hayatını kaybetmiş.

O günleri yaşayan 1938 doğumlu Muhammed Ebu Leyl isimli Filistinli, "Çatışmalar şiddetlenince insanlar Lifta'yı terk etmeye başladı. Yahudi terör örgütlerinin tehdidi ile karşı karşıyaydılar. Eğer halk kasabayı terk etmeseydi, Deyr Yasin'de olduğu gibi bir katliama kurban gideceklerdi." dedi.

Lifta'ya dönmek için İsrail mahkemelerinde birçok dava açtıklarını, geri dönmelerine izin verilmesi yönündeki taleplerinin mahkemelerce reddedildiğini aktaran Ebu Leyl, eskiden oturdukları evin bugün yıkılmaya yüz tuttuğunu anlatıyor.

Ebu Leyl, İsrail makamlarının dönüş izni vermedikleri kasabalarının şimdi Yahudi yerleşim birimine dönüştürülme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Öte yandan Lifta'nın göçe maruz bırakılan ailelerinden birinin çocuğu olarak dünyaya gelen Fevvaz Hamad Ebu'l Abd da "Lifta benim, babamın, ecdadımın kasabası. Atalarım bu kasabada yatıyor, evimiz hala ayakta duruyor. Bunu unutmamız mümkün değil, çünkü aslımız Lifta'da. Nereye gidersek gidelim ata toprağımız gibisini bulamayız. Hiçbir zaman umudumuzu yitirmedik, bir gün ait olduğumuz yere döneceğiz inşallah." diye konuştu.

AA
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.