PİYASALAR

  • BIST 1009716.770%
  • ALTIN2435.6810.33%
  • DOLAR32.52-0.13%
  • EURO34.891-0.16%
  • STERLİN40.5940.06%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Lakerda nedir? Lakerda nasıl yapılır?..
Lakerda nedir? Lakerda nasıl yapılır?..

Lakerda nedir? Lakerda nasıl yapılır?..

Ustaları tarafından, uzun süreli saklanmak üzere özel şekilde hazırlanmış balık eti olarak tanımlanan lakerda, balık sevenlerin vazgeçemediği bir lezzet olarak dikkatleri çekiyor. Peki, lakerda nedir? Lakerda nasıl yapılır?

A+A-

Yanında kırmızı soğan ve kızarmış ekmekle birlikte servis edilen lakerda, adı duyulduğunda ağızları sulandıran bir lezzet. Genellikle torik ya da palamuttan yapılan bu eşsiz meze en çok tercih edilen mezeler arasında yer alıyor. İşte, lakerda hakkında merak edilen detaylar...

ytytruyt.jpg

Uzun süreli saklanmak üzere özel şekilde hazırlanmış balık etine lakerda deniliyor. Torik ve palamut balıklarından yapılan lakerda, yapıldıktan 2 ile 3 hafta içinde yenilecek duruma geliyor. Evde de gayet kolay yapılabilen bir lezzet olan lakerdayı yaparken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var.

rr.jpg

LAKERDA NASIL YAPILIR?

İlk olarak palamudu kafa ve kuyruk kısımlarından 3-4 santim uzaklıktan kesin. Gövdeyi iyice temizleyip kılçıklarını çıkardıktan sonra kıkırdak kısmını da ince bir tel yardımıyla çıkarın. Gövdeyi 3-4 santimlik parçalar halinde dilimleyerek tekrar yıkayıp süzgece bırakın. Burada balık kandan tamamen arınmış olmalı, bu aşamadan sonra balık etlerini temiz suya koyup buzdolabında 3 saat kadar dinlendirin.

Buzdolabından çıkardıktan sonra, bir kabın dibine tuz serip kurulanmış balık parçalarını kesik tarafları tuza gelecek şekilde kaba yerleştirin. Burada dikkat etmeniz gereken, sofra tuzundan biraz daha iri taneli tuz kullanmanız. Bu aşamayı da yaptıktan sonra üzerine tekrar tuz serpin. Damak zevkinize göre defne yaprağı koyabilirsiniz. Hazırlayıp temizlediğiniz balık parçaları bitene kadar, kat kat aynı işlemleri uygulayıp en üstünü tuzla kapatın.

Hazırladığınız balıklar bittikten sonra üç hafta kadar bekletin. Bu süre içinde yağını dışarı bırakan lakerdayı servise sunacağımız zaman süzerek 3-4 saat temiz suda beklentin. Son olarak zeytinyağı gezdirdiğimiz ev yapımı lakerdayı afiyetle tüketebilirsiniz.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.