PİYASALAR

  • BIST 1009079.970%
  • ALTIN2323.680.73%
  • DOLAR32.3610.12%
  • EURO34.927-0.27%
  • STERLİN40.908-0.3%
  1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Kurtulmuş'tan borçlu çiftçilere müjde!
Kurtulmuş'tan borçlu çiftçilere müjde!

Kurtulmuş'tan borçlu çiftçilere müjde!

A+A-

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş: Çiftçi kardeşlerimizin, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan borçları yeniden yapılandırılacak, yani ötelenecektir


Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde, Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken gazetecilere açıklamalarda bulundu. 

Toplantıdaki sunumlara ilişkin bilgi veren Kurtulmuş, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun, Konya Ovası, Ege Gelişim Projesi ve Akdeniz Gelişim Projesi kapsamında 2019'a kadar yapılacak icraatlarına ilişkin bilgi verdiğini aktardı.

Üç projenin de entegre proje olduğunu dile getiren Kurtulmuş, bunların tarımsal sulamayı, içme suyu ve atık su projelerini, enerji, meteoroloji tesisleri, badem, ceviz ve bal ormanları kurulması, taşkın koruma gibi projeleri içerdiğini belirtti.

Kurtulmuş her projenin 8 ili kapsadığını vurgulayarak, "Bu üç proje tamamlandığında, bu havzaların her üçünde de aşağı yukarı 40-50 yıllık perspektif içinde su ihtiyacı kalmayacak, 40-50 yıllık su, bu havzalarda elde edilmiş olacaktır." diye konuştu. 

Her bir gelişim projesi kapsamında binlerce tesisin üretime geçmesinin öngörüldüğünü ifade eden Kurtulmuş, projelerin tarımsal ve ekonomik kalkınmaya büyük destek sağlayacağını söyledi.

Toplantıdaki bir diğer sunumu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in gerçekleştirdiğini bildiren Kurtulmuş, çeşitli kanun değişiklik tekliflerini öngören, bakanlıkla ilgili bir paketin de görüşüldüğünü dile getirdi.

Bununla ilgili çalışmaların yapılacağını ve paketin kamuoyuyla paylaşılacağını belirten Kurtulmuş, çalışmayla Türkiye'deki hayvan varlığının kayıt altına alınmasına yönelik ilave tedbirlerin öngörüldüğünü belirtti.

Hayatı ve sağlığı tehlikeye atan birtakım taklit veya tağşiş içeren ürünleri üretenlere karşı cezai tedbirlerin artırılması ve bununla ilgili etkin mücadelenin planlandığını dile getiren Kurtulmuş, "Belki bir müjde mahiyetinde verebileceğim husus ise çiftçi kardeşlerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları yeniden yapılandırılacak yani ötelenecektir." diye konuştu.

"Aslında geç kalınmış bir projedir"

Toplantıda, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın Türkiye Uzay Ajansı kurulmasına yönelik yasa çalışmalarını dile getirdiğini bildiren Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Bütün gelişmiş ülkelerde uzay çalışmaları önemli bir şekilde devletin öncülük ettiği alandır. ABD'deki NASA bunun en tipik örneğidir. Türkiye için aslında geç kalınmış bir projedir ama çok şükür bugün Türkiye'nin geldiği iktisadi gelişme seviyesi itibarıyla Türkiye'nin bir Türkiye Uzay Ajansı kurması elzem hale gelmiştir. Böylece hem uzay alanındaki araştırmaların ciddi bir şekilde yönlendirilmesi hem de ülkemizin uzaydan daha iyi yararlanmasını sağlayacak bir yapıya kavuşacağız. Bunun kurulma çalışmaları hızlandırılacaktır."

Kurtulmuş, toplantıda söz konusu sunumlara yönelik uzun görüşmelerin olduğunu belirterek, "Her bir madde detaylı bir şekilde yeniden gözden geçirilecek, bugünkü müzakereler çerçevesinde ve bu üç alandaki yasa teklifleri olgunlaştırılarak TBMM'ye getirilecektir." dedi.

"Membiç ve Rakka'nın temizlenmesi konusunda adım atılabilir"

Kurtulmuş, Rakka'nın temizlenmesi konusuna ilişkin, "Bundan sonra Türkiye, eğer uluslararası koalisyonla belli bir mutabakat oluşursa, şartlar o şekilde hareket edilmesine imkan verecek bir şekilde gelişirse, hem Membiç'in temizlenmesi hem de özellikle Rakka'nın temizlenmesi konusunda adım atabilir." dedi.

Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Rakka, IŞİD'in merkezidir, Rakka'yı kurtarırken, kurtarma operasyonunda 'Biz, orayı IŞİD'den temizleyeceğiz ama yerine YPG'yi PYD'yi koyacağız' derseniz, bu Türkiye için birinci derecede güvenlik tehdidi, güvenlik riski oluşturur. Dolayısıyla Türkiye, hem Rakka'dan IŞİD'in temizlenmesi hem bu süreç içinde bahaneyle bir şekilde oraya PYD-YPG unsurlarının yerleştirilmemesi için uluslararası camiayla varılacak bir anlaşma çerçevesinde ileri bir adım atabilir. Bunları, önümüzdeki günlerin oluşan, olgunlaşan şartlar belirleyecektir."


AA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.