PİYASALAR

  • BIST 1009871.971.6%
  • ALTIN2435.6810.33%
  • DOLAR32.52-0.13%
  • EURO34.891-0.16%
  • STERLİN40.5940.06%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Kraliçe Arı Sendromu Nedir?
Kraliçe Arı Sendromu Nedir?

Kraliçe Arı Sendromu Nedir?

Kraliçe arı sendromu olarak bilinen ve adeta arı kolonilerine benzetilen bu rahatsızlık günümüzde bir çok dev şirkette yer alan kadın yöneticilerde görülmesi olağan bir durum olarak açıklandı. Peki ya bu sendrom nedir? nedenleri nelerdir? Kraliçe arı sendromu hakkında merak edilenler..

A+A-

İş Dünyasında Kadın

Dünya genelinde iş alanında bilgi çağının gelişmesi ile beraberinde erkek yönetici pozisyonları dışında kadın yönetici pozisyonları da oldukça artış göstermektedir. Günümüzde birçok şirketin kurucusu, genel müdürü, müdür ve yüksek makamlarda görev yapmakta olan kadınlara sıklıkla rastlanmaktadır. İş hayatında oldukça prensip sahibi, başarılı ve zorluklara karşı emin adımlarla ilerlemekte olan kadınlar birçok farklı sektörde yönetici pozisyonunda çalışabilmektedir. Sanayi Devriminin son bulması ile beraberinde gelişen modern yaşamın sağlamakta olduğu olanaklar, kadınların bilgi ve birikimlerini özgür bir şekilde faaliyete geçirmelerine olanak sağlamıştır. Birçok araştırmalara tabi tutulmakta olan kadın yöneticiler günümüzde kraliçe arı sendromu durumları yaşayabilmektedir. Kraliçe arı sendromu her yönetici kadında görünmemekte olsa da iş yaşamında kadınların sıklıkla dile getirmekte oldukları bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kraliçe Arı Sendromu

Kraliçe Arı Sendromu Nedir?

Sendromun arı kolonileri içerisinde meydana gelen iç savaşlara maruz kalan diğer arıların yaşamakta olduğun durumdan alan Kraliçe Arı Sendromu iş dünyasında da benzerlik göstermektedir. Arı kovanlarında yer alan kolonilerin bal üretiminden sorumlu olan işçi arılar, görevlerini kusursuz ve düzenli bir şekilde yerine getirebilmeleri için onlara yol gösterecek ve ön ayak olacak bir lider ihtiyacı duymaktadır. İşçi arıların liderlik ihtiyacını karşılayan kraliçe arı binlerce arı içerisinde bal üretiminin disiplinli ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirilmesi için kolonilere yol göstermektedir. Arı kolonilerinin kendi aralarında ve sosyal hayatlarında düzenleyici, denetleyici sorumluluğa sahip olan kraliçe arı, yetişkin ve çiftleşmiş dişi arılar arasında zorlu bir mücadele ile seçilmektedir. Pek çok dişi arının savaşı sonrasında yalnızca tek bir dişi arı kraliçe arı olabilmektedir.

İş dünyasının arı kolonilerine benzetilmekte olduğu bu durum ile Kraliçe Arı Sendromu yaşamakta olan kadın yöneticilerin sosyal yaşamında ve aile yaşamında sorunlu ve egoist davranışları ile ön plana çıkmaktadır. Özellikle yüksek pozisyonlarda çalışmakta olan kadınların bu sendromu yakalanma riski oldukça yüksektir. İş dünyasındaki kadın yöneticilerin sendroma bağlı olarak erkek özelliklerine ait davranışlar sergileyerek empati kurma, iletişim yeteneği, nazik ve kibar iş ahlakı dışına çıkarak çevresinde bulunan kadın ve erkek çalışanlara başarısızlık indeksleyici hareketlerde bulunmasıdır.

Kraliçe Arı Sendromu

Kraliçe Arı Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Kraliçe Arı Sendromu hakkında yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde 30 binden fazla kadına yapılan anketler sonucunda iş dünyasında yönetici pozisyonunda çalışmakta olan kadınlarda öne çıkan bazı bulgulara rastlanmaktadır. Kraliçe Arı Sendromunu yaşamakta olan kadın yöneticilerde;

  • Kendisine bağlı olarak çalışan kadın işçilerin başarılı olmasını ve yükselmesini istememektedir.
  • Şirket içerisinde iş dağılımı çerçevesinde kadın çalışanlardan kendini uzak tutarak koruma içgüdüsü ne gömülmektedir.
  • Yönetici kadın farklı birimlerde çalışan işçilere karşı her daim kendisini öne çıkartmak ve ispat etmek istemektedir.
  • Profesyonel iş ahlakının dışına çıkarak başarı endeksli değil hırs endeksli olarak egoist bir yaklaşım ile yöneticiliğini sağlar.
  • Çalışanlar üzerinde psikolojik baskı ya bağlı olarak korku, endişe, telaş duygularını aşılayıcı hareketler sağlayarak iş hayatı içerisinde düzen sağlamak ister.
  • En ufak bir detaya kadar takılan kadın yönetici, ciddi problemler ve hakaret içerikli tepkileri ile çalışanları aşağılama yoluyla kontrol altına almaya çalışır.
  • Çalışanlar arasında hedef seçmiş olduğu kadın personeli zaafları ve hataları konusunda toplum içerisinde ve sosyal hayatta eleştirmek, kötülemek ve rencide etmek için büyük çaba harcamaktadır.
  • Kadın çalışanlarına verilen iş planına uygun olarak başarı göstermesini istemekte olan kadın yönetici çalışanların iş planına uygun başarısızlık elde etmesini sağlamaktadır.
  • Sosyal hayatında olduğu gibi iş hayatında da çevresinde yer alan farklı birimlerde erkek çalışanlara ağırlık vermek ister ve kadın çalışanları yok sayarcasına hareketlerde bulunmaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.