PİYASALAR

  • BIST 1009568.19-1.15%
  • ALTIN2473.348-0.43%
  • DOLAR32.4470.12%
  • EURO34.504-0.04%
  • STERLİN40.381-0.31%
  1. HABERLER

  2. Kral Necaşi Türbesi'nde sona gelindi
Kral Necaşi Türbesi'nde sona gelindi

Kral Necaşi Türbesi'nde sona gelindi

A+A-

TİKA tarafından restore edilen, Habeş Kralı Necaşi ve 15 sahabenin mezarının bulunduğu türbede çalışmalarda sona gelindi.


Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Addis Ababa Koordinatörü Fazıl Akın Erdoğan, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'ya 800 kilometre uzaklıktaki cami ve türbelerin restorasyonunun bu yıl bitirilmesinin planlandığını söyledi.

Restorasyon çalışmalarının yanı sıra alana ek binaların da yapıldığını anlatan Erdoğan, ihtiyaç sahiplerine ve ziyaretçilere hizmet vermek üzere tam teşekküllü bir aşevi yaptıklarını, aşevinin yanına 500 kişilik çok amaçlı salon inşa ettiklerini aktardı.

Erdoğan, türbe alanının su ihtiyacını karşılamak üzere ise 2 farklı yerde toplamda 160 tonluk su deposu inşa edildiğini de belirtti.

Yaklaşık 3 yıl süren projede, cami ve türbenin bazı alanlarında mermer, kapı ve pencere gibi detaylarda Osmanlı mimarisinden örneklere yer verildi.

Erdoğan, türbe bölgesinde mezarı bulunan sahabelerden hangisinin hangi kabirde olduğunun bilinmediğini ve bu nedenle alan içinde, sahabelerin isimlerinin yazılı olduğu bir "Sahabe Yolu" yapılmasına karar verildiğini ifade etti.

Türkiye'nin Etiyopya'daki Din Hizmetleri Müşavirliğiyle çeşitli görüşmeler yaptıklarını ve Türkiye'deki hac ve umre organizasyonlarının güzergahına Necaşi Türbesi'nin de eklenmesini istediklerini aktaran Erdoğan, bunun gerçekleşmesi halinde Etiyopya turizmine de büyük katkıda bulunulacağını vurguladı.

Necaşi Camisi İmamı Muhammed İbrahim, "Bu zamana kadar çok sayıda Arap lider buraya geldi ancak buraya bir tek Türkiye sahip çıktı." diyerek restorasyon projesi için teşekkür etti.

İbrahim, destek sebebiyle Türkiye'ye ve Türk halkına her zaman dua ettiklerini vurgulayarak, "Türkiye sadece bize yardım etmiyor, bütün Müslümanlara yardım ediyor. Allah, onların yardımcısı olsun." ifadesini kullandı.

Projede mühendis olarak çalışan ve mühendis Getachew Berhe, projenin hem Müslümanlar hem de Etiyopyalılar için çok önemli olduğunu kaydetti.


AA
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.