PİYASALAR

  • BIST 1009693.461.77%
  • ALTIN2496.1610.03%
  • DOLAR32.4970.13%
  • EURO34.598-0.09%
  • STERLİN40.049-0.49%
  1. HABERLER

  2. GENEL

  3. JSGA Müfredatı Üzerine İlk Danışma Toplantısı Ankara’da Gerçekleştirildi
JSGA Müfredatı Üzerine İlk Danışma Toplantısı Ankara’da Gerçekleştirildi

JSGA Müfredatı Üzerine İlk Danışma Toplantısı Ankara’da Gerçekleştirildi

İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında 9. İnsan Odaklı Güvenlik ve Sivil/Demokratik Gözetim Eğitimi 5-6 Kasım 2021’de sivil toplum kuruluşları ve medya temsilcilerinin katılımıyla Ankara’da gerçekleşti.

A+A-

Açılış konuşmalarının ardından UNDP Uzmanı Orhan Gerdan Sivil Gözetim modülünün geliştirilmesi sürecini özetledi. Daha sonra Jandarma Albay Yunus Emre Karamanoğlu tarafından JSGA Müfredat Geliştirme Süreci anlatıldı. Öğleden sonraki bölüm, UNDP Uzmanı Prof. Dr. Kerim Gündoğdu’nun Türk Yüksek Öğretimi Nitelikleri Çerçevesinde Müfredat Geliştirme sunumu ile açıldı. Sunumun ardından Sivil ve Demokratik Gözetim içeriklerinin jandarma müfredatına, lisans ve lisansüstü programlarına dâhil edilmesi konusunda grup çalışmaları gerçekleştirildi. Grup çalışmaların sonuçları katılımcılarla paylaşıldı.

dernek.jpg

Programın ikinci günü UNDP Uzmanı Dominique Lapprand’ın Sivil Gözetimin Eğitim Programına Dâhil Edilmesi Sürecinde Fransa Deneyimi adlı sunumu ile başladı. Sunum sonrasında İç güvenlik güçlerinin Sivil ve Demokratik Gözetime yönelik performanslarının takip edilebileceği göstergelere ilişkin bir grup çalışması gerçekleştirildi. Ardından grup çalışmaların sonuçları katılımcılarla paylaşıldı.

İlki tamamlanan danışma toplantılarından proje sonuna kadar toplamda beş adet gerçekleştirilmesi planlanıyor.

dernek-1-001.jpg

İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Güçlendirilmesi (Aşama III)

Proje'nin genel hedefi, iyi yönetişim ilkelerine ve insan odaklı güvenlik ve toplumsal asayiş anlayışına dayalı, sivil ve demokratik bir iç güvenlik gözetimi sistemine geçişi sağlamaktır. Proje'nin özel hedefi iç güvenlik kuvvetlerinin sivil ve demokratik gözetiminin kurumsallaşmasını sağlamak ve vatandaş odaklı katılımcı planlama ve uygulamaların AB müktesebatı ve en iyi uluslararası uygulamalara uygun olarak bu sürece dahil edilmesidir. Proje, Avrupa Birliği tarafından 5.400.000,00 EUR bütçe ile finanse edilmekte olup, UNDP tarafından teknik destek ile yürütülmektedir. Proje süresi, son alınan süre uzatması ile 21 Aralık 2018- 21 Aralık 2021 tarihleri arasında öngörülmüştür. Proje dokümanında; uygulama ortağı, proje faydalanıcısı 12 Kasım 2020 tarihinde İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünden Kaçakçılık, İstihbarat Harekât ve Bilgi Toplama Dairesi Başkanlığına geçmiştir. Projenin eş faydalanıcısı TBMM’dir.

Proje 4 ana bileşenden oluşmaktadır: Bileşen A – Yasal ve Kurumsal Çerçeve, Bileşen B – Meclis Gözetimi, Bileşen C – Pilot Güvenlik Yönetişim Yapılarının Yaygınlaştırılması, Bileşen D – Bireysel ve Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi

Proje bitiminde ulaşılması beklenen sonuçlar:

İç Güvenlik Güçlerinin hesap verebilir ve şeffaf biçimde işleyişini sağlamaya yönelik yasal çerçevenin güçlendirilmesi.
Güvenlik güçlerinin gözetimi konusunda beş yıllık bir strateji geliştirilmesi.

 İçişleri Bakanlığı için kolluk güçlerine dair yeni bir performans değerlendirme sistemi geliştirilmesi.

Ulusal Suç Önleme Ofisi için yasal çerçevenin oluşturulması.

Yerel Önleme ve Güvenlik Kurullarının seçilen 10 yeni il/ilçede kurulması.

İçişleri Bakanlığı ve İç Güvenlik Güçlerinden 500 profesyonel personele İç Güvenlik Güçlerine sivil/demokratik gözetimi ve vatandaş odaklı güvenlik hizmetleri konularında eğitim sağlanması.

İç Güvenlik Güçlerine yönelik etkin ve tam işleyen Meclis gözetimi stratejisinin geliştirilmesi.

Halk, sivil toplum ve yerel basının sivil ve demokratik gözetim konusundaki farkındalığının artırılması.

Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi (JSGA) müfredatının oluşturulması ve geliştirilmesine destek verilmesi.
 

Turuncu Derneği de programa katıldı

dernek-2.jpgdernek-1.jpg

Turuncu Derneği Başkanı Zahide Ceylan yönetiminde hazırlanan proje kapsamında programa Turuncu derneğini temsilen Başkan yardımcısı Gülfidan Çalışkan ve proje kordinatörleri Galip Şimşek ve Zeliha Deniz katıldı. Dernek adına STK çalışmalarına yönelik mevzularda görüş bildirildi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.