PİYASALAR

  • BIST 10010643.583.14%
  • ALTIN2504.0050.06%
  • DOLAR32.199-0.09%
  • EURO34.8980.11%
  • STERLİN40.77-0.03%
  1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İtalya'da telefon bağımlılığına karşı yasa tasarısı
İtalya'da telefon bağımlılığına karşı yasa tasarısı

İtalya'da telefon bağımlılığına karşı yasa tasarısı

İtalya'da özellikle gençlerde görülen 'cep telefonunda erişimsiz kalma fobisi' ile mücadele için sıradışı bir adım atıldı.

A+A-

İnternet erişimi ve cep telefonu erişimden mahrum kalma korkusuna, İngilizce "cep telefonsuzluk fobisi" (no-mobile phone-phobia) ifadesinden yola çıkılarak "nomofobi" deniliyor

İtalya'da Temsilciler Meclisi bünyesindeki Sosyal İşler Komisyonu, "Nomofobi'nin önlenmesi ve tedavisi için tedbirler" konulu kanun maddesini görüşmeye başladı.

Verilen ilk bilgilere göre, İtalya'da koalisyon ortağı 5 Yıldız Hareketi tarafından hazırlanan tasarıyla, bu fobi ve bağımlılığa karşı kurslar ve bilinçlendirme kampanyaları yürütülmesi, ağır vakalarda da sağlık tesislerinde tedavilere başvurulması gibi tedbirleri içeriyor.

Farklı bakanlıklardan temsilcilerin de bulunacağı "nomofobi masası" kurulacak.

Kumar bağımlılığına benziyor

Hazırlanan taslak metinde "internet ağına bağlantısız kalma korkusunun" kaygı, keyifsizlik, huzursuzluk ve agresifliğe yol açabileceği ve gerçek bir patolojik bağımlılığa neden olabileceğinin üzerinde duruluyor.

Akıllı telefon bağımlılığının diğer bağımlılık türlerine benzediği ileri sürülüyor.

Bağımlılığın belirtileri olarak da "Her zaman yanında bir ya da daha fazla cihaz ve şarj aleti taşımak, cep telefonunu sürekli kullanmak ve telefonla uzun süreler oyalanmak, cep telefonunun kaybolması fikrinin bile kaygı ve sinirliliğe yol açması, mesaj ya da arama gelmiş mi diye telefon ekranını devamlı kontrol etmek, cep telefonunu 24 saat açık tutmak, uyumaya cep telefonu ya da tabletle gitmek" gibi pekçok madde yer alıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.