PİYASALAR

  • BIST 1009524.590%
  • ALTIN2494.3490.41%
  • DOLAR32.5960.14%
  • EURO34.757-0.01%
  • STERLİN40.555-0.19%
  1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. İşte geleneksel Ramazan şerbetinin faydaları!
İşte geleneksel Ramazan şerbetinin faydaları!

İşte geleneksel Ramazan şerbetinin faydaları!

İftar sofralarının vazgeçilmezi olan Ramazan şerbeti evde kolaylıkla hazırlanabilir. Peki Ramazan şerbeti nasıl yapılır? Ramazan şerbetinin faydaları nelerdir?

A+A-

Ramazan şerbeti, kökü Osmanlılara dayanan içinde isteğe göre tarçın, zerdeçal ve karanfil gibi içeriklerin bulunduğu geleneksel bir içecektir. Özellikle hazmı kolaylaştırmasıyla kullanılan şerbetin, kan şekerini düzeltmesi özelliğiyle de bilinir. Peki ramazan şerbeti nasıl hazırlanır?

Ramazan şerbeti nasıl yapılır işte geleneksel şerbetin faydaları

Malzemeler:
2 litre su
1 çay bardağı hibiskus
2 adet elma
1 adet portakal
1 adet çubuk tarçın
1 çay bardağı ıhlamur
1 çay bardağı şeker

Hazırlanış:
- Öncelikle elma ve portakalın kabukları soymadan doğranır. Daha sonra derin bir tencereye ıhlamur ve tarçın hariç tüm malzemeleri koyulup 30 dakika kaynatılır. Ocağın altı kapatılıp, içine ıhlamur ve tarçın eklenir.

- Ardından hazırlanan içecek süzgeçten geçirilip buzdolabına soğuması için bırakılır. Soğuduktan sonra servis edilir.

Ramazan şerbeti nasıl yapılır işte geleneksel şerbetin faydaları ile ilgili görsel sonucu

Şerbetin tarihi

Şerbet, Doğu Akdeniz, Ortadoğu ve Orta Asya coğrafyalarında İslam toplulukları tarafından ortaya çıkarıldı ve tüketildi. Osmanlı İmparatorluğu'nda yemek kültüründe önemli bir yeri olan ve altın tombakta sunulan şerbet, günümüzde sadece ramazan aylarında sembolik olarak sunulan bir kültür mirasına dönüştü.

Batı imparatorluklarının şölen sofralarındaki şarabın yerini, Osmanlı Sultanı'nın sofrasında şerbet alıyordu. Topkapı Sarayı'na sonradan eklenen helvahane ile mutfak adeta bir tatlı, şurup ve şerbet laboratuvarı halini aldı. Sarayın en gözde şerbetleri gül, zambak, menekşe, fulya, yasemin, muhabbet, iğde ve nilüfer çiçeklerinden yapılırdı.

Özellikle tatlı suda yetişen ve çok kısıtlı miktarda bulunan nilüfer çiçeğinden yapılan şerbet, aynı zamanda akıllara durgunluk verecek bir reçeteydi.

Osmanlı dönemlerinde İngiliz seyyah ve sefirler bu ürünü, onu evrenselleştiren Osmanlılar sayesinde tanıdıkları için kendi dillerine şerbet (sherbet) kelimesini doğrudan aldı.

Ünlü yemek tarihçisi Alan Davidson'a göre ise Osmanlı-Bizans-Venedik ilişkileri döneminde şerbet İtalyan mutfağına ''Sorbetto'' olarak girdi. Fransızlar da şerbeti İtalyanlar'dan öğrenerek ''Sorbet'' adını verdi ve karlı–buzlu şerbetin benzeri olan buzlandırılmış şerbeti geliştirdi.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.