PİYASALAR

  • BIST 1009079.973.1%
  • ALTIN2322.6110.7%
  • DOLAR32.3450.04%
  • EURO34.8970.26%
  • STERLİN40.8130.29%
  1. HABERLER

  2. İşte BM'nin Cenevre belgesi
İşte BM'nin Cenevre belgesi

İşte BM'nin Cenevre belgesi

A+A-

Mistura'nın dün Beşşar Esed rejimi ile muhalefet heyetlerine sunduğu ve AA'nın BM kaynaklarından elde ettiği belgede, Mistura, görüşmelerin temelinin BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararı olduğunu belirtiyor.


Belgede, söz konusu kararın güvenilir, kapsayıcı, mezhepsel temellere  dayanmayan geçiş yönetimi kurulması, yeni Anayasa için takvim ve sürecin  ayarlanması, yeni anayasaya uygun, BM denetiminde özgür ve adil seçimlerin  düzenlenmesini içerdiği hatırlatılıyor.

BMGK kararında söz konusu üç meselenin geçici yönetimin kurulmasıyla  başlayıp geri kalanların da bu yönetimce ele alınması gerektiği halde,  Mistura'nın yeni bir yaklaşım geliştirdiği görüldü:

Belgede şu ifadeler yer alıyor:

"Bu üç (yönetim, anayası, seçim) konuyu paralel şekilde görüşeceğiz.  Zaman içinde çalışma grupları kurulmasını önerebilirim... Bu üç konudan herhangi  birinde ilerleme, memnuniyetle karşılanacaktır. Her şey üzerinde anlaşılana  kadar, hiçbir konuda anlaşılmamış demektir."

BM Temsilcisi, görüşmelerin iki turdan oluşacağını belirterek, sunduğu  belgede şunları aktardı:

"Bu turda her bir konuya, ikili şekilde görüşmek için birer gün  ayrıldı. Her konu için spesifik çalışma planı ve teknik sunumlar önerebiliriz.  Her fikrinizi ve sunumunu memnuniyetle karşılarız."

Mistura'nın doğrudan görüşmelere girmeye açık olduğunu ifade ettiği  belgede, tarafların talep etmesi halinde, ateşkes, terörle mücadele ve güven  artırıcı önlemlerin de ele alınabileceği belirtildi.

Beş sayfalık belgenin son sayfasında 23 Şubat'ta başlayan görüşmelerin  takviminde, 26 Şubat'tan itibaren ard arda birer gün ayrılacak şekilde geçiş  yönetimi, anayasa ve seçim süreci görüşmelerinin yapılması öneriliyor. 5 Mart'a  ise görüşmelerin yeni turuna hazırlanmak için ara verilmesi isteniyor.

Muhalefet ve rejim, Mistura'nın kendilerine dün verdiği belgeleri  değerlendirmek üzere zaman istemişti.

AA, 22 Şubat'ta yayınladığı haberinde, Mistura'nın taraflara sunduğu  planda yer alan unsurlara yer vermişti.



AA


Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.