PİYASALAR

  • BIST 1009645.020%
  • ALTIN2430.3660.04%
  • DOLAR32.5290.08%
  • EURO34.8650.09%
  • STERLİN40.5030.07%
  1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Hürmüz Boğazı için askeri koalisyon kurulacak
Hürmüz Boğazı için askeri koalisyon kurulacak

Hürmüz Boğazı için askeri koalisyon kurulacak

ABD Genelkurmay Başkanı tarafından yapılan açıklamada, “Birkaç ülke ile Hürmüz Boğazı ve Bab'ül Mendep Boğazı’nda deniz güvenliğini sağlayacak bir ittifak için temas halindeyiz” açıklamasında bulundu.

A+A-

Henüz detayları bilinmeyen plana göre, ABD koalisyon kapsamında komuta gemileri sağlayacak, keşif ve gözetleme çabalarına liderlik edecek tahmin ediliyor.

ABD Genelkurmay Başkanı Dunford ayrıca, ülkesinin koalisyona komuta ve kontrol gemisi sağlayacağını ancak koalisyona katılacak devletlerin devriye gemisi sağlaması gerektiğini duyurdu.

Dünyada deniz yoluyla taşınan petrolün 3'te 1'inin geçtiği Hürmüz Boğazı, Tahran yönetiminin ulusal güvenliği açısından stratejik öneme sahip olduğu belirtildi.

Nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından ABD İran'a yönelik başta petrol olmak üzere birçok yaptırımları uyguladıkları, İran ise kendi petrollerinin Hürmüz Boğazı'ndan geçmemesi durumunda diğer ülkelerin petrollerinin de buradan geçemeyeceğini duyurdular.

"İran Hürmüz Boğazı'nı kapatmak isterse bunu açıkça ilan eder" Bab'ül Mendep Boğazı da korunacak

Dunford, Hürmüz Boğazı’nın ardından kurulacak askeri koalisyonun Bab'ül Mendep Boğazı’ndaki güvenliğe de destek vereceğini söyledi.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD, uzun bir süredir Husilerin Bab'ül Mendep Boğazı’ndan geçen gemilere saldırmasından tedirgin olduğunu belirtildi.
Bab'ül Mendep Boğazı'ndan ABD, Avrupa ve Asya’ya her gün 4 milyon varil petrol sevkiyatı yapılıyor.
 

Ä°lgili resim

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.