PİYASALAR

  • BIST 1009524.59-0.06%
  • ALTIN2492.5170.84%
  • DOLAR32.510.26%
  • EURO34.7180.07%
  • STERLİN40.5440.01%
  1. HABERLER

  2. 'Hocalı Katliamının tek nedeni bizim Türk oluşumuz'
'Hocalı Katliamının tek nedeni bizim Türk oluşumuz'

'Hocalı Katliamının tek nedeni bizim Türk oluşumuz'

A+A-

Turuncu Dergisi'ne konuşan Azerbaycanlı ünlü ressam, 'Hocalı soykırımının tek nedeni Türk oluşumuz.' ifadelerini kullandı.


Turuncu Dergisi, Şubat sayısında, Azerbaycanlı ressam Zemfira Akman ile bir röportaj gerçekleştirdi. Gülay Kurt'un sorularını yanıtlayan ünlü ressam Akman'ın Hocalı Katliamı hakkındaki değerlendirmeleri dikkat çekici.

Hocalı Katliamı'nın yaşandığı sırada Bakü'de olduğunu söyleyen Akman, dünyanın bu hadiseyi olaydan bir hafta sonra medyadan öğrendiğini aktardı. "O hafta içinde herkes birbirine 'kan kokusu var, hissediyor musunuz?' diye soruyordu. Hava sürekli bulutlu, bir matem havası hatta yağmur bile hiç durmadı. Gökler de ağladı." diyerek atmosferi niteleyen Akman, katliam hakkında çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

"Hocalı Katliamı'nın tek nedeni bizim Türk oluşumuzdur. Çünkü 1936 yılına kadar bizim kimliğimizde tabiiyeti 'Türk' yazılı idi. Stalin'in kararı ile 'Türk' sözcüğü silinip 'Azerbaycanlı' yazıldı." ifadelerini kullanan Zemfira Akman, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki maddi manevi bağların koparılmaya çalışıldığına dikkati çekti. Yaşananların 'katliam' değil 'soykırım' olduğunu söyleyen Akman, "Ermeniler bize hiçbir zaman 'Azerbaycanlı' demediler, hep 'Türk' dediler. Ermenistan'ın o günkü yöneticileri 'Hocalı Türk Soykırımı'na katılıp kaç 'Türk' öldürdükleriyle övünüyordu." diye konuştu.

Hocalı Soykırımı'nın Azerbaycan halkını değiştirdiğini söyleyen Akman, "Hocalı Soykırımı ile kendimize gelerek, asla unutulmaması gerektiğine inandık ve bunu yaşatacağız. Ben bir ressam olarak sanatın 'halkın hafızası'nı diri tutmada büyük etkisi olduğuna inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Azerbaycan ve Türkiye. Bizde böyle söylenir 'Ayrılır mı gönül candan, Türkiye'den Azerbaycan'. Biz iki devlet bir milletiz.

Yenikapı Haber/ Sümeyye Soylu
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.