PİYASALAR

  • BIST 10010276.880.67%
  • ALTIN2389.553-0.23%
  • DOLAR32.341-0.04%
  • EURO34.830.2%
  • STERLİN40.59-0.1%
  1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Hintliler’in renkli dünyası Bollywood
Hintliler’in renkli dünyası Bollywood

Hintliler’in renkli dünyası Bollywood

Bollywood filmleri ne zaman ortaya çıktı? Bollywood filmlerinin özellikleri nelerdir? İşte Bollywood Sineması hakkında merak edilenler...

A+A-

1920’li yıllarda Hindistan’ın Bombay şehrinde Bollywood film prodüksiyon şirketi,  Hint filmleri yapmaya başlamıştır.

article-l-2015615613164047800000.jpg

BOLYWOOD FİLMLERİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Bollywood’un temel ögeleri şarkı ve en eski dans kültürüne sahip Hint dansıdır. Dans genellikle dini amaçlarla kullanılmıştır ve halen tapınaklarda dini törenlerde dans eden devadasiler vardır.

İlk filmlerde mitolojik ögelerde vardı. 1913 yılında  Dadasaheb Phalke tarafından çekilen “Kral Harichandra” filminde o dönemler kadın oyunculara sıcak bakılmadığından kadın rollerinde erkekler vardır. Renkli televizyonlar icat edildikten sonra  film sarayları yapılmıştır.

3-idiots-food-scene.jpg

1940’lı yıllarda Hindistan’da kast sistemi eleştirilmeye başlandı ve film konuları artık bu eleştiriler üzerinden devam etmiştir. Türkiye’de Hint filmlerini tanıtan aktör Avara filmiyle Raj Kapoor’dur.  Raj Kapoor filmde kadın oyuncular o zamanlar yasak sayılacak derecede kabul görmemesine rağmen  Nargis ‘i filmde oynatmıştır. Raj Kapoor Charlie Chaplin edasında güldürürken düşündüren bir oyuncudur.

dginfdikojg.jpg

1980’li yıllarda durağanlık yaşayan Bollywod sineması 1988 yılında Amir Khaan’ın oynadığı Qayamat Se Qayamat Tak filmi ile yeniden sıçrama yaptı. Çocuk yaşta oyunculuğa başlayan Amir Khaan  devamı gelen filmlerde oynadığı rollerle büyük başarılar sağladı.

Bolywood Sineması’nın filmlerdeki renkli kostümleri ve müzikal havasında sürüp giden filmleri ile Hint geleneklerinden ve kendi dünyalarına ait olmaktan vazgeçmediklerini görüyoruz

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.