PİYASALAR

  • BIST 1009693.461.77%
  • ALTIN2496.1610.03%
  • DOLAR32.4970.13%
  • EURO34.598-0.09%
  • STERLİN40.049-0.49%
  1. HABERLER

  2. Gölden ekmek çıkarıyorlar
Gölden ekmek çıkarıyorlar

Gölden ekmek çıkarıyorlar

A+A-

Hava sıcaklığının gece, sıfırın altında 20 dereceye kadar düştüğü Van'da, sabahın ilk saatleriyle birlikte balıkçılar göle açılıyor.


Van Gölü'ne kıyısı bulunan ilçelerde sabahın erken saatlerinde balıkçılar "vira Bismillah" diyerek göle açılıp, inci kefali avlıyor. Günlük yaklaşık 20 ton balık avlayan balıkçılar, bunları kilosunu 1,5 liradan satarak evine ekmek götürüyor.

Gevaş ilçesinde 15 yıldır balıkçılık yapan Ümit Teren,  balık sezonunda hemen hemen her gün göle açıldıklarını söylüyor. Akşam saatlerinde göle bıraktıkları ağları sabahın ilk ışıklarıyla toplamaya başladıklarını anlatan Teren, "Hava ne kadar soğuk, göl ne kadar dalgalı olsa da gelip ağlarımızı çekmek zorundayız çünkü burası bizim ekmek teknemiz. Çocuklarımızın rızkını buradan sağlıyoruz." dedi. 

Teren, avladıkları balıkların bir kısmını Van-Gevaş karayolunda kurdukları tezgahlarda sattıklarını bir kısmını da başta İstanbul olmak üzere büyükşehirlere kilogramını 1,5 liraya gönderdiklerini aktardı.İnci kefalinin fiyatının diğer balıklara göre düşük olduğunu vurgulayan Teren, "İnci kefalinin de para etmesini, çektiğimiz onca eziyete değmesini istiyoruz. Onlarca kişi evine ekmek götürüyor. Bu işi herkes yapamaz. Bazen ağları çektiğimizde ağlar elimizde buz tutuyor." diye konuştu.

Orhan Yadigar ise yaklaşık 25 yıldır çocuklarının rızkı ve eğitim ihtiyaçları için balıkçılık yaptığını anlatıyor. Balıkçılığı herkesin yapamayacağını söyleyen Yadigar, zor şartlarda balıkçılık yapmak zorunda olmalarını şu sözleriyle anlatıyor: "Bazen hava öyle soğuk oluyor ki üzerimize sıçrayan damlalar bile donuyor. Soğuktan ellerimiz ve parmaklarımız şişiyor. Bölgemizde fazla iş imkanı olmadığından çocuklarımızın rızkı için soğuğa, zorluğa katlanıyoruz. Bu işi ailemizin geçimi için yapmak zorundayız."

AA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.