PİYASALAR

  • BIST 1001.1120.09%
  • ALTIN475.6450.34%
  • DOLAR7.550.17%
  • EURO8.9550.49%
  • STERLİN9.809-0.04%
  1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Gluten nedir? Hangi besin maddelerinde bulunur
Gluten nedir? Hangi besin maddelerinde bulunur

Gluten nedir? Hangi besin maddelerinde bulunur

Gluten, tahılların hamur yapımı aşamasında hamurun birbirine yapışmasını tutmasını ve kabarmasını sağlayan yapışkan, ağsı bir proteindir.  Bazı insanlar gluten içeren proteinle ince bağırsak villüslerin yıkımı ile ortaya çıkan bir hastalıktır.

A+A-

Adı günümüzde çölyak hastalığıyla birlikte karşımıza çıkan gluten, özellikle buğday gibi tahıllarda bulunan bir protein grubudur.

Başta buğday, çavdar, arpa, yulaf olmak üzere birçok tahıl içeriğinde gluten içerir. Öte yandan gluten içeren tahıllarla yapılan tüm yemeklerde gluten etkisi görülür. Gluten, birçok insan için mide-bağırsak kanalı yoluyla kolaylıkla sindirilebilen normal bir proteinken, bazı kişilerde de sindirim sistemi hastalıklarına yol açıyor.

GLUTENİN ZARARLARI


Glutenli doğal yiyeceklerin bağırsak hastalıklarından metabolizmik sorunlara kadar genellikle sindirim ve dolaşım sistemi üzerinde değişken zararları bulunuyor. Glutenli gıdalar, bağışıklık sisteminin genetik yapısını bozuyor ve vücuttaki doku sistemine zarar veriyor.

Alerji, astım ve enfeksiyonlara karşı vücut direncini bozmakta ve zayıf düşürmekte. Bağırsak ve sindirim rahatsızlıklarına yol açarak çölyak hastalığına neden oluyor.

ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR

Çölyak, tahıllarda ve tahıl tanelerinde yaygın olarak bulunan gluten olarak adlandırılan ve bazı protein zincirlemeye kronik tepki veren ürünlerin reaksiyonu ve besin emilimi sonu ince bağırsak villüslerin yıkımı ile ortaya çıkan bir hastalıktır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.