PİYASALAR

  • BIST 1009113.630.37%
  • ALTIN2324.0930.75%
  • DOLAR32.360.1%
  • EURO35.013-0.2%
  • STERLİN40.944-0.19%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Gilaburu meyvesi nedir? Gilaburunun faydaları nelerdir?
Gilaburu meyvesi nedir? Gilaburunun faydaları nelerdir?

Gilaburu meyvesi nedir? Gilaburunun faydaları nelerdir?

Ekim ayının ilk haftasında hasadı tamamlanan gilaburu, salamura olması için şişelere doldurularak bekletiliyor. Kış aylarında meyvesi ezilen gilaburu tatlandırılarak meyve suyu şeklinde içiliyor. Peki, gilaburunun faydaları neler? İşte detaylar....

A+A-

Gilaburu nedir?

Gilaburu nedir?

Gilaburu aslında çalı şeklinde bodur bir ağacın adıdır. Genellikle İç Anadolu bölgemizde yetişen gilaburu kırmızı salkım şeklinde meyveler verir. Sohbaharda toplanan gilaburu meyveleri su için de salamura yapılır ve ilk başta sahip olduğu acı tadını bu sayede kaybeder.

 

Gilaburu neye iyi gelir?

Gilaburu yüksek miktarda C vitamini içerir. Sonbaharda toplanan gilaburu meyvesi ve gilaburu suyu böbrek hastalıklarına, astım, romatizma, yüksek tansiyon, kabakulak, uyku bozukluğu gibi sorunlara iyi gelir.

 

Regl ve menopoz döneminde gilaburu kabuğu

Gilaburu kabuğu da meyvesi kadar faydalı olduğu bilinen bir bölümüdür. Gilaburu kabuğunun kramplara ve kas gerginliklerine iyi geldiği söylenmektedir. Yumurtalık ve dölyatağı kasları ile ilgili problemlere karşı etkili olan gilaburu kabuğu dölyatağını yatıştırıcı ve adet sancısını azaltıcı etki gösterir. Gilaburu kabuğunun fazla görülen regl kanamaları ve menopoz döneminde yaşanabilecek aşırı kanamalara karşı da etkili olduğu söylenmektedir.

Gilaburu kabuğu çayı nasıl hazırlanır?

Gilaburu kabuğu çayı nasıl hazırlanır?

Dölyatağı ve yumurtalık ağrılarına karşı eşit miktarda gilaburunun ve kediotu kökü çayının karıştırılarak kullanılabileceği söyleniyor. Yarım tatlı kaşığı gilaburu kabuğu ile yarım bardak suda gilaburu çayı hazırlayabilirsiniz. Ardından yarım tatlı kaşığı kediotu kökünü yarım bardak kaynar suda haşlayıp 10 dakika demlendirebilir ve eşit oranda bu iki çayı karıştırabilirsiniz.

 

Nerelerde Yetişir?

Ülkemizde genel olarak İç Anadolu bölgesinde yaygın olarak yetişme alanı bulmaktadır. Bölgenin toprak ve iklim yapısı, yetişmesi için gerekli olan optimal düzeyi sağlamaktadır. Kayseri, Yozgat, Sivas, Konya gibi birçok İç Anadolu şehrinde yoğun olarak yetiştirilmektedir.

Kumlu, az taşlı ve bozkır topraklara tam uyum sağlayan Gilaburu bölge içerisinde yakından tanınmaktadır. Anadolu halkının farklı telaffuzlarla isimlendirdiği bu meyve, yüzyıllardan beridir  Gilaburu’dan başkası değildir.

Tüketim Şekilleri


İlk tüketim şekli, salamura içerisinden meyve tanelerini tek tek alarak direkt olarak tüketmektedir. Bu kullanım şekli en kolay ve basit olanıdır. Damak tadınıza bu tüketim metodunun uygun olduğunu düşünüyorsanız, Gilaburunuzu kolaylıkla tüketebilirsiniz.


İkinci tüketim şekli ise, Gilaburu meyvesini salamura kavanozundan çıkararak suyunu sıkmaktır. Taneleri tüketmek damak tadınıza uygun değilse, direkt olarak suyunu içmeyi deneyebilirsiniz.


Bir diğer tüketim şekli ise, suyu sıkılan meyvenin kabuklarının kaynatılarak içilmesidir. Gilaburu meyvesinin kabuklarında birçok vitamin bulunmaktadır. Vitaminleri çöpe atmak yerine, kaynatarak suyunuda değerlendirmek mümkündür.


Yukarıda yazılı olanların dışında pek çok tüketim şekli ortaya çıkabilir. Damak tadınıza ve hazırlama zamanınıza göre sizlere en uygun seçerek Gilaburu kullanmaya başlayabilirsiniz.


Damak tadından bahsettiğimiz noktada minik bir hatırlatma yapmayı gerekli buluyoruz.


Gilaburu şeker ilaveli ve şeker ilavesiz olarak iki farklı formda kullanılabilir

 

Gilaburu Suyu Gün İçerisinde Pratik Kullanım


Gün içerisinde yoğun olarak çalışıyorsanız, yemek yemeyi bile unutabilirsiniz. Bu kadar yoğun çalışma temposunda Gilaburu kullanmak oldukça kolaydır. Pratik kullanım olarak meyve suyu halinde hazırlanan Gilaburu, birkaç dakika içerisinde tüketilebilir formdadır ve zaman almaz.
Ayrıca bir bardak yardımıyla alan kaplamadan işlerinizi gerçekleştirirken tüketmenize imkan sağlamaktadır. Gün içerisinde Gilaburu’ya ayıracağınız birkaç dakika sizlere çok şey kazandıracaktır.

Orta Anadolu’da geleneksel bir içecek olarak tüketilmekte iken, kayseri pazarı bio bitkisel ürünler san ve tiç a.ş tarafından şişelenip yurt içi ve yurt dışına pazarlanıyor duruma gelmiştir.

Gilaburu suyu şeker ilaveli ve şeker ilavesiz olarak iki farklı formda üretimi yapılarak tüketicinin kullanımına sunulmuştur.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.