PİYASALAR

  • BIST 1009716.77-0.05%
  • ALTIN2427.694-0.04%
  • DOLAR32.570.15%
  • EURO35.0030.66%
  • STERLİN40.8050.89%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Genovese Sendromu nedir ? Kitty Genovese Cinayeti...
Genovese Sendromu nedir ? Kitty Genovese Cinayeti...

Genovese Sendromu nedir ? Kitty Genovese Cinayeti...

Genovese, olaylara seyirci kalma psikolojisi demek. Toplum içindeki bireylerin hareketini anlamlandırmamızı sağlayan bir psikolojik fenomeni detaylandırmadan önce, hakkında birçok araştırma ve deney yapılan, üzerine onlarca makale yazılan bir cinayetten bahsetmemiz gerekiyor.

A+A-

Genovese Sendromu nedir

KİTTY GENOVESE CİNAYETİ
Catherine Susan 'Kitty' Genovese (28), 13 Mart 1964 tarihinde, saat sabah 02.30'da çalıştığı yerden çıkıp, arabasıyla evine gidiyor. New York City'de bulunan Hoover Caddesi'nde ilerlerken, arabasını park etmiş bir şekilde bekleyen Winston Moseley tarafından fark ediliyor ve takip edilmeye başlanıyor.

Genovese Sendromu nedir

Genovese, saat 03.15'te oturduğu apartmana varıyor ve arabasını park ediyor. Bu sırada otobüs durağında bekleyen Moseley, arabadan bir avcı bıçağıyla birlikte iniyor. Genovese, evine ulaşmasına yaklaşık 30 metre kala, arkasından avcı bıçağıyla onu takip eden yabancıyı fark ediyor ve korkup kaçmaya başlıyor. Moseley genç kadını yakalıyor ve sırtından iki kere bıçaklıyor.

KİMSE POLİSİ ARAMIYOR
Havanın soğukluğu nedeniyle kapalı olan pencerelerden dolayı sadece birkaç komşu sesi duyup, bunun bir yardım çağrısı olduğunu anlayabiliyor. Komşulardan biri olan Robert Mozer, pencereden çıkıp "Kızı yalnız bırak!" diye bağırıyor ve sesi duyan saldırgan, kadını bırakıp uzaklaşıyor. Genovese, ağır yaralı halde yerinden doğrulup apartmanın girişine doğru ilerliyor.

Genovese Sendromu nedir

TALİHSİZ KADIN GÖZ GÖRE GÖRE HAYATINI KEYBEDİYOR
Görgü tanıkları Moseley'in arabaya binip uzaklaştığını, 10 dakika geçtikten sonra olay mahalline geri döndüğünü, arabadan çıkarken yüzünü kapatmak için geniş kenarlı bir şapka taktığını söylüyor. Moseley, apartmanın girişine doğru ilerliyor ve bilinci neredeyse kapalı olan Genovese'yi buluyor.

Son bıçak darbelerinde bulunuyor. Genovese can çekişirken, saldırgan ona tecavüz ediyor ve bir miktar parasını çalıp uzaklaşıyor. Saldırı yaklaşık yarım saat sürüyor ve Kitty Genovese olay yerinde hayatını kaybediyor. Talihsiz kadın daha sonrasında Connecticut'taki aile mezarlığına gömülüyor.

Genovese Sendromu nedir

 

"OLAYA DAHİL OLMAK İSTEMEDİM" DİYORLAR
Yapılan araştırmalarda, komşulardan bir tanesinin polisi aramamasının sebebini ''Olaya dahil olmak istemedim.'' sözüyle açıklaması üzerine basın, odağını, olayı görüp tepki vermeyen ya da yeteri kadar etkin olmayan 38 kişi üzerine çevirdi. Bu cinayet; New York gibi metropolitan şehirlerde, toplumun olaylara karşı duyarlılığını yitirmesiyle, Amerikan halkının toplumsal olaylara karşı giderek kayıtsızlaşmasıyla bağdaştırıldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.