PİYASALAR

  • BIST 1009693.461.77%
  • ALTIN2496.1610.03%
  • DOLAR32.4970.13%
  • EURO34.598-0.09%
  • STERLİN40.049-0.49%
  1. HABERLER

  2. 'Filistin devleti kurma rüyası sona eriyor'
'Filistin devleti kurma rüyası sona eriyor'

'Filistin devleti kurma rüyası sona eriyor'

A+A-

Filistinli siyasi uzmanlar, ABD Başkanı Trump'ın, İsrail'le yakın ilişkilerinin bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına engel olacağını düşünüyor.



ABD Başkanı Trump ile İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Washington'da görüşmesinin ardından Filistin konusunun geleceği tartışma konusu oldu.

Filistinli siyasi uzmanlar, Trump ile Netanyahu'nun görüşmesinin İsrail Filistin ilişkilerine etki edeceğini düşünüyor.

Netanyahu'nun ABD ziyaretinden sonra ortaya çıkan atmosferi değerlendiren, Arap Amerikan Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eymen Yusuf, Netanyahu'nun ABD ziyareti sırasında yapılan açıklamaların ABD ile İsrail arasında stratejik konularda yüzde yüz bir mutabakat olduğu olarak yorumlanabileceğini söyledi.

Ziyaretin en önemli sonucunun yeni ABD yönetiminin birçok konuda İsrail ile uyumlu çalışacağını ortaya koyduğunu söyleyen Yusuf, "İsrail bundan sonra tek taraflı stratejik adım atarak dayatmada bulunabilir." ifadesini kullandı.

İsrail ile ABD arasındaki uyuma karşılık verebilmek için Filistin'in elindeki seçeneklerin az olduğunu belirten Yusuf, "Filistinlilerin, ülkenin içine düştüğü bu zor durumla baş edebilmesi için bütün güçlerin katılımıyla sağlanacak kapsamlı görüş birliğine ve milli istişare mekanizmasına ihtiyacı var." diye konuştu.

Müzakere sürecinin bu şekilde devam etmesi durumunda İsrail'in Gazze'ye yeni bir saldırı hazırlığı içinde olabileceğini söyleyen Yusuf, "siyasi tıkanıklık, askeri sonucu getirecektir. Belki de bu yılın sonu veya önümüzdeki yılın başında Gazze'deki direniş ile işgalciler arasında yeni bir karşılaşmaya şahit olabiliriz." diye konuştu.

ABD ile İsrail'in seçeneklerinin uyumlu olacağını aktaran Yusuf, Filistin topraklarında sadece İsrail devletinin varlığı ve bağımsızlıktan uzak bir Filistin otoritesinin oluşturulmasının amaçlandığı değerlendirmesinde bulundu.

Çağdaş Araştırmalar Merkezi'nden Araştırmacı Süleyman Beşarat ise yerleşim yerlerinin genişletilmesi projeleri sebebiyle yakın gelecekte Filistinlilerin devlet kurma hayalinin uzak olduğunu belirtti.

Beşarat, İsrail'in Filistin meselesini ABD yönetimi ile birlikte siyasi zemininden güvenlik zeminine çekmeyi amaçladığına vurgu yaptı.


AA
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.