PİYASALAR

  • BIST 1009716.77-0.05%
  • ALTIN2427.694-0.04%
  • DOLAR32.570.15%
  • EURO35.0030.66%
  • STERLİN40.8050.89%
  1. HABERLER

  2. FETÖ'nün sanıkları hesap veriyor
FETÖ'nün sanıkları hesap veriyor

FETÖ'nün sanıkları hesap veriyor

A+A-

FETÖ/PDY'nin çeşitli soruşturmalarda kurduğu kumpaslara ve 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin bu hafta Türkiye genelindeki 26 ilde 46 dava görüldü.


AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, İstanbul'da 20-24 Şubat tarihleri arasında ''Islak imzada kumpas'', ''25 Aralık darbeye teşebbüs'' ve ''Futbolda şike kumpası'' davaları görülürken, İstanbul ''ana darbe soruşturması'' ile ''İTÜ'deki akademik yapılanma'' iddianameleri hazırlandı.

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine yönelik Ankara'daki soruşturmalar kapsamında açılan davalardan ikisi bu hafta görüldü.

Bunun yanı sıra FETÖ/PDY'ye yönelik yurt genelinde sürdürülen soruşturmaların ardından açılan davalarda 20-24 Şubat'ta Kırıkkale ve Kocaeli'de dörder, Kayseri'de 3, Erzurum, Eskişehir, Kastamonu ve Samsun'da ikişer, Bayburt, Bursa, Denizli, Elazığ, Gaziantep, İzmir, Kırklareli, Konya, Muğla, Ordu, Rize, Sivas ve Yozgat'ta ise birer dava görülmeye başlandı.

''Islak imzada kumpas'' davası

FETÖ'nün CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek'e, Ergenekon davasında delil kabul edilen "İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' belgesinde ıslak imzası bulunduğunu öne sürerek "kumpas" kurduğu gerekçesiyle haklarında dava açılan, aralarında dönemin Jandarma Kriminal Daire Başkanı olan emekli Albay Burhanettin Cihangiroğlu, eski Adli Tıp Kurumu Başkanı Cengiz Haluk İnce'nin de bulunduğu 15'i tutuklu 18 sanığın İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmasına başlandı.

Duruşmada, İnce'nin de aralarında olduğu bir kısım sanıklar savunma yaptı.

''25 Aralık darbeye teşebbüs" davası
FETÖ/PDY'nin, takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasında usulsüzlükler yaptığı ve şüphelilere kumpas kurarak darbeye teşebbüs ettiği iddiasıyla, firari sanık Fetullah Gülen ile eski emniyet müdürü Yakub Saygılı'nın da aralarında bulunduğu 7'si tutuklu 69 sanığın yargılanmasına İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince devam edildi.

Davada, tutuklu 7 sanığın bu hallerinin devamına hükmedilirken, tutuksuz sanıklar Emre Civan, Ercan Taş, İsmail Sarı, Mehmet Sait Sevinç, Raif Bektaş, Sinan Sağyalavaç ve Ufuk Sağdıç hakkında, örgütün şifreli haberleşme programı olan ''ByLock'' kullandıklarının bildirilmesi üzerine tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.

''Futbolda şike kumpası'' davası

"Futbolda şike" soruşturmasında "kumpas" kurdukları iddiasıyla haklarında 35 yıldan 85 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan 15'i tutuklu 108 sanık, bu hafta Silivri'de hakim karşısına çıktı.

Tutuklu sanıklardan Lokman Yanık'ın tahliyesine karar veren mahkeme heyeti, diğer tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına hükmetti. 

Mahkeme, Fenerbahçe Spor Kulübü, Fenerbahçe Spor Kulübü Derneği gibi tüzel kişiliklerin katılma talebinin reddine, gerçek kişilerin katılma taleplerinin ise kabulüne karar verdi.

"Ana darbe soruşturması" tamamlandı

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin İstanbul'daki ''ana darbe soruşturması" da tamamlandı. Aralarında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, 6 general, 17 subay olmak üzere 9'u firari 15'i tutuklu 24 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı.

Gülen ile "Yurtta Sulh Konseyi'' İstanbul yapılanmasında yer alan Tümgeneral Fethi Alpay, Tuğgeneral Mehmet Nail Yiğit, Tuğgeneral Özkan Aydoğdu, Tuğgeneral Eyyu?p Gürler'in de aralarında bulunduğu 10 şüpheli hakkında, 92'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 174'er yıla kadar hapis cezası istenen iddianamede, diğer 13 şüpheli hakkında da en az üçer kez olmak üzere ağırlaştırılmış müebbet hapisle 10 ila 30 yıl arasında değişen hapis cezaları talep ediliyor.


AA
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.