PİYASALAR

  • BIST 1008995.62.14%
  • ALTIN2279.8920.18%
  • DOLAR32.3260.23%
  • EURO35.025-0.23%
  • STERLİN40.739-0.26%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Enerji İçecekleri Kalp Krizi Riskini Arttırıyor
Enerji İçecekleri Kalp Krizi Riskini Arttırıyor

Enerji İçecekleri Kalp Krizi Riskini Arttırıyor

Son zamanlarda özellikle gençler tarafından sıkça tüketilen enerji içecekleri kalp krizi ve daha pek çok sağlık sorununa neden oluyor. Detaylar haberimizde.

A+A-

İş stresi, uykusuzluk ve spor faaliyetleri ile uğraşanlar fiziksel performanslarını arttırmak için enerji içeceklerine yöneliyorlar. Özellikle en çok gençler tarafından tüketilen enerji içecekleri, içerisinde bulunan yüksek dozda kafein nedeniyle başta kalp krizi olmak üzere pek çok hastalığı beraberinde getiriyor. 

Yoğun çalışma temposunda enerjik kalmak için kullanılan bu içecekler kan ve kalp damarlarına ciddi zararlar vererek kalp krizlerine yol açıyor. Yapılan araştırmalarda enerji içeceğinin içilmesinin ardından 'kalp kasılmalarının' çok daha güçlü yaşandığı gözlemlenmiş. 

1-066.jpg

Royal Adelaide Hastanesinin Kalp ve Kan Damarları Araştırma Merkezindeki araştırmacısı Scott Willoughby, enerji içeceğini kullandıktan bir saat sonra kan sisteminin bozulduğunu, içeceğin atardamarları genişleterek kan basıncını düşürdüğünü ve bunun da kalbin durmasına sebep olabileceğini sağlık makalesinde açıklamıştı. Willoughby, aynı zamanda stres ve tansiyonla birleştiğinde enerji içeceklerinin öldürücü olabileceğini de kaydetti.

3-039.jpg

Olumsuz yanları bunlarla da sınırlı değil.

Kan sistemini bozduğu için kalp ve diğer organlar beynin bu isteğine yanıt veremiyor ve strese giriyor. Bu da krizlere, uykusuzluğa, strese, ritim bozukluklarına ve böbrek yetmezliği gibi pek çok rahatsızlığa neden oluyor. Kola türü içeceklerden daha fazla kafein içerdiği için bağımlılığa ve obezite gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkıyor. Yüksek kalorili ve şekerli bu içecekler, tatlandırıcı, koruyucu ve renklendirici gibi diğer yapay maddeler içerdiği için şeker hastalıklarını da beraberinde getiriyor. 

4-023.jpg

Enerji içeceklerinin yan etkileri;

-Baş ağrısı
-Migren
-Alerjik reaksiyonlar
-Depresyon ve anksiyete
-Stres hormonu salınımı
-Bağımlılık

Enerji içeceklerinin yol açtığı hastalıklar

-Kalp rahatsızlıkları
-Şeker hastalığı
-Böbrek yetmezliği
-Tansiyon hastalığı
-Tiroit
-Haşimato
-Karaciğer yağlanması
-Pankreas hastalığı
-Obezite
-Depresyon

Kadınlarda ve erkeklerde üreme yetersizliği riski

Avrupa’nın beş ülkesinde yürütülen çok merkezli bir çalışmada enerji içeceği tüketen kadınlarda üreme yetersizliği riskinin arttığı belirlenmiş. Kafein tüketiminin, spontan abortus, endometriozis ve tubal yetersizlikler ile ilişkili olduğu saptanarak, enerji içeceklerinin kadınlarda hamile kalma süresini uzattığı ortaya çıkmış.

2-062.jpg

Sürekli kullanıldığında bağımlılık yapan bu içecekler, bırakıldığında depresyonu da beraberinde getiriyor. Kişilerde huzursuzluk, yoğun kaygı ve gerginliğe sebep oluyor, anksiyete bozukluğu yaşayanlarda kaygı ve atakları tetikleyici hale geliyor.

Norveç, Uruguay ve Danimarka'da sağlık sorunları nedeniyle yasaklanan bu ürünler, geçtiğimiz yıl 143 ülkede 3,5 milyar kutu içecek satışı yaparak her yıl artarak tüketilmeye devam ediyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.